Povratak

Dijamantna zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dij zeba lijeva
Jesam li prava životinja za tebe?
Dijamantna zebica (Stagonopleura guttata, Emblema guttata) je najmanja vrsta zebica, veličine do 12cm, vrlo je popularna i atraktivna ptica. Kljun, oči i stražnji dio im je žarko crvene boje. Glava i leđa su svijetlo sive boje, dok su trbuh i brada bijele boje. Ispod grla ima crnu prugu koja se horizontalno širi do nižih dijelova krila, koja su crna sa bijelim točkama, a ostatak krila je svijetlo smeđe boje. Životni vijek im je 5-7 godina.

Odakle dolazim?
Porijeklom su iz Australije. Obitavaju u šumama eukaliptusa. Većinu vremena su na tlu u potrazi za sjemenkama i insektima.

Gdje volim živjeti?
Vole prostrane krletke pa tako dimenzije krletke za jedan par ne bi smjele biti manje od 90x40x40 cm. U volijeri bi trebalo biti bilja ili puno prečkica i grana te dovoljno mjesta za let. Parovi mogu postati teritorijalno agresivni oko gnjezda ili dominirati nad drugim parovima.

Kako sa mnom postupati?

Dijamantne zebice su vrlo društvene no znaju biti agresivne prema drugim vrstama ptica. Ukoliko uvodite nove jedinke u postojeće jato koristite odvojene krletke smještene jedna do druge kako bi se međusobno priviknule.


Što rado jedem?

Hrane se djetelinom, špinatom, brokulom, crvima, žoharima, insektima, larvama. Od kupovne hrane jedu onu namjenjenu egzotama. U periodu rasplođivanja potrebno je dodavati vitamine u vodu te pojačati prehranu i dodati jajčanu smjesu.


Održi me fit i zdravim

Ukoliko primijetite da zebica sjedi u kutu, nakostriješena je, nema apetita, kiše i općenito izgleda bolesno, obavezno posjetite veterinara.

dij zeba desna

Zdravlje
Dijamantna zebica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Volim li društvo?
Kao što smo već napomenuli, zebice vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru. Za vrijeme parenja poželjno je odvajati parove i izbjegavati držanje s pticama drugih vrsta, a sve kako bi se spriječila pojava agresivnog ponašanja. Priviknut će se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da ih se dira i mazi.

 

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečkice
• pojilica i hranilica
• gotova hrana za egzote
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati