Povratak

Kronični proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam kuju njemačkog ovčara. Imala je intezivni proljev više od mjesec dana i tretirali samo je s nekim antibioticima. Izgubila je 4 kile u mjesec dana. Tek nakon mjesec i pol se vidjelo neko poboljšanje. Sada nema proljev, ali liječnik nam je rekao da ima upaljene limfne čvorove te da zato kašlje i ima problema s grlom. Prije oko 1 tjedan je povraćala 3 dana za redom, ali rekli su nam da je to možda zbog upaljenog grla. Jedan vetrinar je rekao da ima Streptoccocus, a drugi da ima neki parazit koji joj se vidi u stolici. Jedan joj je dao lijek za streptoccocus, a drugi joj je dao neki prah da se taj parazit ubije. Zanima me vaša moguća dijagnoza jer nam stalno jedan vetrinar govori da ima upaljene lifne cvorove, a drugi pak da nema i da je sve u redu, samo da su paraziti. Zanima me, ako ima Streptoccocus, znači li to da ne može imati mlade u budućnosti? To je bitno jer je trebala položiti neke ispite poslušnosti (sport), a planirali smo i 1 leglo. Vetrinar koji tvrdi da ima Streptoccocus nije napravio bris ni ništa, a drugi je uzeo stolicu te našao parazite. Ona sad kašlje te više nema problema s poljevom niti povraćanjem i vratila je oko 1 i po kilu. No, zanima me informacija za leglo.
Natalia

O: Kronični proljev je promjena u frekvenciji, konzistenciji i volumenu fecesa kojia traje dulje od 3 tjedna ili se stalno ponovno javlja. Zahvaćeno može biti tanko crijevo ili debelo crijevo.

Proljev može biti sekretorni poremećajem sekrecije ili osmotski zbog poremećaja apsorpcije, može biti posljedica povećane propusnosti sluznice crijeva te abnormalnosti crijevne peristaltike. Zahvaćeni sustavi su endokrini, metabolički, elektroliti i acidobazna ravnoteža, probavni, limfatični i egzokrini.

Opći klinički simptomi su od primarne bolesti, a u anamnezi od vlasnika veterinar može saznati kod zahvaćenog tankog crijeva da je količina izmeta veća nego uobičajeno i da je frekvencija stolice 2-4 puta na dan, gubitak težine, pojačan apetit, moguća je crna stolica od probavljene krvi, nema tenezma niti bolnosti crijeva, moguća je pojava ispuštanja plinova i kruljenja u crijevima te neki psi mogu povraćati. Ako je zahvaćeno debelo crijevo količina izmeta je manja, frekvencija stolice je više od 4 puta dnevno, nema gubitka težine, nema crne stolice već je moguća prisutnost sluzi i svježe krvi, bolnost cijeva i hitnost za obaviti nuždu.

Kliničkim pregledom kod tankog crijeva nalazimo: lošu tjelesnu kondiciju zbog loše apsorpcije hranjivih sastojaka, moguću dehidraciju. Abdominalnom palpacijom može se naći nalaz koji odgovara primarnoj bolesti: strano tijelo, neoplazije, crijeva i grču, povećani mezenterični limfni čvorovi. Kod debelog crijeva tjelesna kondicija je normalna, a palpacijom abdomena možemo naći sličan nalaz.

Uzroci proljeva kod tankog crijeva mogu biti primarne bolesti tankog crijeva, upalna bolest crijeva, limfangiektazije, neoplazije, infekcije (histoplazmoza, salmoneloza, klostridioza i pitioza), paraziti (Giardia, Toxocara, Ankilostomum i Strongiloidi), parcijalna opstrukcija crijeva (strano tijelo, uklještenje, neoplazija), disbioza crijevne mikroflore, sindrom kratkog crijeva, želučano crijevni čir, poremetnje u probavi hrane, bolesti gušterače i jetre, neodgovarajuća hrana, intolerancija na hranu i alergija, metabolički poremećaji, uremija, toksini i administracija lijekova.

Uzroci kod debelog crijeva mogu biti primarne bolesti debelog crijeva, upalna bolest crijeva, neoplazije (polipi, limfomi, adenokarcinomi, leiomiomi i leiomiosarkomi), infekcije (histoplazmoza, klostridioza, salmoneloza, kampilobakterioza i pitioza), paraziti (Trichuris, Giardia, ankilostoma, Entamoeba histolytica i Balantidium coli), neupalni uzroci (uklještenje i izvrnuće crijevne sluznice), hranidbeni-neprikladna hrana, nagle promjene hrane, strana tijela (kosti, dlaka...), idopatski (sindrom iritabilnog crijeva).

Rizični faktori su nagle promjene hrane i hranjenje neodgovarajućom loše probavljivom i visoko masnom hranom. Pasminska predispozicija postoji u velikih pasmina, naročito njemačkih ovčara, pogotovo za zatajenje rada gušterače.

Kod postavljanja dijagnoze prvo je potrebno determinirati o kojem dijelu crijeva se radi, tankom ili debelom na temelju kliničkih simptoma. Pretragom krvi možemo naći povećan broj eozinofila ako se radi o parazitima, bolesti na alergijskoj osnovi ili hipofunkciji kore nadbubrežne žlijezde. Smanjen broj limfocita i kolesterola može se naći kod limfangiektazije. Anemija i mikrocitoza postavljaju sumnju na kronično unutarnje krvarenje i manjak željeza. Promjene biokemije i urina mogu upućivati na bolesti bubrega, jetre ili žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem. Od pretrage izmeta obavezna je koprološka pretraga floatacija (nalaz parazita) te test na Giardiu te test na funkciju enzima gušteraće. Daljnje pretrage su rentgenska, ultrazvučna i biopsija sluznice crijeva.

Liječenje se temelji liječenju primarne bolesti koja je izazvala proljev; na nadoknadi tekućina infuzijama, pravilnoj medicinskoj hrani te lijekovima za primarnu bolest.

Sam proljev neće utjecati na plodnost kuje, no potrebno je ustanoviti što je uzrok proljevu, a prije pripusta kuja treba potpuno ozdraviti i oporaviti se da bi izdržala napor graviditeta.

Ono što Vi možete učiniti je da joj podižete imunitet kvalitetnom hranom, preparatima za podizanje imuniteta (npr. Imunoboost pasta s kolostrumom ili Cani Imun tablete sa B glukanom) te štititi crijevnu mikrofloru i poticati njenu obnovu (Florentero tablete ili Darm gel).

O upali grla pisala sam detaljno u ranije objavljenom odgovoru Laringitis - upala grla/ Slab apetit.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr