Povratak

Gouldova amadina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
amadina lijeva
Jesam li prava životinja za tebe?
Gouldova amadina (Chloebia gouldiae) je ptica raskošne boje, veličine 12-14 cm. Dolazi u tri boje glave: crna, crvena i žuta. Žive oko 7-9 godina

Odakle dolazim?
Gouldova amadina je ptica koja dolazi iz Australije, gdje nastanjuje riječne travnate obale i živi u jatima.

Gdje volim živjeti?
Gouldove amadine su živahne ptičice koje su lako prilagodljive životu u krletkama (minimalno 60 x 40 x 40 cm). Svakako je bitno da ne borave u vlažnom prostoru jer im to izrazito smeta. Najbolje je držati krletku na mirnom i tihom mjestu, dalje od propuha, vlage i direktnog izvora topline. Ukoliko su u zatvorenom prostoru potrebno im je osigurati izvor svjetlosti, a da nisu na izravnom izovru sunčevog zračenja.

Kako sa mnom postupati?
Kod dolaska ptićice u dom jako je bitno da ju se ne uznemirava nekoliko dana kako bi se opustila i privikla na novu okolinu. Najbolje ju je hraniti i davati svježu vodu bez guranja ruke u krletku i naglih pokreta. Nakon nekoliko dana kad primjetite da se Vaša ptičica opustila možete joj početi davati poslastice, bar u klasu i voćke te joj se lagano obraćati kako bi se navikla na Vašu prisutnost. Gouldove amadine ne vole da ih se previše dira pa ih ne pokušavajte uloviti. Najbolje ih je držati u paru jer su jako privržene jedna drugoj i vole društvo.


Što rado jedem?

Hrane se mješavinom hrane za egzote, koju povremeno možete nadopuniti sa voćem i povrćem( jabuka, banana, mrkva, špinat), te im kako poslasticu dodati bar u klasu. Imati na umu da su jako male životinje brzog metabolizma i svaka nestašica hrane i vode im može naškoditi.


Održi me fit i zdravim

Ukoliko primjetite da perje nije više tako sjajno, te da je nakostriješeno i suho, napuhnutost, neuobičajenu mirnoću, nedostatak apetita ili promjenjeni izmet hitno posjetite veterinara.

amadina desna

Zdravlje
Gouldova amadina je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže i kljun nisu predugački
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Mužjaci su jačih izraženijih boja, dok su ženke malo neuglednije ( zagasite boje). Kao priprema za parenje potrebno je u krletku staviti gnijezdo sa jednim otvorom te dodati malo sijena, slame ili kokosovih vlakana. Nakon parenja ženka nese 4-6 jaja, svaki dan po jedno jaje. Naizmjenićno se izmjenjuju u sjedenju na jajima. Nakon otprilike 14 dana se izliježu mladi, te uz to nadopunjujemo prehranu dopunskom hranom kako bi imale energije za hraniti mllade. Mladi postaju samostalni sa oko 35-40 dana.


Volim li društvo?

Vole živjeti u paru ili jatu, vole društvo ljudi, ali ne da ih se nosi i dodiruje.

 

Popis za kupovinu:

• informativni letak o gouldovim amadinama
veći kavez (min. 60x40x60 cm)
prečke za sjedenje
pojilica i hranilica
različite igračke
gotova hrana za egzote
poslastice
kadica za kupanje
vitaminski preparati
sipina kost
pijesak za ptice