Povratak

Japanski galebić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
japanski galebic lijeva 270x330
Jesam li prava životinja za tebe?
Japanski galebić (Lonchura striata) vrlo je pitoma egzotična ptica, dobre naravi u raznim varijacijama i oblicima. Uobičajena boja japanskog galebića je crno-bijela, žuto-bijela, a rjeđi su jednobojni. Karakterizira ih velika društvenost i živahnost. Male su ptičice, dužine oko 10 cm od glave do repa. Životni vijek japanskih galebića je 8 i više godina.

Odakle dolazim?
Japanski galebić slobodno u prirodi živi na području južne i istočne Azije. U Japanu se uzgajaju u velikom broju pa ih se u parkovima i vrtovima može vidjeti u velikim krletkama i letaonicama.

Gdje volim živjeti?
Kod odabira krletke mora se obratiti pažnja više na duljinu nego na visinu. Za jedan par japanskih galebića potrebna je krletka dimezija 50x35x40 cm. Unutar nje treba postaviti zatvoreno gnijezdo od slame u jedan kut, a ispred gnijezda poželjno je postaviti prečkicu kako bi ptičice lakše ulazile i izlazile. Vole se kupati pa im treba osigurati i kadicu za kupanje.

Kako sa mnom postupati?

Japanski galebići jedne su od zebica koje je najlakše držati pa su idealni za početnike. Vrlo su otporne ptičice ukoliko im se pruže adekvatni životni uvjeti. Ugodnije se osjećaju u krletki nego u volijeri, aktivne su, zabavne i ugodnog glasanja no nisu ptičice koje se mogu naučiti na ljudsku ruku jer su male, brze i stalno u pokretu. Odlične su ptičice za promatranje vratolomija koje izvode u krletki i "pričaju" zanimljivim tonom.


Što rado jedem?

Japanski galebić hrani se mješavinom sjemenja za egote, voli zelenu hranu, npr. špinat, blitvu, salatu te zrelo voće. Ovo im je naročito potrebno dok imaju mlade. Važno je napomenuti da zelenu hranu treba obavezno dobro oprati prije davanja pticama.


Održi me fit i zdravim

Kao i svi egzoti, japanski galebić ne podnosi nisku temperaturu, niti nagle promjene. Ukoliko se osigura ispravna prehrana i zoohigijenski uvjeti otporne su na obolijevanja. Pri bilo kojoj naznaci bolesti (odbijanje hrane, neaktivnost, našušurenost perja, proljev i sl.) ptičicu je potrebno odvesti u veterinarsku ambulantu.

japanski galebic desna 270x330

Zdravlje
Japanski galebić je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i aktivan


Volim li društvo?

Japanski galebići najviše vole društvo svojeg para, a ako bi se držale sa drugim pticama, krletka bi trebala biti dovoljno velika kako ne bi došlo do međusobne agresivnosti.

 

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečkice
• pojilica i hranilica
• gotova hrana za egzote
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati