Povratak

Sve o kameleonima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me nešto najbitnije o kameleonima, čime se hrane, o njihovim terarijima, itd., i prodajete li ih u Pet Centar trgovinama?
Hvala! Mihovil

O: Opisano je oko 160 različitih vrsta kameleona, a gotovo sve vrste su ugrožene u svojim prirodnim staništima. Familija Chamaeloide obuhvaća dvije podfamilije Brookesiinae (lažni kameleoni) i podfamiliju Chamaeleoninae (pravi kameleoni). Podfamilija Brookesiinae obuhvaća koljeno Brookesia, koje uključuje 27 vrsta sa podvrstama i koljeno Rhampholeon koji uključuje 17 vrsta sa podvrstama.

Podfamiliju Chamaeleoninae (pravi kameleoni), cine koljeno Chamaeleo, Bradypodion, Furcifer, Calumma. Koljeno Chamaeleo cine i podkoljeno Chamaeleo i podkoljeno Trioceros.

Kameleon je gušter kojeg karakterizira jezik dužine i do 30 centimetara koji mu služi za hvatanje hrane. Jezik je uvučen u grlenu vrećicu i povezan je sa jezičnom kosti, vrh jezika se dijeli na dva dijela. Na jeziku se nalazi sekret koji stvara površinsku napetost kako bi lakše držao plijen. Oči mogu okretati za 360 stupnjeva, a imaju sposobnost i svako oko pomicati zasebno. Oči su smještene tako da u vidnom polju stvaraju dvije slike, odnosno kameleon istražuje okolinu sa svakim okom posebno, a kad pronađe plijen, fokusira ga sa oba oka. Imaju sposobnost mjenjanje boje tijela s obzirom na okolinu, što mu omogućuje "nevidljivost", a time i lakše hvatanje plijena. Mjenjanje boje se odvija vrlo brzo kada su u opasnosti ili se bore sa suparnikom, a promijenom boje komuniciraju i iskazuju svoje raspoloženje. Spektar boja koji izmjenjuju je bijela, žuta, zelena, plava, crvena, smeđa, crna boja, a mogu varirati od svijetlijih do tamnijih nijansi. Karkteristično je i izuzetno sporo gibanje kameleona u skladu pomicanja biljaka (lišća). Posjeduju i okcipitalni zalistak uz stražnji dio glave, koji je zapravo kožni zalistak kojeg kameloni šire da bi izgledali veći i zastrašili neprijatelja. Slijedeća karakteristika im je "kapa" na glavi, koja može biti visoka 7-8 centimetara, a služi im za promjenu siluete kako ga se ne bi prepoznalo kao kameleona. Stopala im izgledaju kao kliješta kako bi lakše obuhvatili granu, a neke vrste imaju i kandže. Stopalo ima pet prstiju, a dva ili tri su redovito sraštena. Rep im također služi za prihvaćanje grane, no imaju ga samo pravi kameleoni. Sposobnost regeneracije repa su izgubili. Za vrste koje žive na drveću je karakteristično, da ako padnu sa drveća, napušu pluća i na taj način olakšaju pad na tlo.

Kameleoni potječu iz istočne Afrike, no također se rasprostranio po zapadnoj Africi i na Madagaskaru, a danas obitava po čitavom afričkom kontinentu i na području Sredozemlja, također u Indiji, Sri Lanki, Turskoj, te na na Arapskom poluotoku. Većina kameleona su stanovnici grmlja i stabla, no postoje vrste koje žive na tlu. Kameleoni su se prilagodili i različitim ekološkim područjima pa ih nalazimo u oazama u Sahari, na obroncima Mount Kenye, pa i do granice sniježnog dijela. Oblik tijela mijenjaju ovisno i vrsti i spolu pa je kod nekih teško odrediti o kojoj se vrsti zapravo radi. Najčešće se orijentiramo pomoću "rogova" i izraslina na njuški kameleona. Izrasline i rogovi mogu biti manji ili veći, te u različitom broju, što ovisi o vrsti. Primjerice Calumma nasutum ima vrlo male izrasline, Calumma parsonii ima vrlo velike izrasline, Chamaeleo quadricornis gracilior može imati i šest rogova, dok vrsta Chamaeleo johnstoni ima maksimalno tri roga. Krijeste također mogu biti različite, a smješetene su na leđima, trbuhu i na vratu. Za razlikovanje nam služe trbušna i vratna krijesta, a leđna krijesta može biti u obliku jedra, bodlja ili čunja.

Kameleoni se hrane kukcima, ali i malim kralježnjacima, voćem i povrćem, te manjim vrstama svoje porodice. Kao i većina guštera kameleoni su oviparni, odnosno legu jaja, četiri tjedna nakon oplodnje. Neke vrste su i oviviviparni, odnosno rađaju potpuno razvijene mladunce. Ovakve vrste se najčešće nalaze na hladnijim područjima, gdje je nemoguće na tlu održavati toplinu koja potrebna da bi se iz jaja izlegli mladunci. Mužjaci su veci od ženki. Najveći kameleon je Furcifer, koji naraste i do 70 centimetara, a najmanji je Brookesia minima, dužine oko 4 centimetra.

U zatočeništvu se najčešće drže dvije vrste, Chamaeleo calyptratus i Chamaeleo jacksonii. Chamaeleo calypratus uključuje dvije podvrste Chamaeleo calyptratus calyptratus i Chamaeleo calyptratus calcarifer. Ova vrsta obitava na području Saudijske Arabije i Jemena. Relativno je otporan, dugoživući je i dolazi u prekrasnim bojama. Mužjaci su veći, dužine 30-50 centimetara, a ženke 25-30 centimetara. Mužjaci imaju veći raspon boja i dužu krijestu. Na zadnjim nogama mužjaci imaju bradavičastu izraslinu, te izrazitiju žutu liniju na tijelu. Ova vrsta živi na krošnjama drvaca ili grmlja.

Najbolje je imati terarij od iverala ili stakla koja su pokrivena nekom tamnom podlogom, kako biste izbjegli refleksiju koja je vrlo stresna za kameleone. Terarij za ovu vrstu bi trebao biti minimalnih dimenzija 80x60x80 cm. U terariju je potrebno omogućiti dobru ventilaciju, kako bi izbjegli razmnožavanje razlicitih bakterija, gljivica.

Terarij je potrebno smjestiti na neko mirno mjesto, gdje neće biti buke, svijetla i ukućana. Ako je terarij smješten na bučnom mjestu, gdje se životinja konstantno uznemirava, podložna je stresu, oboljenju, što može završiti i uginućem. Svijetlo se postavlja u terarij pa je zato potrebno izbjegavati izloženost terarija još dodatnom svijetlu. Na dno terarija je potrebno staviti kabelski grijač, koji će održavati optimalnu temperauru terarija, a preko njega karton ili tepison. Preko toga preporuča se staviti podlogu od kore crnog bora i sl. Adekvatna podloga je vrlo bitna, kako je kameleon ne bi dohavatio jezikom dok hvata plijen, što bi završilo zdrastvenim problemima i smrću. U terarij je potrebno staviti grancice po kojima ce se penjati, a možete koristiti vinovu lozu, grančice jabuka ili vrbe. Svakako je prije potrebno provjeriti, da li je biljka čiju granu stavljate u terarij toksična za dotičnu vrstu životinje. Životinju prvih nekoliko dana potrebno je ne uznemiravati, kako bi se što bolje aklimatizirala.

Osvijetljenje mora biti sa UVA i UVB spektrom sunčevog zračenja i nalaziti se unutar terarija, zaštićeno, kako se životinja ne bi ozlijedila. Osvijetljenje je potrebno oko 12 sati na dan. UV spektar zračenja je vrlo bitan, kako bi se osigurala nesmetana sinteza vitamina D3, odgovornog za transport i apsorpciju kalcija. Uz UV žarulju potrebna je  i žarulja za sunčanje. Ako noćna temperatura padne ispod 15 stupnjeva celzijusa, potrebna je i Night Glo (infra red) žarulja, koja će grijati terarij. Dnevna temperatura na mjestu za sunčanje mora biti 32-36 stupnjeva celzijusa, pa i veća, dok u hladnijem dijelu terarija treba biti 27-32 stupnjeva celzijusa. Vrlo je bitna razlika između dnevne i noćne temparture pa po noći nije potrebno grijati terarij, jedino ako temperatura padne ispod 15 stupnjeva celzijusa, kako sam već navela. Kako biste imali točan uvid u temperaturu svakako je potrebno postaviti termometar u terarij.

U terarij možete staviti bilje, koje je prethodno potrebno očistiti vlažnom krpicom, ali i obavezno provjeriti da li je toksično za kameleone. Dok su kameleoni mladi ne jedu bilje, ali u starijoj dobi obično počnu jesti bilje u terariju. Preporuka je umjetno bilje, koje možete nabaviti u našim trgovinama i to sa širim listovima, jer kameleon ne pije vodu iz posudice već ju liže sa listova jezikom ili možete postaviti slapić, koji također možete nabaviti u našim trgovinama.

Što se ishrane tice vrlo je bitna raznolikost, odnosno da mijenjate s vremenom prehranu, koja se najčešće kombinacija cvrčaka, kraljevskih crva i crva brašnara. Nikada nemojte uzimati insekte iz prirode, jer mogu biti špricani različitim insekticidima i pesticidima, što je vrlo toksično za guštere. Mladi kameleoni jedu dva puta dnevno, a odrasli svaki drugi dan. Većim kameleonima jednom mjesečno može se dati i pinki miš. Hrana mora biti smještena u posudama koje nisu metalne, odnosno u kojima kameleon ne vidi svoj odraz, što ih jako uznemirava jer misle da se radi o drugom kameleonu. Posudice moraju biti takve da iz njih kukci ne mogu izaći, kako ne bi ozlijedili kamelona dok spava i odmara. Obavezno je dodavanje multivitaminskih priptravaka na hranu 1-2 puta na tjedan. Terarij je svakodnevno potrebno špricati vodom, kako bi održavali potrebnu vlagu od 60 -70 %, osobito bilje i drugi dekor u terariju, ali nikako ne smijemo špricati kameleona. Uvijek koristiti toplu vodu.

Ženke spolno sazrijevaju u dobi od 5 mjeseci, a  to se očituje su u promjeni boje tijela, odnosno pojavljuju se plave točkice po tijelu. Ženke obično formiraju 20-80 jaja. Nakon parenja za 15-30 dana polažu jaja.

Kako rastu kameleoni, kao i svi reptili, odbacuju kožu. Životni vijek u zatočeništvu je 4-10 godina. Ova vrsta je dosta teritorijalna i agresivna pa obično ne podnose život u skupinama, kao neke vrste kameleoni. Nije preoručljivo pretjerano ih dirati jer su tada pod stresom i mijenjaju boju. Nikada se ne smiju primati za tijelo, noge ili rep jer će tada reagirati vrlo obrambeno, što će zavšiti ugrizom koji je vrlo jak pa je potreban oprez ukoliko ga uspijemo pridobiti na ruku.

Chameleon jacksonii obuhvaća tri podvrste Chamaeleo (Trioceros) jacksonii jacksonii, Chamaeleo (Trioceros) jacksonii merumontanus i Chamaeleo (Trioceros) jacksonii xantholophus. Ova vrsta zahtijeva podjednake uvjete držanje kao i gore navedena vrsta.

Trenutno u našim trgovinama nemamo kameleona, no u budućnosti ćemo ih svakako imati.

Za sve ostale informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.