Povratak

Japanski galebić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
japanski galebic lijeva 270x330
Jesam li prava životinja za tebe?
Japanski galebić (Lonchura striata) vrlo je pitoma egzotična ptica, dobre naravi u raznim varijacijama i oblicima. Uobičajena boja japanskog galebića je crno-bijela, žuto-bijela, a rjeđi su jednobojni. Karakterizira ih velika društvenost i živahnost. Male su ptičice, dužine oko 10 cm od glave do repa. Životni vijek japanskih galebića je 8 i više godina.

Odakle dolazim?
Japanski galebić slobodno u prirodi živi na području južne i istočne Azije. U Japanu se uzgajaju u velikom broju pa ih se u parkovima i vrtovima može vidjeti u velikim krletkama i letaonicama.

Gdje volim živjeti?
Kod odabira krletke mora se obratiti pažnja više na duljinu nego na visinu. Za jedan par japanskih galebića potrebna je krletka dimezija 50x35x40 cm. Unutar nje treba postaviti zatvoreno gnijezdo od slame u jedan kut, a ispred gnijezda poželjno je postaviti prečkicu kako bi ptičice lakše ulazile i izlazile. Vole se kupati pa im treba osigurati i kadicu za kupanje.

Kako sa mnom postupati?

Japanski galebići jedne su od zebica koje je najlakše držati pa su idealni za početnike. Vrlo su otporne ptičice ukoliko im se pruže adekvatni životni uvjeti. Ugodnije se osjećaju u krletki nego u volijeri, aktivne su, zabavne i ugodnog glasanja no nisu ptičice koje se mogu naučiti na ljudsku ruku jer su male, brze i stalno u pokretu. Odlične su ptičice za promatranje vratolomija koje izvode u krletki i "pričaju" zanimljivim tonom.


Što rado jedem?

Japanski galebić hrani se mješavinom sjemenja za egote, voli zelenu hranu, npr. špinat, blitvu, salatu te zrelo voće. Ovo im je naročito potrebno dok imaju mlade. Važno je napomenuti da zelenu hranu treba obavezno dobro oprati prije davanja pticama.


Održi me fit i zdravim

Kao i svi egzoti, japanski galebić ne podnosi nisku temperaturu, niti nagle promjene. Ukoliko se osigura ispravna prehrana i zoohigijenski uvjeti otporne su na obolijevanja. Pri bilo kojoj naznaci bolesti (odbijanje hrane, neaktivnost, našušurenost perja, proljev i sl.) ptičicu je potrebno odvesti u veterinarsku ambulantu.

japanski galebic desna 270x330

Zdravlje
Japanski galebić je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i aktivan

Razmnožavanje
Po izgledu je nemoguće odmah razlikovati ženku od mužjaka. Ta se razlika uočava tek pri duljem promatranju; mužjak ima karakterističan pjev i povremeno poskakuje s obje noge na prečkici u krletki. Japanski galebići sazrijevaju vrlo brzo, već u dobi od 4 mjeseca. Ženka ove vrste snese 3-8 bijelih jaja na kojima roditelji (najčešće oboje) sjede 12 dana. Nakon 20 dana mladi napuštaju gnijezdo, a roditelji ih hrane još 8-12 dana. Kad se osamostale i počnu sami jesti, treba ih izdvojiti. Neki galebići-roditelji skloni su čupanju perja mladima, osobito iz repa. U tom bi slučaju trebalo bi ih izolirati i u hranu dodati vitaminske preparate. Japanski galebić će primiti i jaja drugih ptica, čak i kad u gnijezdu nema svoja i brinuti se o mladima jednako kao da su njegova.


Volim li društvo?

Japanski galebići najviše vole društvo svojeg para, a ako bi se držale sa drugim pticama, krletka bi trebala biti dovoljno velika kako ne bi došlo do međusobne agresivnosti.

 

Popis za kupovinu:

informativni letak o japanskom galebiću
krletka (min. 50x35x40)
prečkice
pojilica i hranilica
gotova hrana za egzote
poslastice
kadica za kupanje
vitaminski preparati