Povratak

Tarantula - Grammostola rosea

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tarantula3

 

Jesam li prava životinja za tebe? 

Grammostola rosea je miran i neagresivan pauk. Preporuča se početnicima, jer nije zahtjevna za držanje. 

 

Odakle dolazim?
Tarantule su velika skupina dlakavih pauka koji pripadaju porodici Theranophosinae, a Grammostola je jedna od 800 vrsta. Živi u pustinjama i suhim predjelima Južne Amerike (Argentina, Bolivija, Čile). Obitava na tlu, nastanjuje već iskopane i napuštene jazbine ili plitke rupe pod drvećem. Može biti u dvije boje: tamno siva do smeđa s rozastim dlačicama i rozim cephalotoraxom (''glavom'') ili s crvenim dlačicama i tamno sive do smeđe boje tijela. Odrasle jedinke narastu 12-16 cm (tijelo 6-7 cm, a raspon nogu 14-15 cm). Ženke su krupnije od mužjaka. Životni vijek im je 25-30 godina. Ženke se nastavljaju presvlačiti i nakon spolne zrelosti te tako produljuju životni vijek, dok mužjaci dožive 10-12 godina

Gdje volim živjeti? 

Za smještaj se koriste terariji  koji nisu visoki, otprilike 30x25x25 cm,  s otvorima za zrak i pomičnim vratima koji pružaju dovoljno prostora za manipulaciju  s paukom, hranom, vodom te podlogom.  Podloga je treset  koja se stavlja u debljini 5-10 cm, kako bi pauk mogao iskopati plitku rupu te komadi  kore ili drveta.  Optimalna temperatura   u terariju  je  24-28°C, a vlaga oko 60%. U terariju mora biti  manja posudica s vodom kako se  mlada tarantula ne bi utopila.  Na nižim temperaturama  pauk postaje manje aktivan pa ne bi smjela pasti ispod 18°C. U vrijeme presvlačenja  trebalo bi povisiti postotak vlage.  

 

Kako sa mnom postupati?

Tarantule su kućni ljubimci koje uglavnom gledamo u terariju, jer će ljudski dodir shvatiti kao prijetnju i pokušat će pobjeći, ugristi ili ispustiti iritirajuće dlake.  Kod nekih ljudi se u kontaktu s njenim dlačicama mogu razviti znaci alergije (crvenilo, svrbež i osip), a ugriz će izazvati  bolnu oteklinu i crvenilo oko mjesta ugriza, a individualne su razlike pojedinih osoba na njen otrov.  Pošto je mirna vrsta , može se naviknuti na držanje u rukama uz maksimalnu smirenost i strpljenje. Nagli pokreti ili vibracije mogu uplašiti pauka pa se može ozlijediti ako padne s veće visine, a vlasnik bi mogao otkriti koliko je bolan  njegov ugriz.

 

Što rado jedem? 

Hrane se živom hranom: žohari, skakavci, cvrčci, crvi, a odrasle jedinke mogu ponekad pojesti i male, jednodnevne miševe (pinky). 

 

Održi me fit i zdravom 

Tarantule su vrlo rijetko sklone bolestima. Tarantule uzete iz prirode najčešće imaju neku vrstu parazita što je vrlo rijetko kod tarantula koje su uzgojene u zatočeništvu.  Najčešće bolesti ili ozlijede u zatočeništvu su dehidracija, nedostatak vlage i ozlijeda pauka od pada s visine.  Tarantule većinu potrebne tekućine dobivaju iz hrane-plijena kojeg uhvate, ali im obavezno moramo osigurati posudicu s vodom.  Dehidracija se očituje kroz smanjenje opsega i oblika abdomena pauka, njegovu tromost i odbijanje hrane, na kraju i smrću.  Prilikom ozlijede može doći do puknuća udova, koji će se regenerirati nakon par presvlačenja ili puknuća abdomena što može biti smrtonosno.

tarantula1

Zdravlje 

Tarantula je zdrava kada  je:

- aktivna

- hrani se redovito

- presvlači se dok raste

 

Razmnožavanje 

Relativno se lako pare, a nakon uspješnog parenja ženka može imati oko 400 jaja za koja  izradi svilenu čahuru (kokon), koju pažljivo čuva. Nakon nekoliko mjeseci iz jajašaca će se izleći mladi pauci koji tek nakon prvog presvlačenja izlaze iz kokona. Nakon izlaska iz kokona mladi su samostalni i počinju se brinuti za sebe.  

 

Popis za kupovinu

• informativni letak o tarantulama 

adekvatan terarij (30x25x25 cm)

termometar i hygrometar

podloga za terarij

posuda za vodu