Povratak

Tarantula Brachypelmi boehmei

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me nešto više o tarantuli brachypelmi boehmei (temperament, vlaga, terarij,...).
Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav, Marko

O: Tarantule se dijele na vrste koje žive na tlu i one koje žive na drveću ("terrestrial" i "arboreal"). Podijeljene su i na tarantule Starog svijeta (Afrika, Azija i Europa) i Novog svijeta (Australija, Sj. i J. Amerika).  Tarantule Novog svijeta imaju na stražnjem dijelu tijela iritirajuće dlake, dok tarantule Starog svijeta nemaju iritirajuće dlake ali imaju jači otrov i agresivnije su.

Vrsta  Brachypelmi boehmei svoje podrijetlo vuče iz Meksika, smatra se terestialnom, a njena staništa su suha gruba tla gdje se zavlači u napuštene rupe glodavaca ili sama gradi svoja skrovišta u zemlji. Za razliku od ostalih vrsta tarantula B. boehmei relativno sporo raste i kao odrasla jedinka dostiže veličinu oko 12-15 cm, a životni vijek ženki je oko 15-25 godina.

Izgledom i temperamentom je vrlo slična svome srodniku Brachypelma smithi, s malim razlikama u jarkosti boja i što se kod ove vrste boje jarko narančasta i crvena protežu duž nekoliko članaka nogu sve do crnih stopla, a ne samo na koljenima.  Također, kako je i prethodno navedeno, ukoliko se osjeti ugroženom može ispustiti iritirajuće dlake koje mogu izazvati kod ljudi blage do jake alergijske reakcije popraćene  svrbežom i crvenilom.

Tarantule su beskralježnjaci, odnosno imaju exoskelet ili vanjski kostur. Da bi mogle rasti, moraju promijeniti kožu. Presvlačenje kože ovisi o vrsti, starosti te uvjetima držanja.  Mlade tarantule se u istoj godini života presvuku 5 - 6 puta, dok odrasle tarntule jednom u dvije, tri godine. Tjednima pa i mjesecima prije presvlačenja prestaju jesti, a na abdomenu potamne. Kada dođe vrijeme presvlačenja, tarantula naparavi paučinu, a presvlačiti će se ležeći na leđima, te će provesti nekoliko sati na toj paučini. Nakon presvlačenja, će još nekoliko dana mirovati, a kasnije, kada se nova koža osuši, početi će jesti. Presvlačenje traje 12-15 sati. Za to vrijeme trabalo bi povećati vlažnost terarija.

Tijelo tarantule je građeno od glave i zadnjeg dijela. Na glavu se nadovezuju udovi i kliješta. Na gornjem dijelu glave nalaze se četiri para očiju. Mozak čine nakupine živčanih stanica. U zadnjem dijelu tijela nalazi se želudac.

Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodavcima, pticama, zmijama itd. Kada tarantula uhvati plijen, paraliziraju ga enzimom koji ubrizgavaju. Taj enzim im olakšava i daljnu probavu. Tarantule obično pojedu onoliko hrane koliko im je dovoljno za mjesec dana. Nepojedena hrana se treba obavezno ukloniti kako se ne bi razvila plijesan i različiti mikroorganizmi. U zatočeništvu najčešće se hrane žoharima, cvrčcima i crvima. Ako tarantula počne odbijati hranu, to znači da se prejela ili se priprema za presvlačenje.

Tarantule imaju četiri para nogu te dvije prednje, koje im zapravo služe kao ruke.

Kod odraslih tarantula dobro se razlikuje spol. Mužjacima nakon zadnjeg presvlačenja izrastu kuke, koje im služe za pridržavanje čeljusti ženke prilikom parenja.

Što se tiče opremanja terarija za ovu vrstu, podloga je vrlo bitna u terariju i trebala bi biti debljine najmanje desetak centimetara uz obavezni dodatak drva, kamena ili nekakve stare glinene tegle od biljke ispod kojega će izgraditi svoje skrovište.Od podloga se mogu koristiti treset pomiješan s korom drveta ili kora drveta pomiješana sa zemljom za cvijeće. Zemlja ne smije biti tretirana pesticidima, a koru drveta je preporučljivo spržiti u pećnici ili prokuhati u vodi.

Temperatura u terariju trebala bi biti 24-27°C, a postići je možete upotrebom podnih kabelskih grijača ili samoljepljivim grijačima koji se lijepe postranično na terarijsko staklo. Optimalna temperatura je vrlo bitna jer u protivnome često dolazi do zdrastvenih problema. Temperaturu možete kontrolirati termometrom, kako biste eventualna odstupanja mogli korigirati.

Osim temperature vrlo je važna i vlaga, koja mora iznositi od 60-85%, nikako dopustiti da padne ispod 55%. Vlagu ćete održavati postavljanjem posudice s vodom i svakodnevnim špricanjem terarija. Bez dovoljno vlage tarntule dehidriraju i imaju problema s presvlačenjem. Postotak vlage lakše je prati postavljanjem higrometra. Ako želite tarantulu noću promatrati, možete koristii crvene ili plave lampe od 25 W.

Više o uređenju terarija pisali su i kolege u prethodno objavljenim odgovorima Tarantule i ishrana te Uređenje terarija za tarantule.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr