Povratak

Zaostajanje kože prilikom presvlačenja iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam iguanu staru 2,5 godine. Do sada je sve bilo super s njom, no prilikom zadnjeg ljuštenja, tri bodlje (na području gdje se spaja rep s kralježnicom) nisu se dobro očistile. Problem je što je sada područje oko tih bodlji natečeno i poprimilo je crnu boju, dok su bodlje postale tvrde. Kod pokušaja skidanja ostataka kože s tih bodlji, iguana pruža otpor, što bi značilo da joj je to područje bolno. Zanima me da li joj mogu sama pomoći ili ju je potrebno voditi veterinaru.
Unaprijed hvala i lijep pozdrav, Danijela

O: Gmazovi imaju tanke pločice rožnate supstance u formi ljuskica u svojoj koži.

Ove rožnate ljuskice su virtualno neprobojne, što omogućuje gmazovima da se odupru isušivanju, ali i reducira joj disanje. Mladi gmazovi presvlače svoju kožu svaka dva do četiri tjedna, a u starijih je taj period duži. Mnogi se presvlače nakon hibernacije te prije leženja jaja.

Detaljno o uvjetima u terariju, koji moraju postojati da bi se iguana pravilno presvukla, pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Zaostajanje kože na pojedinim dijelovima tijela, osobito na nogama i repu, upućuje na prenisku vlagu i temperaturu u terariju, zbog čega je i presvlačenje kože sporije te koža čak zaostaje na pojedinim dijelovima tijela. To može biti vrlo opasno za životinju zbog zastoja cirkulacije i posljedične gangrene (odumiranja tkiva), koja može voditi u sepsu.

Ono što Vi možete učiniti je u vrijeme presvlačenja češće prskati životni prostor i životinju mlakom vodom te je svakodnevno kupati po pola sata u toploj vodi.

Zaostala koža nikako se ne smije skidati silom jer može doći do ozbiljnih ozljeda i infekcija.

Savjetujem Vam da se javite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med. (na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ili telefonski na broj 01/2390-410), koja se bavi liječenjem gmazova i educirana je za njih, tako da se ipak promjene pogledaju i ukoliko je potrebno odredi odgovarajuća terapija, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr