Povratak

Živa hrana na jelovniku vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam žutouhu kornjaču prije 3 mjeseca, većina internetskih stranica spominje crvenouhu kornjaču. Njezin način prehrane, njezine karakteristike itd. Mene zanima da li postoji kakva razlika u načinu prehrane, staništa između crvenouhe i žutouhe kornjače?  Da li slobodno primjenjujem Vaše savijete o prehrani crvenouhe kornjače na svoju žutouhu ili postoje neke stvari na koje bih trebala pripaziti? Također, da li je prirodno što moja Fiona sve češće drijema kako ide zima ili joj je dosadno pa žmiri? Negdje sam pročitala da vole muhe i gujavice da li je to istina? Zahvaljujem na odgovoru,
Monika

O: O razlici između crvenouhe i žutouhe kornjače pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.  ovdje.

Opširno o žutouhim kornjačama, njihovoj prehrani i razlozima drijemanja pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Kornjačama je za zdrav rast, razvoj i život potrebna raznolika prehrana. Hrana može biti sirova, ali ne smije biti začinjena.

Prehrana mladih kornjača uglavnom bi se trebala sastojati od proteinske hrane, koja je ključna za zdrav rast i razvoj. Mlade kornjače je potrebno hraniti svaki dan, dva puta dnevno. Ujutro možete davati živu hranu, slatkovodnu ribu ili meso, a navečer granule. Što se tiče biljne hrane, većina mladih kornjača je odbija, ali je ipak možete ponuditi. Preporučljivo je u prehranu uvesti sirovo bijelo pileće meso, mljevene junetine i teletine, pileća jetrica, ribu, a možete dodavati i sitno sjeckanu salatu i mrkvu.

Živa hrana (insekti, crvići, ribice...) je najzdraviji i najprirodniji oblik proteinske hrane, a također sadrži i kalcij te ostale vitamine i minerale. S obzirom da su kornjače izuzetni lovci, taj ćete način prehrane potaknuti lovački instinkt ovih ljubimaca.

Budite oprezni pri odabiru žive hrane jer ona može sadržavati parazite ili otrove, uključujući i gliste i muhe iz okoline, koji mogu naštetiti kornjačama. Stoga nije preporučljivo uzimati životinje iz prirode, uzgojena hrana je sigurnija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr