Povratak

Gljivična infekcija kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića, starog 2.5 godine. Imao je apsces (uspješno izliječen), ali zbog dugo vremena na antibioticima (enrofloxacin) i oslabljenog imuniteta, pojavile su mu se gljivice, prvo iza uheka, oko očiju i sada na leđima. Bila sam kod veterinara, dobili smo mast (ne znam točan naziv), bijele boje i sad mažemo s tim. Na područjima na kojim mažem, zaustavilo se, ali se zna pojaviti opet na bilo kojem dijelu tijela (okrugla ljuskica s dlakom, koja otpade i ostane golo mjesto bez dlake s malom crvenom ranicom). Zanima me što da koristim, negdje sam pročitala Canasten (Clotrimazole) kremu ili Daktar (Miconazole)? Zanima me i Vaše mišljenje o Imaverol-u ili Surolan-u? Hvala! Lana

O: Apscesi u kunića česta su pojava, a mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće na glavi u području vilice i iza očiju. Apscesi koji se javljaju u području glave često su posljedica problema sa zubima i to kutnjacima. Antibiotici koji se koriste u liječenju apscesa često dovode do cekalne disbioze, odnosno pomora fiziološke flore u crijevima te do raznih mikoza i enterotoksemija. Kod apscesa bitno je sadržaj poslati na mikrobiološku pretragu, kako bi se ustanovilo o kojoj je bakteriji riječ te na temelju antibiograma odrediti terapija.

Što se tiče gljivica, također je potrebno odrediti o kojoj se vrsti gljivice radi te na temelju nalaza odrediti ciljani antimikotik. Postoji nekoliko vrsta antimikotika za sustavnu i lokalnu primjenu. U kunića se najčešće koriste oni za lokalnu terapiju. Canesten sadrži djelatnu tvar clotrimazol, koji derivat imidazola, djeluje fungicidno, a primjenjuje se za lokalizirane dermatomikoze i dermatofitoze. Daktar ili Daktarin sadržava mikonazol, derivat imidazola koji djeluje fungicidno posebno na dermatofite i kandidu te baktericidno na neke gram-pozitivne bacile i koke. Mikonazol sprečava sintezu ergosterola u gljivici i mijenja sastav lipidnih sastojaka membrane, što izaziva smrt gljivičnih stanica.

Imaverol je otopina koja sadrži djelatnu tvar enilconazol, veterinarski je pripravak koji nije registriran za kuniće. Na naše tržište enilconazol dolazi pod tvorničkim imenom Zoniton. Surolan je kombinacija antibiotika, antimikotika i kortizona, a ima i antiinflamatorno djelovanje te djeluje i protiv svrbeža, a na našem tržištu preparat koji sadrži ovu kombinaciju djelatnih tvari dolazi pod imenom Otonazol i u obliku je kapljica.

Svi ovi preparati indicirani su za liječenje gljivičnih oboljenja, no jedino veterinar koji je postavio dijagnozu na temelju mikrobiološkog nalaza, može odrediti s obzirom o kojoj je gljivici riječi, koji će se preparat primjenjivati. Ono što Vam ja mogu savjetovati je primjena multivitasminskih preparata kako bi se ojačao imunološki status životinje te stvaranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Jednako važna je i dezinfekcija nastambi i opreme koja treba biti planska i temeljita. Jedno od sredstava za dezinfekciju nastambi (djeluje na bakterije, viruse, spore i gljivice), je Virkon S - kojim možete uz dodatne upute Vašeg veterinara, pokušati zaustaviti širenje gljivične infekcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr