Povratak

Prehrana i ponašanje mačke nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sterilizacija 1

Je li točno da je u Hrvatskoj sterilizirano manje mačaka u odnosu na prosjek sterilizacije u Europskoj uniji?
Da. Prosjek sterilizacije mačaka u Europskoj uniji je 73%, dok je u Hrvatskoj za sada samo 33%.

Žive li sterilizirane mačke duže od nesteriliziranih?
Da. Nesterilizirane ženske kućne mačke su sklone obolijevanju od tumora mliječnih žlijezda i reproduktivnih organa. Samo tjeranje iscrpljuje mačku, koja tada pojačano troši energiju, a istovremeno često uopće nisu zainteresirane za hranu i najčešće mršave. Okoti i othrana mačića također značajno iscrpljuju ženke. S druge strane, nesterilizirani mužjaci koji izlaze iscrpljuju se u sukobima s drugim mužjacima, a energiju troše i udvarajući se ženkama, kao i samim parenjem. Tijekom tog perioda također neredovito jedu. U fizičkim obračunima često dolazi i do ozbiljnih ozljeda, koje najčešće iziskuju intervenciju veterinara i liječenje. Osim toga, parenjem se prenose zarazne mačje bolesti kao što je mačji AIDS (FIV), a kontaktom preko sline, urina, feseca i mačja leukemija  (FeLV) koja smanjuje dužinu životnog vijeka mačaka, kao i brojne parazitarne i gljivične bolesti, od kojih su neke i zoonoze (mogu prijeći i na ljude). Sve navedeno nažalost skraćuje životni vijek nesteriliziranih mačaka.

Je li sterilizirana mačka i dalje znatiželjne naravi?  
Da. Sterilizacijom se ne mijenja osobnost ni priroda životinje. Normalno je da mačka miruje neposredno nakon operacije, tijekom perioda potrebnog za uspješan oporavak od operativnog zahvata. Nakon oporavka mačka nesmetano nastavlja živjeti, zadržavajući svoje prijašnje navike u igri, komunikaciji s ljudima s kojima živi i istraživanju okoline. Javlja se pojačan interes za hranu pa treba adekvatnom hranom spriječiti gojaznost ljubimca i na taj način mački omogućiti da „ostane svoja“. Prema iskustvima nekih vlasnika, mačka nakon sterilizacije postane maznija, češće prilazi i jače se veže uz svog vlasnika. 

Sterilizacija 2

Može li sterilizirana mačka i dalje biti lovac?
Da. Iako postoji mišljenje da sterilizirana mačka postaje manje zainteresirana za okolinu, često je zapravo to posljedica njene nemoći uslijed pretjerane tjelesne mase, koju mačka nagomila neadekvatnim hranjenjem, s obzirom na hormonalne i metaboličke promjene do kojih dolazi nakom sterilizacije. Stoga je vrlo važno hranjenje pravilno odabranom hranom prikladnom za sterilizirane mačke i sprječavanje gojaznosti ljubimca. Na taj način će sterilizirana mačka biti fizički aktivna i moći će ostvariti svoje očuvane lovačke nagone.

Je li za sterilizirane mačke važno jesti posebnu hranu od koje se neće udebljati?
Da. Sterilizacijom kod mačke dolazi do hormonalnih i metaboličkih promjena pa je vrlo važno prilagoditi prehranu ljubimca, kako ne bi došlo do pretilosti, ali i drugih zdravstvenih poteškoća, kao što su pojačana sklonost urolitijazi (pojava kamenaca u mokraćnom sustavu), smanjen imunitet, sporija probava uz mogućnost pojačanog nakupljanja dlaka u probavnom traktu mačke (dlačni bezoari, kuglice dlake, hair balls). Potencijalno povećan apetit mačke i hranjenje po volji rezultira većim unosom hrane, što dovodi do debljanja. Uobičajeno mačke mogu tu energiju potrošiti pojačanom fizičkom aktivnošću (onima koje izlaze van to ide lakše i brže od onih koje su u zatvorenim prostorima), no kako se kod steriliziranih maca radi i o hormonalnom i metaboličkim promjenama, takvoj mački obavezno treba prilagoditi prehranu i samom vrstom hrane. Važna je i napomena vlasnicima da se drže propisanih preporučenih dnevnih doza hrane naznačenih na pakiranju. Česta je praksa vlasnika hranjenja mačaka sa suhom hranom po volji (ad libitum) i u tom smislu ako mačka jede previše, udebljat će se i od prikladne hrane.

Sterilizacija 3

Je li svejedno čime hranimo sterilizirane mačke?
Ne. Ni u kojem slučaju nije svejedno čime hranimo steriliziranu mačku. Prehrana sterilizirane mačke mora zadovoljiti njihove povećane potrebe za nekim hranjivim sastojcima pa je važno hraniti ih posebno formuliranom hranom sterilizirane ili kastrirane mačke, u suprotnom će sterilizirana mačka neke hranjive tvari dobivati u suvišku, a neke će joj nedostajati. Sterilizirane mačke imaju pojačane potrebe za vitaminom A (važan za zdravlje kože, dlake i za dobar mačji vid), vitaminom C (za jačanje imuniteta mačke) i vitaminima B skupine (posebno B12, vitaminom važnim za pravilno funkcioniranje crijeva). Također im je pojačano potreban taurin, koji je vrlo važan za zdravlje kože, dlake, zubi, srca kao i za dobar vid mačke.

Hrana za sterilizirane mačke ima smanjenu energetsku vrijednost (manje masti), povećanu količinu vlakana (za poticanje probave i osjećaj sitosti) i dodatak L-karnitina (koji ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti). Osim toga, takva hrana ima i važnu ulogu u sprječavanju stvaranja mokraćnih kamenaca (struvita i oksalata) u mjehuru, odnosno štiti od mogućih upala donjih mokraćnih puteva.

Ukratko, hrana za sterilizirane mačke je prilagođena i izbalansirana kako bi zadovoljila sve dnevne potrebe steriliziranih ljubimaca, s nutricionističkog stajališta, a istodobno pomaže održati optimalnu tjelesnu težinu kao i prevenirati različite zdravstvene poremećaje kod ljubimca. Takve hrane u svom nazivu uobičajeno nose naznaku da su namijenjene steriliziranim mačkama (Sterilsed, Sterilized, Neutered, Castrate i slično), a možete ih pronaći u kategorijama mačje hrane za kontrolu tjelesne mase ili hrane za potporu mokraćnom sustavu

Dodatni savjet – osim hranjenja prikladnom suhom hranom za sterilizirane i kastrirane mačke, savjetuje se hraniti steriliziranu mačku i prikladnom mokrom hranom koja osigurava pojačan unos tekućine i utječe na  smanjenje stvaranja kamenaca. Također se savjetuje dodatno vitaminiziranje, pripravcima prikladnim za tu namjenu, te po potrebi korištenje malt paste ili intestinal antihariball paste za lakše izbacivanje progutane dlake.