Povratak

Uvjeti za držanje vodenjaka - mali kineski vodenjak (Cynops orientalis) i Pachytriton

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite na pitanje vezano oko potrebnih uvjeta za držanje vodozemca sa priloženih fotografija.
Petra

O: Slikama u privitku najsličniji je mali kineski vodenjak (Cynops orientalis). Maleni je (6-10cm duljine) vodenjak crne boje sa jarko narančastom obojenošću u obliku mrlja na ventralnoj (donjoj ) strani tijela.

Porijeklo mu je iz srednje i istočne Kine, a nastanjuje mirne ili slabo tekuće vode.

Tijelo ovog vodenjaka sa gornje je strane crne boje. No, ova boja ponekad posvijetli ili se promijeni u tamno smeđu sa točkicama i malim crticama iz još za sada nerazjašnjenih razloga.

Donji dio tijela, kao i noge i donji dio repa jarko narančaste su do jarko crvene boje u obliku nepravilnih mrlja. S unutrašnje strane prstiju se također uočava crvena obojanost. Također, često se uočava linija točkica ili crtica sivo-plave ili nijanse crvene boje. Među ovim vodenjacima postoje razlike po spolu koje su vidljive tek nakon spolne zrelosti (2-3 godine); mužjaci su kraći sa kratkim repom, ženke imaju dulji rep i punije su. Tijekom parenja kod mužjaka je uočljiva naotečena kloaka.

Smatra se da su mali kineski vodenjaci blago otrovni izlučujući toksine kroz kožu. No, samo toksini izlučeni kožom malo vjerojatno uzrokuju probleme u ljudi osim ako cijela životinja nije progutana. Stoga, nije na odmet prije i nakon kontakta sa vodenjakom dobro oprati ruke kako bi se smanjio rizik od prijenosa toksina sa vodenjaka ali i prijenos uzročnika bolesti na vodenjaka.

Mali kineski vodenjak jedan je od čestih vodozemaca kućnih ljubimaca jer je njihovo održavanje jednostavno. Kako su prirodno stanište malog kineskog vodenjaka slabo tekuće ili mirne vode ovo je potrebno uzeti u obzir prilikom uređivanja akvaterarija. Ovim vodenjacima je potrebno osigurati vodeni dio ali i suhi jer im to bolje odgovara prirodnim potrebama. Odgovara mu temperatura u akvaterariju od 14-20°C. Temperature više od 23°C obično uzrokuju veliku razinu stresa ili čak uginuće. Odrasli primjerci se najugodnije osjećaju sa velikim vodenim dijelom i manjim suhim (kamen, drvo, plutajuće bilje - najbolje terarijsko,...).  Akvarij veličine 20 litara zadovoljava potrebe za prostorom za jednog vodenjaka. U akvaterarij možete staviti vodeno bilje koje će ujedno i održavati dobru kvalitetu vode te pružati atraktivan zaklon vodenjaku. Na dno akvarija možete postaviti šljunak, kamenje i/ili panj. Rasvjeta koja razvija i toplinu nije poželjna u akvariju vodenjaka tako da na dovoljnoj visini možete smjestiti neonsku rasvjetu radi osiguravanja sunčevog spektra.

Vodenjaci su najosjetljiviji na kvalitetu vode te je stoga treba često mijenjati. Ako nemate filter, izmjena vode bi trebala biti svakodnevna. Treba osigurati temperaturu vode od 20 °C te visinu vode od 10 cm do 30cm. Nevoljkost ulaženja vodenjaka u vodu znak je stresa (kod novonabavljenih), neprimjerene kvalitete vode ili drugih zdravstvenih problema.

Smještanje drugih životinja (ribice, drugi vodozemci i sl.) u isti akvarij sa vodenjakom nije poželjno. Druge životinje mogu biti agresivne ali i zahtijevaju druge uvjete života te mogu pojesti ili biti pojedeni od strane vodenjaka. Vodenjaci su inače mirne naravi, polagano se kreću no ako se radi o plijenu, znaju biti vrlo energični i agresivni.

Prehrana malog kineskog vodenjaka u zatočeništvu sastoji se od peletirane hrane za vodozemce iako istu neke životinje odbijaju. Iz tog razloga treba im ponuditi živu hranu (Daphnia, račići, tubifexi, larve muha, kišne gliste i sl.) ili pak smrznutu navedenih.

Veći crvi moraju se sasjeći na komadiće primjerene veličine. Također, hrane se punoglavcima ili malim ribicama, no zbog rizika prijenosa parazita ili bakterija ovaj način prehrane bi se trebao svesti na minimum. Ovi vodenjaci nisu osobito izbirljivi, u prvim danima dolaska kod novoga vlasnika često i odbijaju hranu u potpunosti. Dovoljno ih je hraniti 1-2 puta dnevno.

Treba spomenuti i vodenjaka Pachytriton-a. Poznate su dvije vrste: P. labiatus i P. brevipes od kojih je labiatus češći kućni ljubimac. Kada je ovaj vodenjak otkriven smatralo se da je jedna od tipova Cynopsa (ili Triton). No, iako oba navedena vodenjaka imaju slični raspored boja, uočava se razlika u glatkoći kože (Pachytritoni uvijek imaju glatku kožu dok je to kod Cynopsa neredovita pojava) te je Pachytriton nešto veći (15-18cm) od Cynopsa. Zatim, glavna je razlika u obliku repa koji je kod Pachytritona u obliku vesla dok je kod Cynopsa on okruglasti sa tupim vrškom. Njegove životne potrebe nešto se razlikuju od opisanog malog kineskog vodenjaka jer potonji naseljava tekuće vode izuzetno bogate kisikom i pogoduje im smještaj akvarijskog tipa. Ova dva tipa vodenjaka razlikuju se i po temperamentu, naime, Pachytritoni puno su agresivniji od malog kineskog vodenjaka.

Da li vi imate Cynopsa ili Pachytritona sa sigurnošću ne mogu reći jer ne mogu procijeniti glatkoću kože prema slikama te nije vidljiv niti izgled repa.

Prema specifičnim opisima koje sam navela za oba tipa vodenjaka moći ćete sa lakoćom procijeniti o kojem se vodenjaku radi.

O Pachytritonu  Vam preporučam Vam vrlo informativni link.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr