Povratak

Kraljevski piton

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
piton3

 

Jesam li prava životinja za tebe?

Kraljevski piton (Phyton regius)  je među ljubiteljima zmija vrlo zastupljen kućni ljubimac. Neotrovna je zmija podrijetlom iz Afrike. Zbog svojih dimenzija (konačna dužina tijela je između 1 i 1,5 metar), relativno mirnog i staloženog tempermenta odličan je izbor za terariste početnike kao i za „veterane“ teraristike. Skromnih je prohtjeva po pitanju smještaja i hrane. Od zmija, pa tako ni od kraljevskog pitona, ne treba očekivati privrženost iako oni prepoznaju vlasnika i reagiraju na njegovo prisustvo.  

    

Odakle dolazim?
Prirodno stanište Kraljevskog pitona su  tropske šume i suhe savane zapadne i centralne Afrike. Obitavaju i na tlu i na drveću. Ove zmije aktivne su u sumrak i po noći, dok se danju odmaraju i spavaju.

 

Gdje volim živjeti?
Minimalna dimenzija terarija za Kraljevske pitone je 120x60x60 cm. Najbolja podloga za terarij je mješavina treseta, coco bricka i chip barka. Idealna visina podloge je 10 cm.  U terarij je potrebno postaviti nekoliko grana po kojima se zmija može penjati. Terarij mora imati vlažni i suhi dio.  U vlažnom dijelu potrebno je osigurati posudu (bazen) s dnevno svježom vodom koji se prilagođava veličini zmije. Temperatura suhog dijela, odnosno mjesta za sunčanje treba biti u rasponu od   27°C do 35°C po danu, dok je po noći potrebno osigurati 20°C do 25°C. Temperatura vlažnog dijela mora biti oko 25°C.

 

Temperaturu osiguravamo terarijskim grijačima (kabelski ili pločasti grijač) te lampama s usmjerenim svijetlom koje se postavljaju iznad mjesta predviđenog za sunčanje.  Osim temperature bitan parametar je i vlaga zraka koja se mora održavati u rasponu od 75% do 85%. Vlaga zraka se regulira evaporacijom vode iz bazena kao i prskanjem terarija. Terarij je potrebno prskati (ovlaživati najmanje svaki drugi dan, odnosno po potrebi u ovisnosti o trenutnoj vlazi zraka u terariju.  Osim reflektorske lampe s usmjerenim svijetlom iznad mjesta za sunčanje terarij treba osvijetliti specijaliziranim fluo cijevima koje emitiraju UVA/UVB dio spektra. 

 

Kako sa mnom postupati?

Kraljevski pitoni su relativno mirne i staložene zmije, ali ne vole previše fizičke kontakte. Ukoliko krenete s privikavanjem na dodir dok je zmija mlada, imate prilične šanse za uspjeh. Pažljivim promatranjem zmije vrlo brzo možete otkriti kuda se voli kretati, što voli jesti i gdje se voli sunčati.

 

Što rado jedem?

Ako se pravilno hrane, kraljevskim pitonima tijelo postane lijepo oblikovano ioblo. Prehrana zmija je poprilično jednostavna. U prirodi jedu male glodavce, a pojesti će i pticu ako je uspiju uhvatiti. U zatočeništvu osnovnu hranu predstavljaju miševi i štakori što ovisi o veličini zmije.  Kraljevski pitoni poste od listopada do travnja kada dnevna temperatura ne bi smjela prelaziti 32°C. Kako bi se agresija Vaše zmije svela na najmanju moguću mjeru hraniti je možete izvan terarija u priručnoj kutiji čime se zmiju navikava na kontakt, a ona sama se osječa sigurnom i izvan terarija. 

 

Održi me fit i zdravom
Kako su zmije uglavnom vrlo otporne životinje i rijetko obolijevaju najvažnije je održavati higijenu terarija na način da se iz terarija redovito uklanja izmet i presvučena koža te redovito mjenja podloga i osigura dnevno svježa voda. 

piton

Razmnožavanje
Kraljevski pitoni su spolno zreli u dobi od 3-5 godina. Prve tri godine života rastu u prosjeku 30-ak centimetara godišnje.

Volim li društvo?
Kraljevski pitoni nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se navikne na svog vlasnika, njima se može manipulirati bez većih poteškoća. Potrebno je naglasiti da mogu biti i agresivni ukoliko smatraju da je ugrožen njihov teritorij te pogotovo za vrijeme presvlačenja.

 

Popis za kupovinu:

• Informativni letak o kraljevskim pitonima                                    

adekvatan terarij

zdjelica (bazen) za  vodu
grijač

higrometar

termometar

fluo cijev (neonka)
UV lampa (s usmjerenim svijetlom)
ukrasno bilje
podloga