Povratak

Tarantule i ishrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Istraživala sam o tarantulama i velika većina njih se hrani kukcima i to skakavcima i nekakvim crvima. Zanima me gdje se mogu nabaviti kukci kojima se tarantule hrane i dolazi li u obzir hraniti ih malim crvićima kakvim se hrane i kornjače. Unaprijed zahvaljujem. Anđela


O: Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodavcima, pticama, zmijama,... Kada tarantula uhvati plijen, paraliziraju ga enzimom koji ubrizgavaju. Taj enzim im olakšava i daljnju probavu. One love plijen na tlu, najčešće iz zasjede. Tarantule su aktivne noću, ubijaju lovinu injiciranjem otrova kroz svoje šiljate zube. Gladna tarantula u zasjedi čeka plijen. Ima osjetljive dlačice koje im omogućuju detektiranje veličine i položaja potencijalne žrtve pomoću vibracija koje "žrtva" proizvodi kretnjama. Kao i mnogi drugi pauci, ne vide mnogo, osim svjetla, tame i kretanja, a koriste osjet dodira kao način percipiranja svijeta oko sebe.

 
Tarantule obično pojedu onoliko hrane koliko im je dovoljno za mjesec dana.

Nepojedena hrana se treba obavezno ukloniti kako se ne bi razvila plijesan i različiti mikroorganizmi. U zatočeništvu najčešće se hrane žoharima, cvrčcima i crvima.
 
"Živa hrana", hrana kojom se hrane tarantule, može se pronaći u našim trgovinama.

Općenite informacije o ovoj vrsti životinja možete saznati u odgovoru Tarantula moje kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr