Povratak

Životni vijek crvenouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Obraćam vam se jer sam pretražio sve moguće internet stranice, raspitao se kod širokog kruga ljudi, ali nitko ne zna reći kolika je zapravo očekivana životna dob crvenouhe kornjače u zatočeništvu? Moja će za par mjeseci 17 godina imati i stvarno me zanima koliko mi možemo očekivati da će ona još živjeti? Ne hibernira, jedino po čemu se vidi da je ostarila je tamna boja oklopa, ali inače niti ne znam kako bih vidio znakove starenja, pliva normalno, sunča se, nema nekih promjena...
Dario

O: Trachemys scripta elegans ili crvenouha kornjača je životinjska vrsta koja u prirodi živi u slatkim vodama, u poluvodenom okruženju jezeraca, potoka i rijeka. Podrijetlo vuče iz južnih dijelova SAD-a.

Ove kornjače vole pjeskovita dna i umjerenu vegetaciju te trebaju suhu, toplu kopnenu površinu i puno tople vode za plivanje. U kućnim uvjetima narastu oko 25 cm u dobi oko 3-7 godina, a ženke su krupnije od mužjaka koji dostigne dužinu oklopa oko 20 cm.

Smatra se da u prirodi mogu doživjeti 20 godina, a u zatočeništvu i preko 40 godina. Naravno, na to ovisi u koliko dobrim uvjetima se drži, hrani te eventualno o zdravstvenim poremećajima.

Više informacija o ovoj životinjskoj vrsti možete pronaći u odgovoru kolegice, pod naslovom Crvenouhe kornjačice - osnove.

Korisne informacije o ovoj životinjskoj vrsti možete pronaći i na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr