Povratak

Ženka bradate agame polaže jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja bradata agama mislim da ima jaja. Kako je to moguće? Izlegli su se i ima ih u rupi okolo već uništenih. Otkud to? Marija

O: Događa se da ženka bradate agame položi jaja iako nije bila u kontaktu s mužjakom, odnosno ako nije bilo parenja. Takva jaja nisu oplođena, što znači da se iz njih neće ništa izleći. Zanimljivo je i to da ženke koje su se parile, imaju sposobnost zadržavanja sperme pa mogu više puta  producirati oplođena jaja i nakon što su odvojene  od mužjaka nakon jednog parenja. Nakon 4 do 6 tjedana od uspješnog parenja, ženka polaže jaja. Dužina inkubacije ovisi o više faktora ( temperatura, vlaga...), a može trajati od 50 do 80 dana.

Da bi se izbjegli  zdravstveni problemi, prilikom  polaganja jaja ženku treba nadgledati. Važno je voditi računa o tome da se osiguraju optimalni uvjeti smještaja i kvalitetna hrana koja će zadovoljiti sve energetske i nutritivne potrebe životinje. Bez obzira na to da li agama liježe oplođena ili neoplođena  jaja, uz hranu je potrebno dodavati i nadomjestke kalcija da bi se spriječila pojava hipokalcemije i  posljedično tome promjene na kostima.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr