Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam kornjaču prije 15-ak dana, a prije dva dana sam kod nje primjetila simptome koje ukazuju na upalu pluća (pliva ukoso i kiše). S obzirom da u mom gradu (Sarajevu), veterinari vrlo malo znaju o kornjačama, ne mogu im se obratiti za adekvatnu pomoć i terapiju. Jučer sam kornjači uključila ampicilin (50 mg/kg) i dajem joj ga u hrani (pravim kuglice od mljevenog mesa i dodajem ampicilin u kuglice). Da li je ovaj način davanja antibiotika učinkovit (tj. da li kornjača dobija adekvatnu dozu)? Molim Vas uzmite u obzir da nemam mogućnost odvesti je kod veterinara da primi injekciju antibiotika.
Unaprijed sam vam zahvalna na veoma vrijednim informacijama. Jasmina

O: Točna dijagnoza upale pluća može se postaviti jedino na temelju kliničke slike i potvrde RTG pretragom od strane veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača.

Pluća u kornjača su nastala kao diferencijacije prednjeg dijela crijeva. Pluća su složeni sustav kanala sa skeletnom i hrskavičnom potporom, kojom se zrak izvana dovodi do respiratorne površine pluća. Od trachee (dušnika), vode bronhiji do svakog plućnog krila. Plućna krila su podijeljena na komore. Prema opisanom da se zaključiti da su pluća kornjača, na stupnju razvoja pluća između sisavaca i vodozemaca. Kod vodenih kornjača su razvijeni dodatni procesi, koji sudjeluju u izmjeni plinova, zbog faza njihovog normalnog životnog ciklusa, kao što su duži boravak pod vodom i hibernacija. Izmjena plinova se može vršiti i preko vaskuolizirane kože, usno - ždrijelne sluznice ili preko sluznice kloakalnih burzi. Pluća u kornjača su vezana s carapax (gornji dio oklopa) i unutrašnje visceralne organe. Pluća kornjača služe i za održavanje ravnoteže, odnosno plivanja, kao i kloakalna burze koje također mogu mjenjati zapreminu vode u njima. Kornjače koje imaju upalu pluća teže plivaju ili preferiraju više boraviti na kopnu. Ovo se dešava kod akutnog oblika upale pluća, koji se komplicira edemom, odnosno punjenjem pluća tekućinom.

Pneumonia se javlja u dva oblika. Akutni oblik nastupa vrlo brzo pa smrt može nastupiti unutar nekoliko sati. Vrlo je važno odmah reagirati te na vrijeme započeti terapijom antibiotika. U ovom stadiju kornjače su letargične, često borave na kopnenom dijelu terarija, slabo jedu ili uopće ne jedu, često imaju otvorena usta kao da hvataju zrak, kišu, ponekad je prisutan i iscjedak, ispuštaju zvukove, često su i dezorjentirane itd. Kod nekih kornjača se zna javiti i hiperaktivnost. U kroničnom obliku, kornjače imaju manje izražene respiratorne simptome. U ovoj fazi može i ne mora biti prisutan iscjedak iz nosa, a najčešće kornjače imaju očuvan apetiti. Dijagnoza se može postaviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća, kada sa sigurnošću možemo zaključiti u kojem se stadiju upale pluća, kornjača nalazi. Bolest se liječi injekcionom antibiotika kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terariju do 30°C, kako bi se potaknuo stanični metabolizam i prirodni imunitet.

Obratite pozornost da li imate sve uvjete u terariju koje zahtjevaju kornjače, kako bi normalno živjele i funkcionirale. Dakle, svakako je potreban grijač, UV osvjetljenje s full spektrom (UVA i UVB zrakama) te adekvatan filter kako bi se uklonio organski otpad, koji također može komplicirati trenutno zdrastveno stanje.

Terapija koja se primjenjuje kod upale pluća daje pareneteralno, odnosno injekciono. Vrlo je važno na vrijeme reagirati te primjeniti adekvatnu dozu s obzirom na težinu kornjače. Osim doze, bitna je i duljina terapije koja mora biti najmanje 5 dana, kako bi se spriječili recidivi ili prelazak akutnog stadija u kronični oblik. Od injekcionih pripravaka koriste se razni antibiotici, među kojima je i ampicilin, no svakako Vam savjetujem da sami ne provodite terapiju, koja može završiti anafilaktičkim šokom, jer ne treba isključiti ni mogućnost alergijskih reakcija na pripravak, kod kojih je važno reagirati brzo. Ukoliko ne postoji u anamnezi rekcija na enrofloksacin (Vetoflok, Baytril), savjetujem da se isti primjeni u terapiji u dogovoru s Vašim veterinarom. Uz antibiotsku terapiju savjetujem i injekciono vitaminske pripravke. Pokušajte doći do veterinara, jer najvjerojatnije oralna terapija neće biti dostatna.