Pseudogravidnost (lažna gravidnost) i sterilizacija kujice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam stafordicu staru 10 mj. Prije 2 mj. se prestala tjerati, ali mi je veterinar rekao da tek nakon 2 mj. poslije tjeranja može na sterelizaciju, dakle sad u 5 mjesecu. Mene malo zabrinjavaju njene 4 donje natečene cice... Opipala sam ih, nema nikakvih kvržica, iscjetka i sl. Još joj je natečena i psi je i dalje njuše i pokušavaju naskakivati. Možete li mi reći je li to još nije prošlo? Je li u fazi još visokih hormona ili da idem veterinaru? Hvala Vam puno unaprijed. Maja

O: Kod Vaše kujice se vjerojatno pojavila pseudogravidnost ili lažna gravidnost. Razvija se 6-12 tjedana nakon tjeranja, očituje se promjenama u ponašanju poput potištenosti, nezainteresiranosti za igru i šetnju, traženju mjesta za "gnijezdo", mlječne žlijezde oteknu i ubrzo se počne lučiti mlijeko. Ponekad se kujice same sišu, što treba spriječiti tako da joj stavite zaštitni ovratnik.

U ove promjene su uključena dva hormona, progesteron kojeg inače luči žuto tijelo na jajniku i prolaktin kojeg luči hipofiza. Ove promjene nestanu i bez liječenja za 2-4 tjedna. Ali ako je lučenje mlijeka jako i promjene u ponašanju dosta izražene, preporučuje se terapija lijekovima koji snižavaju razinu prolaktina.

Preporučujem Vam da se javite Vašem veterinaru koji će nakon pregleda ljubimice zaključiti hoće li odgoditi sterilizaciju.

Krvarenje iz kirurške rane na području penisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Moj pas je operisan zbog kamencica u penisu kako su nam rekli veterinari. Ostavljena mu je rana od operacije otvorena, na koju on urinira istovremeno kad i na polnom organu. Međutim, on gubi mnogo krvi tom prilikom. Oni su rekli da je to normalno i da će trajati nedelju dana. Normalno jede i pije vodu. Da li i Vi imate takvih slučajeva jer me strah da ne izgubi mnogo krvi. Doberman je u pitanju. Andrea

O: S obzirom na to da niste napisali dijagnozu od strane veterinara, kao i zbog nedostatka informacija vezano za stanje Vašeg psa, nažalost nisam u mogućnosti sa sigurnošću dati odgovor. Preporučujem Vam da se vezano uz Vaše nedoumice i dileme obratite Vašem ambulantnom veterinaru.

Krvarenja iz kirurške rane provedene na području penisa su prisutna kroz nekoliko dana u malom intezitetu. Vizualno izgledaju obilnija kod mokrenja, ali nisu stvarna jer je u mokraći prisutna krv. Bitno je da pas ne pokazuje potištenost, da konzumira hranu i da obavlja mokrenje.  U dogovoru s veterinarom možete po potrebi koristiti neki blagi antiseptik za ispiranje penisa i prepucija te antibiotsku mast, ali prvenstveno je potrebno, ako pas nije kastriran, spriječiti erekciju penisa te dolazak u kontakt s kujama u tjeranju kako se ne bi dodatno pogoršao i usporio oporavak. Također, ako pas liže ili gricka područje oko penisa, potrebno mu je staviti elizabetanski ovratnik dok se proces potpuno ne izliječi.

 

Odbijanje hrane, glasna peristaltika i sluz u stolici šteneta | Kolitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam malu jorkicu staru 4 mj. Kod nas je mjesec dana , za sada sva cjepiva primljena, kao i tabletice za parazite. Naši problemi su krenuli čim je došla. Naime, ona ne jede kako treba. 2 tjedna smo u početku išli kod veterinara na infuziju i inekcije jer joj je razina glukoze bila 2. I onda je veterinar reko da ju moramo siliti da jede svaka 3 sata pa i na špricu, a ako se desi da vidimo da je pospana, da joj damo malo meda. Ok, već smo se uhodali pa ju kad neće jesti hranimo na špricu. Ali naše rješenje nije to jer vidim po njoj da ona nije štene kakvo bi trebala biti. Sada smo prijmjetili da jedan dan jede normalno sama, a onda drugi ništa jer joj crijeva jako rade, baš se to jako čuje. Kad je tako, stolica joj je žućkaste boje, sama neka ljepljiva sluz. Ne cvili pa se nadam da ju ništa ne boli. Šta da radim? Pomozite jer sam već očajna. Ivana

O: Stanje koje ste opisali, naravno nije opis zdravog šteneta. U samom početku razvoja psa, periodi odbijanja hrane mogu uvelike ostaviti posljedice na psu. Navodite da životinja odbija jesti, a i kad nešto pojede čujete peristaltiku; postoji mogućnost da životinja tu nelagodu u želucu povezuje s hranjenjem pa iz  tog razloga odbija hranu.

Treba se napraviti detaljna dijagnostika, a poželjno bi bilo obaviti koprološku pretragu, kako bi se eliminirala mogućnost crijevnih parazita.

Sluz u stolici najčešće je klinički simptom poremećaja probavnog sustava, i to debelog crijeva. Sluznica debelog crijeva ima brojne sluzne žlijezde koje štite debelo crijevo od ozljeda i podmazuju prolaz stolici. Osnovna funkcija debelog crijeva je apsorbiranje vode i zadržavanje stolice. Upala debelog crijeva (kolitis) dovodi do stanja da se voda ne apsorbira kako treba i otežana je sposobnost debelog crijeva da zadržava stolicu.Zatim velike količine sluzi,čak i krvi , često izlaze sa stolicom kod pasa koji pate od kolitisa zbog oštećenja na zaštitnoj podstavi sluznice. Debelo crijevo pomiče stolicu gore-dolje, što omogućava maksimalnu apsorpciju tekućina. Upala debelog crijeva može usporiti pokrete debelog crijeva. Kada su navedeni pokreti usporeni, sadržaj brzo prolaze kroz debelo crijevo i tako nastaje proljev.

Najčešćim uzrocima kolitisa u pasa smatraju se paraziti, infekcija bakterijom, pa čak i stres. Također povećane količine sluzi javljaju se kod stanja: crijevnih parazita (g, Giardia), bakterija  (g, Salmonella), i/ili polipa (g, rectoanal polipa), upala debelog crijeva ili rektuma, sužavanje rektalnog otvora, zatvor i druga stanja koja bi mogla otežati obavljanje stolice.

Hranjenje na špricu se preporučava kako bi se životinji povratio apetit, ali nikako ne kao dugoročno riješenje.

Dijeta je kod gastritisa važna i u tom smislu je medicinirana hrana dobro rješenje. Hranu s oznakom Intestinal, odnosno Gastrointestinal, bolesni pas bi trebao jesti do stabilizacije, odnosno još tjedan dana nakon prestanka simptoma. Takvu hranu možete nabaviti u ljekarnama Pet centra, a proizvode je Eukanuba, Hill's, Royal Canin i Pro Plan.

 

Kašalj i povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imamo psa shih-tzua starog 10 mj. Pojavilo se hriptanje, tj. kašalj s povraćanjem. Stolicu ima urednu.To traje 1 dan. Kako mu pomoći? Hvala. Andrea

O: S obzirom na to da kašalj i povraćanje traju tek jedan dan, pouzdanu dijagnozu bi mogli dati tek promatranjem razvoja situacije i analizom krvi Vašeg ljubimca.

Kašalj je refleksna reakcija kojom se organizam pokušava riješiti smetnji u prohodnosti  dišnih puteva, bilo da su uzrokovani česticama aspirirane prašine, bakterijama ili gljivicama. Njih se tijelo pokušava riješiti tako da pojačano luči sluz koja ih obavija pa se potom kašljem izbacivaju. Također, virusne bolesti kod pasa znaju biti vrlo prijemčive i brzo se prenose sa  jednog psa na drugog zbog njihove sklonosti njuškanju i doživljavanju svijeta  prvenstveno "preko nosa".

Budući da ste naveli kako su simtomi počeli prije jedan dan, to me upućuje da se ipak radi o akutnom  stanju. Znači, u pitanju može biti  da je pas prilikom hranjenja aspirirao zalogaj hrane, tj. umjesto kroz jednjak hrana je krenula kroz dušnik, što se često dešava pri nervoznom i halapljivom gutanju. Tu se u sitnijim bronhijima čestice hrane zaglave i uzrokuju pojačanu sekreciju sero-mukoznih žlijezda. Nakupine te sluzi potom iritiraju bronhije i potiču na kašalj, ali i povraćanje, pa se u povraćenom sadržaju može naći bjelkasta mukozna pjena.

Kao još jedan od mogućih uzročnika kašlja sa hroptanjem i povraćanjem navest ću srčanog crva kojeg prenose komarci. U ovom slučaju radi se o dužem razvoju bolesti i  kompliciranijem tretmanu, a bolest se lako sprječava primjenom lijekova za prevenciju, poput Advocate spot-on ampula.

Nadalje, stanja u kojima može doći do kašlja i povraćanja  su jetrena i bubrežna insuficijencija, gdje posljedično, uslijed  otežanog krvotoka, dolazi do nakupljanja vode u plućima, ali to je ipak rjeđa pojava kod tako mladih pasa poput Vašeg.

Što se liječenja tiče, ako psa nećete voditi na pregled i vađenje krvi, preporučujem simptomatsko liječenje; sirup Asbrip je izvrstan kao sredstvo za čišćenje dišnih puteva, hipoalergna prehrana  i neki od preparata za za rekonvalescenciju kao što je npr. Energel pasta za pse.

 

Sluzava i proljevasta stolica štenaca nakon cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Zanima me zašto neka štenad nakon cijepljenja protiv štenećaka dobije sluzavi proljev? Prije cijepljenja uredno čišćenje od parazita. Unaprijed hvala. Darija

O: Reakcija na cjepivo se može javiti kao lokalna reakcija na koži u obliku upalnog čvorića na koži  uz druge simptome kao što su povišena temperatura, pospanost i crvenilo i to prvenstveno kod životinja koje su malo osjetljivije. Kao i na sve  druge lijekove može se javiti i anafilaktička reakcija koja se primjeti već do 30 minuta nakon davanja cjepiva. Sluzava i proljevasta stolica nije navedena kao nuspojava u cjepivima koja se uobičajeno  koriste.

Sluzava  i proljevasta stolica je simptom poremećaja probavnog sustava, najčešće debelog crijeva. Uzrok upale debelog crijeva mogu biti: unutarnji paraziti, stres, razne infekcije, anomalije i defekti u probavnom sustavu.

Kod štenaca nakon cijepljenja vjerojatno dolazi do proljeva usljed stresa. Međutim, unutarnji paraziti nisu isključeni, bez obzira na to što su dobili jednu dozu antihelmintika. Preporučljivo je štence čistiti od unutarnjih parazita svaka 2 tjedna do 14 tjedna starosti. Ukoliko stolica bude i dalje mekana i sluzava, preporučam pregled kod Vašeg veterinara te koprološki pregled uzorka stolice.

Ono što bih još napomenula da uzrok mekanoj stolici, osim svega navedenog, može biti i neadekvatna prehrana.