Povratak

Upala pluća kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije male kornjače od kojih se jedna počela ponašati malo čudno. Prije par dana je počela kihati, a sinoć je i cijelu noć cvilila! Čitala sam na vašoj starnici što učiniti ako se kornjačica prehladi, ali zašto cvili? Nisam nigdje čula da kornjače mogu cviliti pa Vas molim da mi odgovorite što joj je! Jučer nije ništa jela, ali danas sam je uspjela nahraniti. Hvala unaprijed! Ivona

O: Kornjače se glasaju samo za vrijeme parenja i to najčešće mužjaci, a ženke kada traže mjesto za polaganje jaja, izuzev toga se može javiti nešto slično poput siktanja, kada kornjače izražavaju strah.

Kihanje, ispuštanje različitih zvukova, jedni su od znakova problema s dišnim sustavom. Najčešće se radi o prehladi, koja vrlo brzo prelazi u upalu pluća, na koju se često nadovezuje i upala uha.

Pluća u kornjača su nastala kao diferencijacije prednjeg dijela crijeva. Pluća su složeni sustav kanala sa skeletnom i hrskavičnom potporom, kojom se zrak izvana dovodi do respiratorne površine pluća. Od trachee (dušnika), vode bronhiji do svakog plućnog krila. Plućna krila su podijeljena na komore. Prema opisanom da se zaključiti da su pluća kornjača, na stupnju razvoja pluća između sisavaca i vodozemaca. Kod vodenih kornjača su razvijeni dodatni procesi, koji sudjeluju u izmjeni plinova, zbog faza njihovog normalnog životnog ciklusa, kao što su duži boravak pod vodom i hibernacija. Izmjena plinova se može vršiti i preko vaskuolizirane kože, usno-ždrijelne sluznice ili preko sluznice kloakalnih burzi. Pluća u kornjača su vezana sa carapax (gornji dio oklopa) i unutrašnje visceralne organe. Pluća kornjača služe i za održavanje ravnoteže, odnosno plivanja, kao i kloakalna burze koje također mogu mjenjati zapreminu vode u njima. Kornjače koje imaju upalu pluća teže plivaju ili preferiraju više boraviti na kopnu. Ovo se dešava kod akutnog oblika upale pluća, koji se komplicira edemom, odnosno punjenjem pluća tekućinom.

Pneumonia se javlja u dva oblika. Akutni oblik nastupa vrlo brzo pa smrt može nastupiti unutar nekoliko sati. Vrlo je važno odmah reagirati te na vrijeme započeti  terapijom antibiotika. U ovom stadiju kornjače su letargične, često borave na kopnenom dijelu terarija, slabo jedu ili uopće ne jedu, često imaju otvorena usta kao da hvataju zrak, kišu, ponekad je prisutan i iscjedak, ispuštaju zvukove , često su i dezorjentirane itd. Kod nekih kornjača se zna javiti i hiperaktivnost. U kroničnom obliku, kornjače imaju manje izražene respiratorne simptome. U ovoj fazi može i ne mora biti prisutan iscjedak iz nosa, a najčešće kornjače imaju očuvan apetiti. Dijagnoza se može posatviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća, kada sa sigurnošću možemo zaključiti u kojem se stadiju upale pluća, kornjača nalazi. Bolest se liječi injekcionom antibiotika kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terariju do 30°C, kako bi se potaknuo stanični metabolizam i prirodni imunitet.

Savjetujem Vam da što prije potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako bi se na vrijeme započelo s adekvatnom terapijom. Svakako obratite pažnju na temparaturu vode koja ne bi smjela biti ispod 25°C, na UV osvijetljenje u terariju te na prehranu koja mora biti animalnog i biljnog podrijetla. Terarij ne smije biti na propuhu, a najbolje je da je zatvoren poklopcem.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će se Vaša kornjačica što prije oporaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr