Povratak

Škorpion

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
skorpion

 

Jesam li prava životinje za tebe?

Najčešće držani škorpioni za kućne ljubimce su veliki kraljevski škorpion Pandinus imperator i škorpioni iz roda Heterometrus. Heterometrus je sličan kraljevskom škorpionu, ali su mu kanđe puno glađe sa par čekinja. Veliki su oko 15 cm, mužjaci su uvijek nešto manji.

 

Škorpion je noćna životinja i idealan je ljubimac za one koji će se zadovoljiti uživanjem u promatranju i što rijeđem diranju škorpiona. Diranjem se osjećaju ugroženo pa mogu ugristi, štipnuti ili ubosti repom, a to im također predstavlja i veliki stres. Žive 6-8 godina što predstavlja dugoročnu obavezu. 

 

Odakle dolazim?

Stanište su im jazbine kišnih šuma Afrike i Azije.

 

Gdje volim živjeti?

Terarij u koji ćete smjestiti škorpiona treba biti tri puta duži i dva puta širi od škorpionove krajnje veličine. Terarij ne smije biti niti prevelik jer im može otežati lov plijena. Ako je u terariju više škorpiona svaka jedinka mora imati osiguran prostor za sebe te mjesto za skrivanje (komercijalna mjesta za skrivanje za gmazove, napuknuta tegla od cvijeća, komad drva..). Ako se primjete bilo kakvi znakovi agresije potrebno ih je razdvojiti. 

 

Temperatura u terariju mora biti 25-30°C i ona se održava grijačima. Grijač se ne preporuča staviti na dno jer kad škorpionu postane pretoplo zakopavaju se sve bliže grijaču što dovodi do dehidracije. Najbolje je grijač smjestiti sa strane kako bi temperatura u terariju bila različita. Preporuča se da poklopac na terariju ima rupe za ventilaciju. Vlaga treba biti 60-80% uz obaveznu plitku posudicu s vodom. Noćne su životinje zbog čega nije potrebna UV lampa već samo lampa za noćno promatranje. Podloga je zemljana (komercijalna podloga za terarije) dubine 10-15 cm da mogu iskopati rupe.  

 

Kako sa mnom postupati?Preporučuje se što rijeđe dirati škorpiona, a hvatati ga treba specijaliziranim hvataljkama koje imaju zaštićene krajeve mekanim materijalom. Hvata ih se hvataljkom za rep. Pandinus neće napasti tako lako osim ako nije riječ o gravidnoj ženki. Reakcije na ubod su od nikakvih simptoma do blage upale slično kao kod uboda pčele. Ubod Heterometrusa izaziva jače simptome. 

Što rado jedem?

Hrane se cvrčcima, žoharima, crvima (odrasli kraljevski škorpion treba 3-6 odrasla cvrčka tjedno) uvaljani u vitaminsko mineralni prah. 

 

Održi me fit i zdravim

Optimalna temperatura i vlaga su ključne za zdravlje škorpiona. Omogućena ventilacija na terariju sprečava pojavu plijesni i gljivica. Živu hranu prije konzumacije potrebno posipati vitaminsko mineralnim prahom dva puta tjedno. 

 

Zdravlje

Škorpion je zdrav kada:

- se šest puta presvuče do spolne zrelosti

- mladi škorpioni puno jedu, uvijek imaju apetit i naočigled rastu (iznimka su stariji mužjaci koji znaju postiti mjesecima)

- nije niti premršav niti predebeo

scorpion3

Razmnožavanje:

Ženka i mužjak u terariju moraju imati ravnu plohu na kojoj plešu "ljubavni ples", uhvate se štipaljkama kod udvaranja.

 

Pandinus ženka rađa 10-25 potpuno bijelih 1,5 cm malih škorpiona nakon graviditeta koji traje godinu dana. Mladi se presvlače oko sedam puta i spolno su zreli nakon 3-7 godina.

 

Heterometrus ženka gravidna je 5-6 mjeseci i mladi se presvlače oko sedam puta do spolne zrelosti nakon 1-2 godine. Mlade ženka nosi na leđima 1-2 tjedna i kada sami počnu tražiti hranu i prvi puta se presvuku treba ih odvojiti svakog u svoj terarij. 

 

Volim li društvo?

Može se držati jedan škorpion ili više njih ako su svi uvjeti zadovoljeni (razmislite jedino želite li imati potomstvo).

 

Popis za kupovinu

• informativni letak o škorpionu                                        

terarij

podlog za terarij

grijač

lampa za noćno promatranje

 

plitka posuda za vodu

stijena za skrivanje ili drvo

vitamini i minerali

• živa hrana