Povratak

Čančara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
cancara-i-beba


Jesam li prava životinja za tebe?

Čančara je zaštićena zakonom i treba je kupovati samo iz registriranog uzgoja. Nisu za držanje u kući cijele godine tako da su prikladne za ljude koji imaju vrt. S obzirom na dužinu životnog vijeka koji je i do 50 godina i veličinu do koje narastu, ženka do 30 cm i mužjak do 25 cm, razmotrite je li to uistinu pravi ljubimac za Vas.

Odakle dolazim?

Jedina kopnena kornjača koja naseljava naše krajeve. Također naseljava i sjeveroistočno područje Francuske, Španjolsku, Sardiniju, Korziku, Siciliju i cijelo područje Mediterana. 

 

Gdje volim živjeti?

Čančare, kao kopnene kornjače, zahtijevaju veliki prostor koji bi trebao imati mjesta za skrivanje s kamenjem, opekom i drvećem.

 

Nastamba mora biti veličine 5 puta dužine oklopa kornjače i 3 puta širine oklopa pomnoženo s brojem životinja, ako ih je više. Za podlogu nastambe najbolje je koristiti sijeno u kojemu se čančara često skriva, a rado ga i jede. Može se još koristiti i šljunak i mješavina treseta i zemlje, no bitno je napomenuti da su kornjače vrlo proždrljive te prilikom hranjenja gutaju supstrat, što izaziva začep crijeva koji može biti i smrtonosan, a izuzetak je jedino sijeno.  Donji dijelovi terarija ne smiju biti prozirni jer čančara tada stalno pokušava izaći, što joj uzrokuje stres, a može uzrokovati i brojne ozljede glave i udova.

U toplijem dijelu nastambe treba postaviti žarulju za sunčanje, tako da temperatura ispod nje bude 25-28°C, dok bi u hladnijem dijelu terarija temperatura trebala biti oko 22-25°C. Obavezna je UV lampa zbog UVB zraka koje su neophodne za normalan metabolizam minerala. U terariju je obavezna posuda s vodom za piće te veća i plića posuda s vodom koja se povremeno stavi kako bi se kornjača mogla okupati.

Kako sa mnom postupati?

Čančara se izuzetno lako navikava na sužanjstvo. Iako inače vrlo miroljubljivi, mužjaci u vrijeme parenja postaju vrlo ratoborni. Kornjača može ugristi bezubim čeljustima kao oštrim kljunom.

Što rado jedem?

Čančare se hrane mješavinom trave i djeteline s dodatkom lišća i cvjetovima maslačka, trputca, vinove loze, duda i ružinog lišća. Isključivo su biljojedi makar ponekad  u prirodi slučajno progutaju kakvog puža.

Od hrane im ponudite zelenu salatu (endiviju), rajčicu, crveni radić, rikolu, matovilac, sijeno, koprive. Ne prečesto im ponudite mango, dinju i lubenicu. Ne smiju jesti špinat, zelje i kelj. Od dodataka prehrani mladim životinjama i gravidnim ženkama treba dodavati prah čistog kalcijevog karbonata svaki dan, a odraslima svaki treći dan.

Održi me fit i zdravom

Najčešće bolesti su one vezane uz loše držanje. Suha i viseća koža na nogama i vratu ukazuju na nedostatak vitamina A, slabost i mekoća oklopa na nedostatak kalcija, UVB zraka i vitamina D, stomatitis (upala usta), proljev se javlja zbog unutarnjih parazita ili nepravilne prehrane.

cancara1

 

Zdravlje

Kornjača čančara je zdrava kada:

- ima bistre oči

- nema otečene kapke

- ima čistu kloaku

- ima čvrst oklop bez oštećenja i mrlja

- kada hoda odiže plastron od poda

- nema proljev

cancara

 

Razmnožavanje

Parenje čančara se odvija u lipnju, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjake. Ženke su spolno zrele s 10 godina. Ženka se ne mora svaki puta pariti da bi došlo do oplodnje, jer imaju sposobnost zadržavanja sperme u organizmu i do četiri godine.

Nakon oplodnje ženka počinje tražiti mjesto gdje će položiti jaja. Najčešće bira zaklonjeno mjesto, koje je izloženo suncu, te stražnjim nogama kopa. U udubinu u zemlji polaže najčešće 6-8 jaja (3-15), koje nakon toga zatrpava i odlazi. Inkubacija jaja traje 60-90 dana, ovisno o temperaturi. Temperature od 30°C su najpogodnije, dok kod nižih temperatura inkubacija traje duže. Mladunci izlaze iz jaja najčešće u rujnu, probijajući ljusku jajeta, veličine su oko 3-4 centimetra i odmah su spremni za samostalan život. U prvim danima života oklop je mekan, naboran, ali već nakon par dana postaje ravniji i čvršći. 

Volim li društvo?

Čančare žive pojedinačno, a samo za vrijeme parenja traže partnera. Samotnjaci su i izbjegavati će susrete s drugim životinjama kao što to rade i u prirodi.

Popis za kupovinu:

• informativni letak o kornjači čančari                                 

adekvatan terarij

zdjelica za hranu i vodu

lampa za sunčanje


UV lampa

 

podloga za terarij

hrana za kopnene kornjače

vitamini i minerali