Povratak

Anubias barteri var. barteri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Porodica: Araceae

Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Prirodno stanište: Zapadna Afrika, Kamerun, Nigeria


Uvjeti za rast i razvoj:
Parametri vode:
pH 5,5 - 8; GH 2 - 15; 22 - 27˚C

Potreba za svjetlom: slaba

Smještaj u akvariju: stražnji dio

Opis biljke:
Visina: 40+ cm
Širina: 25 - 30 cm
 

 

Spororastuća vrlo otporna močvarna biljka, koja se može dobro adaptirati na rast pod vodom. Tvrdi listovi čine je pogodnom za aranžiranje akvarija s biljojednim ribama. Za rast nije pretjerano bitna tvrdoća vode. Raste na sjenovitim i polusjenovitim lokacijama, uz brze potoke, polupotopljen ili potpuno izvan vode, a rijetko kada u potpunosti pod vodom.

Uglavnom raste na kamenju ili panjevima, a rijetko kada u substratu. Potrebno je još jednom naglasiti da se u substrat nikako ne smije staviti rizom iz kojeg rastu listovi, već samo korjenje, jer u suprotnom dolazi do truljenja biljke. Stavlja se na mjesto gdje nema puno jakog svjetla, jer će se na njegovim spororastućim listovima pojaviti alge. Kada dođe do truljenja starijih listova, bez straha ih se može otkinuti s rizoma.

Zbog svog sporog rasta neće puno pridonijeti potrošnji nitrata iz vode. Anubias barteri var. barteri je jedna od najzahvalnijih akvarističkih biljaka, velika, atraktivna, robusna, praktički neuništiva te je ukras u svakom akvariju, a mogućnost pričvršćivanja na kamenje i drveće te otpornost na biljojedne ribe samo povećava njenu iskoristivost.