Povratak

Gušter Šnajder Skink

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
SNAJDER lijeva1 270x330
Jesam li prava životinja za tebe?
Šnajder Skink (Eumeces schneideri) je vrlo zanimljiva životinjica. Njegova uobičajena dnevna aktivnost uključuje penjanje pa čak i skakanje. Veličina odrasle jedinke može doseći 43 cm s repom, iako je najveći broj primjeraka dužine od oko 25 cm. Uz sve adekvatne uvjete može živjeti i preko 20 godina.

Odakle dolazim?
Prirodna staništa ovih guštera su u toplim i suhim područjima sjevero-zapadne Afrike i zapadne Azije.

Gdje volim živjeti?
Ukoliko mu osigurate pješčanu podlogu, dovoljno mjesta za skrivanje (grane, vinova loza, plosnato kamenje), optimalnu toplinu i primjerenu vlagu u nastambi, Šnajder skink će živjeti kao u prirodnom okruženju. Dnevna temperatura bi trebala biti oko 25°C, a temperatura površine za sunčanje do 40° C. Potrebno mu je osigurati svjetlost punog sunčevog spektra. Potreban mu je terarij minimalnih dimenzija 70x35x35 cm. Važno je održavati prirodni dnevni ritam svjetla, uz isključivanje svih izvora svjetla tijekom noći.

Kako sa mnom postupati?
Šnajder skink je vrlo brz gušter koji je u svakom trenutku spreman na skok. Ne voli kad ga se prima u ruke i važno je biti pažljiv u doticaju s njim.

Nikako ga se ne smije hvatati ili podizati za rep koji u tom slučaju može otpasti. Zbog svoje brzine i okretnosti vrlo je zanimljiva životinja za promatranje. Najbolji način da se približte Vašem gušteru je da ruku, u kojoj se nalazi poslastica stavite u terarij i pričekate da Vam gušter sam priđe.


Što rado jedem?

Šnajder skink se hrani crvima brašnarima ili nešto većim crvima fobasima te skakavcima.


Održi me fit i zdravim

Neprikladan smještaj i/ili loša prehrana većinom su uzroci zdravstvenih problema kod svih gmazova. Glavni simptomi bolesti su: neaktivnost, odbijanje hrane, ozljede ili otekline na tijelu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečenje zglobova, proljev. Neke bolesti može liječiti samo veterinar, no u većini slučajeva poboljšanju zdravstvenog stanja pridonosi prilagodba uvjeta okoline i prehrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrijednosti.

SNAJDER desna 270x330

Zdravlje
Šnajder skink je zdrav kada:
- redovito uzima hranu, usta nisu otečena
- nema drhtanja tijela
- zglobovi nisu otečeni
- koža je neoštećena, bez tamnih mrlja ili točaka
- stolica je uredna, nema proljev


Volim li društvo?

Preporuča se držanje samo jedne životinje ili samo jednog para. Ostale kombinacije (više mužjaka ili više ženki u nastambi) dovest će do agresije.

 

Popis za kupnju:

• terarij (min. 70x35x35)
• podloga za terarij
• zdjelice za hranu i vodu
• grijač
• termometar i higrometar
• osvjetljenje
• ukrasno bilje i granje za penjanje
• vitamini i minerali