Natrag   Pet centar forum > Sve o psima... > U čekaonici: pričajmo o zdravlju
Registracija FAQ Lista članova Kalendar Traži Današnji postovi Označi forume kao pročitane

U čekaonici: pričajmo o zdravlju Pitajte sve što Vas muči o zdravlju Vašeg psa i podijelite svoja iskustva s drugim članovima foruma. VAŽNA NAPOMENA: sve savjete, osim savjeta veterinara koji je pregledao Vašeg psa, uvijek uzimajte s rezervom. Jedino veterinar koji je pregledao psa može postaviti ispravnu dijagnozu i preporučiti terapiju.

Odgovor
Alati tema Načini prikaza
  #1  
Nepročitano 18.11.2007., 17:27
Lily
Forumski veteran
Avatar - Lily
Registracija: 11.2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 594
Reputacija: 24
Lily ima pozitivnu reputaciju
Pošalji Lily poruku koristeći MSN
Default displazija kukova

nisam početnik,ali nisam znala gdje svrstati...ovako,zanima me zašto neka štenad dok su mala(kao što je radila moja labradorica)kada legnu ispruže zadnje noge,tako da one stoje usporedno jedna s drugom,tj,ispruže se cijeli koliko su dugački,ako ste me shvatili...a onda kada narastu više tako ne leže..jel to ima veze sa displazijom kukova?tako je i moja kao beba ležala, a sada više ne leži,a ima displaziju..zna li itko išta o tome?!

sve je dobrodošlo!
Lily je offline
Citiraj i odgovori
  #2  
Nepročitano 18.11.2007., 20:11
AmStaff
Aktivan korisnik
Avatar - AmStaff
Registracija: 11.2007
Postovi: 57
Reputacija: 19
AmStaff ima pozitivnu reputaciju
Smile

Možda joj se jednostavno tako više ne leži, a možda stvarno ima veze s displazijom, moj se ponekad isto tako ispruži (nema HD), ali najčešće samo nakratko, i onda se okrene, tako da ti ja nažalost ne mogu bas pomoć jedino te uputit da pitaš nekog veterinara, ili da probaš sljedeće: uhvatiš je za zadnje noge i lagano joj ih ispravljaš tako da stoje kao da leži onako ispružena kako je ležala dok je bila mlada.Ako primjetiš nelagodu ili znakove boli pusti je i znati ćeš da je zbog displazije, a ukoliko ništa ne primjetiš vjerojatno joj se onako više ne leži.
AmStaff je offline
Citiraj i odgovori
  #3  
Nepročitano 19.11.2007., 11:18
Lily
Forumski veteran
Avatar - Lily
Registracija: 11.2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 594
Reputacija: 24
Lily ima pozitivnu reputaciju
Pošalji Lily poruku koristeći MSN
Default

thanks...
Lily je offline
Citiraj i odgovori
  #4  
Nepročitano 19.11.2007., 21:07
denis
Aktivan korisnik
Registracija: 11.2007
Postovi: 156
Reputacija: 0
denis ima neutralnu reputaciju
Default

moj bernski nikad nije tako ležao,a u subotu sam bio kod veterinara baš radi provjere displazije i nema je,ima samo laganu upalu živca i to mu je povezano sa naglim rastom i težinom,ali i to se sad riješava...
a mješanca kojeg imam kad je bio mlad to je stalno tako ležao,ali možda prvih godinu dana,posle toga nikad više,a normalno hoda,skače trči...

evo malo c/p
denis je offline
Citiraj i odgovori
  #5  
Nepročitano 19.11.2007., 21:07
denis
Aktivan korisnik
Registracija: 11.2007
Postovi: 156
Reputacija: 0
denis ima neutralnu reputaciju
Default

Displazija kuka kod psa

Displazija kuka je termin kojim označavamo nenormalan razvoj zdjeličnih kostiju te glavice bedrene kosti, koji može dovesti do nestabilnosti i oslabljene funkcije kuka. Displazija kuka je razvojna bolest zgloba koja se javlja u pasa, a o kojoj se mnogo govori, pa novopečeni vlasnici nerijetko dobiju potpuno pogrešne informacije o ovom sindromu. Radi se o nasljednom oboljenju, no na razvoj bolesti veliki utjecaj imaju faktori okoline kao što su brz rast, pretjerana fizička aktivnost mladih pasa te preopskrbljenost nekim hranjivim sastojcima. Klinički problem javlja se kod mladih pasa kada se razvije displazija kuka ili kod starijih pasa kada se kao posljedica displazije razvije artritis (upala zgloba).

Displazija kuka dolazi do izražaja uglavnom kod odrastajućih pasa, pa će vlasnici prve simptome primjetiti u dobi od 5 do 12 mjeseci starosti. Kod nekih pasa, posebno kasno zrelih, simptomi nisu očiti sve do starosti od 2 pa do 5 godina. Po kinološkim propisima dijagnostici displazije kuka pristupamo najranije u dobi od 12 mjeseci, a za pse velikih pasmina (njemačka doga, mastif, benrardinac) tek od 18 mjeseci.

Dijagnoza se postavlja pregledom rentgentske slike oba kuka. Rentgenski nalaz ocjenjuje se ocjenom A, B, C, D, E/I, E/II. Za očitavanje snimaka kukova nadležan je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Uzgojnu dozvolu mogu dobiti psi sa nalazom A, B, C i D. dešava se da se kod klinički zdravih pasa nađe loš nalaz kukova, a može se dogoditi da psi koji imaju problema sa stražnjim nogama nemaju problem sa kukovima, već uzrok šepanju leži negdje drugdje.

Za displaziju kuka definitivno možemo reći da je biomehaničko oboljenje koje je uzrokovano neproporcionalnim rastom kostiju u odnosu na rast mišićne mase. Isto tako za ovo oboljenje postoji nasljedna predispozicija pa se zato rasni psi sa lošim nalazom kukova isključuju iz uzgoja, tj. ne mogu dobiti uzgojnu dozvolu. Nasljeđivanje nije jednostavno, dakle ako su otac ili majka bolovali od displazije kuka to ne mora značiti da će oboljeti i njihovi potomci. No činjenica je da njihovi potomci imaju veću šansu da se kod njih razvije ova bolest nego potomci iz zdravih linija. Jedan od faktora okoline koji nepovoljno utječe na razvoj kukova jest i fizička aktivnost, pa se preporučuje da se psi posebno teških pasmina u prvoj godini života kreću ograničeno (bernski planinski pas, bernardinac, njemačka doga, rotwaileri,...)

To znači da ih ne treba stimulirati da trče tako da im se baca loptica ili da ih se, ne daj bože, istrčava za biciklom ili autom.

Simptomi displazije kuka mogu biti vrlo različiti što prvenstveno ovisi o stupnju displazije. Tako pas može samo lagano šepati ili pak već kao mlado štene ne može hodati po stepenicama te skakuće sa stražnjim nogama kao "zec". Osjećaj bola kod pasa je individualna pa i o tome ovisi stupanj šepanja. Ponekad se vlasnici žale da pas padne prilikom naglih okreta te da mu je općenito slab stražnji kraj.

Za točnu dijagnozu neophodan je rentgenski snimak kukova. Liječenje, odnosno olakšavanje simptoma ove bolesti sastoji se u ograničavanju kretanja bolesnom psu, davanju lijekova koji će ublažiti bol. U svijetu se vrše i operativni zahvati kojima se psu ugradi umjetni kuk, što na žalost u našim, prije svega financijskim uvjetima nije prihvatljivo.

Autor: Tamara Ferari-Miškulin
denis je offline
Citiraj i odgovori
  #6  
Nepročitano 19.11.2007., 21:08
denis
Aktivan korisnik
Registracija: 11.2007
Postovi: 156
Reputacija: 0
denis ima neutralnu reputaciju
Default

Displazija kukova

Displazija kukova genetska je mana zastupljena kod većine domaćih i divljih životinja i čovjeka. Najčešće se javlja u pasa, svinja i krava.

Da bih objasnio o čemu se radi moram početi od anatomije. Nemojte prestati čitati - bit ću kratak i neću koristiti latinske nazive. Dakle, kuk se kao zglob sastoji od četiri kosti i dvije osnovne zglobne plohe. Sa strane zdjelice nalaze se tri kosti koje svojim spojem tvore čašicu kuka u koju ulazi glava bedrene kosti. Da bi zglob funkcionirao dobro, glava bedrene kosti mora idealno oblikom odgovarati čašici kuka. Kod displazije kuka čašica je previše plitka a da bi idealno obuhvatila glavu bedrene kosti. U ovisnosti o plitkoći čašice kuka, bedrena kost u njoj više ili manje “šeta”. To je naravno bolno i nestabilno. Takvi psi obično su “klimavi” na zadnjim nogama, a u teškim oblicima displazije kuka moguća su i iščašenja. Zbog takvog “šetanja” bedrene kosti i lošeg nalijeganja hrskavica zglobnih ploha dolazi do oštečenja hrskavica i njihovog posljedičnog okoštavanja. Tamo gdje nestane hrskavične plohe zgloba a ostane ili ju zamjeni kost dolazi do daljnjih oštećenja, jer kost nije tako glatka kao hrskavica a i zglob se ne može tako idealno podmazivati zglobnom tekućinom. To dovodi do još jače bolnosti i slabije pokretljivosti. Tijekom vremena dolazi do tipične kronične produktivne upale zgloba kuka, gdje okoštavanje obuhvaća veliku površinu zglobnih ploha pa pas sve teže i teže hoda, dok mu to na kraju ne postane nemoguće.

Nažalost lijek ne postoji, a po kinološkim pravilima takav pas ne može dobiti uzgojnu dozvolu, kako svoju genetsku manu ne bi prenio na potomstvo. Displazija kukova lakše se uočava kod velikih i službenih pasmina pasa, kod kojih je i obvezna njena RTG dijagnostika kada pas izađe iz puberteta.

No što učiniti sa psom kojemu je displazija kukova dijagnosticirana? Jednostavno ga trebamo poštedjeti dugih pješačenja i trčanja. Kod pojava bolova i težeg kretanja bilo bi dobro davati psu kao dodatak u hrani određene aminoglikozide i omega-tri nezasičene masne kiseline koji pomažu u održavanju metabolizma podmazivanja zglobnih ploha i u održavanju otpornosti hrskavičnih površina zglobova. U povremenim akutnim traumama već kronično promjenjenih zglobova treba djelovati odmah i psa odvesti veterinaru koji će ga liječiti simptomatski, smirivanjem upala i bolnosti.

Osobito bih napomenuo da je u slučaju displazije kukova kvaliteta života psa isključivo u rukama njegovog vlasnika koji mora biti nježan prema psu i izuzetno discipliniran kako bi pravilno provodio propisanu terapiju i olakšao život svom ljubimcu.

Autor: Antun Janković, dr. vet. med.
denis je offline
Citiraj i odgovori
  #7  
Nepročitano 19.11.2007., 21:55
AmStaff
Aktivan korisnik
Avatar - AmStaff
Registracija: 11.2007
Postovi: 57
Reputacija: 19
AmStaff ima pozitivnu reputaciju
Default

I Lily, jesi li što isprobala, je li bilo kakvih rezultata ili spoznaja?!
AmStaff je offline
Citiraj i odgovori
  #8  
Nepročitano 19.11.2007., 22:51
Lily
Forumski veteran
Avatar - Lily
Registracija: 11.2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 594
Reputacija: 24
Lily ima pozitivnu reputaciju
Pošalji Lily poruku koristeći MSN
Default

denis,hvala na trudu i informacijama.
lilly još nismo vodili na slikanje kukova jer su nam rekli da to obavimo sa godinu i pol dana(18 mj),tako da ću je ubrzo odvesti(nedavno je navršila 18 mj.).
njoj na rodovnici pišu kukovi oca i majke,mužjak ima HD:A,a mama HD:O,ali ja svejedno pretpostavljam da Lilly ipak ima zbog njenog nenormalnog trčanja(širi zadnje noge)iako je na stražnjim nogama jaka i stabilna(ti si napisao da su psi sa displazijom slabi u tom dijelu)...

i amstaff napravila sam ono što si mi predložio i nije zacvilila,ali me čudno pogledala.mislim da ju je zabolilo samo što su labradori takvi da se nikad ne žale...
Lily je offline
Citiraj i odgovori
  #9  
Nepročitano 20.11.2007., 10:31
Lily
Forumski veteran
Avatar - Lily
Registracija: 11.2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 594
Reputacija: 24
Lily ima pozitivnu reputaciju
Pošalji Lily poruku koristeći MSN
Default

sad sam tek pročitala da velike pasmine mogu slikati sa 12 mj.,a ne sa 18 kao što mi je veterinar rekao..a je... da ne napišem šta.
Lilly ide sutra na slikanje.drž'te fige da je slaba displazija.

Lily je offline
Citiraj i odgovori
  #10  
Nepročitano 20.11.2007., 17:51
sandra
Aktivan korisnik
Avatar - sandra
Registracija: 11.2007
Lokacija: tuzla
Dob: 30
Postovi: 61
Reputacija: 19
sandra ima pozitivnu reputaciju
Pošalji sandra poruku koristeći MSN Pošalji sandra poruku koristeći Yahoo
Default

ajoj nadam se da ce biti sve ok sa cukom,mogu misliti kako se ti osjecas...samo razmisljaj pozitivno i bice to sve super
sandra je offline
Citiraj i odgovori
  #11  
Nepročitano 20.11.2007., 22:16
AmStaff
Aktivan korisnik
Avatar - AmStaff
Registracija: 11.2007
Postovi: 57
Reputacija: 19
AmStaff ima pozitivnu reputaciju
Default

Ja držim fige Lily!
AmStaff je offline
Citiraj i odgovori
  #12  
Nepročitano 21.11.2007., 21:28
Lily
Forumski veteran
Avatar - Lily
Registracija: 11.2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 594
Reputacija: 24
Lily ima pozitivnu reputaciju
Pošalji Lily poruku koristeći MSN
Default

JEEEEEEEEE!!!!
LIlly ima jako slabu displaziju(1 stupanj,iliti HD:A1)
istina,ima je,ali tako slabu da se računa kao da je i nema.sad napokon više nema straha.može trčati do mile volje i ne moram joj ograničavati vježbe.

hvala vam svima na podršci i savjetima!
i,naravno,ukoliko netko ima sličan problem i zanima ga nešto o displaziji kukova neka se javi.


pozdrav svim forumašima!
Lily je offline
Citiraj i odgovori
  #13  
Nepročitano 21.11.2007., 23:17
denis
Aktivan korisnik
Registracija: 11.2007
Postovi: 156
Reputacija: 0
denis ima neutralnu reputaciju
Default

denis je offline
Citiraj i odgovori
  #14  
Nepročitano 22.11.2007., 21:28
AmStaff
Aktivan korisnik
Avatar - AmStaff
Registracija: 11.2007
Postovi: 57
Reputacija: 19
AmStaff ima pozitivnu reputaciju
Default

Baš mi je drago za vas oboje!
AmStaff je offline
Citiraj i odgovori
  #15  
Nepročitano 23.11.2007., 14:42
sandra
Aktivan korisnik
Avatar - sandra
Registracija: 11.2007
Lokacija: tuzla
Dob: 30
Postovi: 61
Reputacija: 19
sandra ima pozitivnu reputaciju
Pošalji sandra poruku koristeći MSN Pošalji sandra poruku koristeći Yahoo
Default

to je bas super vijest
sandra je offline
Citiraj i odgovori
Odgovor


Trenutno aktivnih korisnika: 1 (članova:0; gostiju:1)
 
Alati tema
Načini prikaza
Linearno Linearno

Pravila
Ne možete otvarati nove teme
Ne možete odgovarati na postove
Ne možete umetati privitke
Ne možete ažurirati Vaše postove

BB code je Uključen
Smajlići su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Skoči na forum


Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je 10:48.