Povratak

Zvuk škljocanja i sumnja na iščašenje nakon naglog trzaja čeljusti kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas za pomoć, radi se o crvenouhoj vodenoj kornjači. Jučer kad sam je hranila ugrizla me za prst i kako sam ga naglo povukla, kornjača je strašno zasiktala jer je jako čvrsto zagrizla. Nakon toga je normalno nastavila jesti. Danas kad sam je hranila počelo se javljati jako glasno škljocanje kad bi uzimala hranu i kod određenih pokreta. Isto škljocanje se ponavlja i kad miruje, ali radi određene pokrete glavom. Miče glavu i vrat u svim smjerovima i može otvarati usta i gutati, ali se bojim da je nešto iščašila - vilicu ili neku drugu kost u glavi ili vratu. Molim vas za hitan savjet što da radim? Živim u okolici Varaždina i ne znam da li ima u mojoj blizini veterinar za kornjače. Puno vam hvala! Aleksandra

O: Prije svega, moram napomenuti kako ozljeda koju ste opisali u Vaše ljubimice, nije česta u kornjača kućnih ljubimaca.

Simptomi dislocirane ili iščašene čeljusti u kornjača prvenstveno ovise o okolnostima nastanka, odnosno da li je došlo do dislociranja gornje ili donje čeljusti. Ukoliko se radi o donjoj čeljusti, može se raditi o jednostranoj ili obostranoj dislokaciji. Ovisno o kojoj se jednostranoj dislokaciji radi, donja čeljust obično je niže položena, odnosno visi na onoj strani na kojoj je dislokacija, a što je vrlo dobro uočljivo jer su usta stalno djelomično otvorena. odnosno, ukoliko se radi o obostranoj dislokaciji čeljust cijelom duljinom "visi".

Izuzetno je bitno napomenuti kako je osnovni simptom dislokacije čeljusti obijanje hrane ili nemogućnost uzimanja ponuđene hrane, tako da sam mišljenja da se o ozbiljnijoj ozljedi u Vaše ljubimice ne radi.

Zvuk koji čujete prilikom njezina hranjenja nije uvijek znak luksacije, dislokacije ili sličnih pojava u koštano-zglobnom sustavu. Naime, često se čuje takav zvuk u onih kornjača kojima nedostaje kalcija i vitamina D u prehrani, a čak je zabilježena i češća čujnost ovakvih zvukova i u potpunosti zdravih kornjača.

Kako biste prevenirali veća oštećenja ili komplikacije eventualno mogućim istegnućem ligamenata koji povezuju kosti glave uslijed nagle sile povlačenja donje čeljusti, savjetujem Vam da sljedećih nekoliko tjedana naročitu pažnju posvetite njenoj prehrani, u smislu obogaćivanja vitaminsko-mineralnim dodacima, kao i o adekvatnoj rasvjeti te posljedičnoj dovoljnoj sintezi vitamina D.

U svakom slučaju, ukoliko primijetite kroz slijedećih nekoliko dana pogoršanje simptoma, za pomoć se možete obratiti na Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta, gdje će načiniti potrebne pretrage za dijagnosticiranje problema te Vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr