Povratak

Tobrex u liječenju upale oka žutouhih kornjača / Uzroci upale učiju u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka   


P:
Imam jedno pitanje u vezi s upalom oka žutouhih kornjača. Pročitao samna internetu da se mogu koristiti Tobrex kapi ili AD kapi za oči. Zanima me koje bi bilo bolje koristiti? Hvala unaprijed na Vašem savjetu.  Jure


O:
Navedeni preparat odnosno antibiotik možete koristiti u liječenju upala očnog aparata, ali poslije završene terapije koja može trajati do sedam dana,  preporučamo koristiti mast Opticorn AD, koja sadrži vitamine A i D nužne za daljnji normalan rad oka. Nadamo se da ste pronašli uzrok upale oka, jer će se upala ponovno razviti. Uzroci upale mogu biti zagađena voda (tipično kod držanja vodenih kornjača zbog njihovog brzog metabolizma i izbacivanja mokraće i izmeta 5-8 minuta po obroku), također jedan od uzroka može biti loša rasvjeta odnosno prejake ili preslabe, obično se radi o staroj  lampi, lampe i žarulje koje služe kao izvor topline i UVB spektra. Tada se preporuča ili promijeniti lampu (ako je stara) ili ako imate potpuno novu, ugasiti je tokom slijedećih 7-10 dana koliko traje uobičajena terapija antibioticima. Preporuča se kornjaču kupati u otopini sa elektrolitima 10- 15 minuta.

Time, postiže se poboljšanje u zdravstvenom stanju te potiče se normalan metabolizam tvari. Većina njih kod upale očiju ima problema i sa dišnim dijelom ( ne mogu namirisati hranu) te zbog toga gube apetit,što rezultira manjkom snage i energije i padom općeg imuniteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr