Povratak

Akvaristika - hladnovodne ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
akvarij

Bavljenje akvaristikom zahtjeva puno ljubavi i predanosti.  Akvaristika je jedan od najstarijih ljudskih hobija. Vrlo široka paleta disciplina izučavanja akvaristike od vrsta uređenja, tehničkih uvjeta, vrsta ribica te vrsta raslinja pretvorile su akvaristiku u vrlo kompleksan hobi. Iako pomalo zahtjevan, akvaristika je zapravo vrlo koristan hobi.

Slatkovodni hladnovodni akvarij

Hladnovodni akvarij je najčešći izbor akvarista početnika. Hladnovodni akvariji mogu biti maleni (10 l i više), iako ljepota hladnovodnih riba do punog izražaja dolazi u većim akvarijima.

Hladnovodne ribe zahtjevaju nešto nižu temperaturu vode (cca 18 °C), a preferiraju nešto tvrđu vodu pH vrijednosti između 6,0 i 7,5. Rasvjeta hladnovnodnog akvarija može/mora biti nešto prigušenija od rasvjete tropskog akvarija.

Najljepši dio svakog akvarija, pa tako i hladnovodnog, su njegovi stanovnici. Sinonim „zlatne ribice“ obuhvaća različite varijetete vrste Carassius auratus auratus, kao što su primjerice pajčolanka („obična“), pajčolanka bubble eye, pajčolanka nebesko oko, karas, lavlja glava, ranchu, ryunkin, teleskop i mnogi drugi. Svaki od navedenih varijeteta se očituje u mnogobrojnim morfološkim formama (kaliko, crvene, crveno-bijela, tricolor i sl).  

Uzgoj „zlatnih riba“ seže daleko u prošlost, po pisanim tragovima započeo je u Mezopotamiji 2300. godine p.n.e., a vjeruje se da su se u drevnoj Kini ribe uzgajale i prije toga. U međuvremenu su dugotrajnom selekcijom razvijeni različiti gore navedeni varijeteti koji plijene pažnju svojom ljepotom i različitošću. Svoj današnji oblik akvaristika poprima u 19. stoljeću u Engleskoj, odakle se počela širiti dalje po svijetu.

Kako bi ugođaj svakog akvarija, pa tako i hladnovodnog, bio što ljepši i oku ugodniji potrebno ga je opremiti raznim dekoracijama, podlogom, pozadinom i eventualno pravim „živim“ biljem. Iako je izbor dekoracija proizvoljan, dobro je upotrebljavati prirodne materijale, poput primjerice različitih akvarističkih panjeva, kamenja, ljuski kokosa i slično. Na tržištu postoji velik broj specjaliziranih akvarističkih ukrasa, od kojih gotovo svatko može izabrati nešto po svom ukusu. U svakom slučaju, estetika akvarija je proizvoljna, u skladu s interijerom u kojem se nalazi te na zadovoljstvo njegovog vlasnika i stanara.