Zelena zjenica u štenca | Promjena boje ili zamućenje leće - katarakta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam malog psa mješanca, starog 4 mjeseca. Primijetila sam da mu je na jednom oku zjenica zelena. Zabrinuta sam, je li moguće da je slijep na jedno oko ili neki drugi problem? Je li znate šta napraviti? Darija

O: Promjena boje ili zamućenje leće može označavati pojavu katarakte kod Vašeg psa. Katarakta se češće pojavljuje kod starijih pasa no može se pojaviti i kod štenaca. Kako biste bili sigurni u točnu dijagnozu kod Vašeg psa, trebali biste ga odvesti veterinaru kako bi napravio specijalistički oftalmološki pregled.

Crvenilo, zadebljanje vjeđa i krmelji na očima shar pei šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam štene shar pei, ima na donjem dijelu oba oka crvenilo, zadebljanje i krmelje pa bih vas molio da li smijem koristiti koje kapi za oči za ljude ,pošto tamo gdje živim nema veterinarske ambulante ili ako ne – koje kapi mi preporučujete za pse ili mast? Nikola

O: Kod Vašeg psa bi se moglo raditi o nekoliko patoloških stanja vezanih uz oko i vjeđe. S obzirom na nemogućnost pregleda, spomenut ću nekoliko bolesti.

Glaukom je klinički sindrom kojeg karakterizira povišeni očni tlak, oštećenje nervusa opticusa i sljepoća. Javlja se progresivni gubitak vida i funkcije mrežnice. Glaukom je česta bolest u pasa, koja dovodi do gubitka vida. Glaukom klasificiramo kao kongenitalni, primarni i sekundarni. Primarni glaukom obično zahvaća oba oka i nasljedan je. Neke pasmine pasa su  predisponirane za ovu bolest: američki koker španijel, basset, bouvier, velški špringer španijel, toy pudl, sibirski haski, aljaški malamut, samojed, shar pei, chow-chow i njemački špic. Za dijagnozu ove bolesti potrebno je učiniti kompletni pregled oka te tonometriju i gonioskopiju.

Kod shar pei pasmine dolazi često i do pojave entropiuma donje vjeđe, čime se ozljeđuje površina oka te dolazi do oštećenja vida. Ovo stanje je nasljedno i može se riješiti operacijom.

Protruzija treće očne vjeđe (žlijezde), takozvani cherry eye, stanje je koje također često možemo vidjeti kod čistokrvnih i križanih pasmina. I ovo se stanje rješava kirurški repozicijom žljezde.

Ne savjetujem Vam da sami liječite psa jer možete pogoršati simptome bolesti. Nekontroliranim korištenjem antibiotskih masti i kapi dolazi do rezistencije bakterija i time otežanim izliječenjem. Preporučujem Vam da posjetite u specijaliziranu veterinarsku ambulantu za kućne ljubimce, zbog na kompletnog pregleda očiju Vašeg psa.

 

Simptomi kod bolesti jetre i dijagnostika - dodatne pretrage

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo psa stara 4 godine, 10,4 kg. U zadnjih tri  dana se loše osjeća, vodili  ga vet. pa je ustanovljeno da je napuhan. Dali su mu injekciju i dan poslije. Međutim on je počeo sve više dahtati i piti vode pa smo tražili vađenje krvi. ALT 143 amilaza <29 (1289 U/I) akl phos 1790( 68U/I). Kažu da je jetra povišena. Međutim, kako smo prije mjesec dana izgubili psa (mama od ovog psa) istim događajem jer su joj kasno (što možda sad shvaćam) ustanovili šta joj je. Imala je sve vrijednosti povišene, rekli su nam da je moguće da je genetski  problem i kod mlađeg psa. Koje preglede i šta nam je dalje činiti? Da li trebamo tražiti uzv jetre? Dobili smo i tablete za jetru. Lijep pozdrav, Nina

O: Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je napraviti detaljan klinički pregled i ostale pomoćne pretrage. Na temelju dobivenih nalaza se može postaviti dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija. Kod pasa sa bolesnom jetrom javljaju se različiti simptomi, a neki od njih su povraćanje, smanjen apetit, pojačana žeđ, žutica, proširen abdomen zbog nakupljanja tekućine ili povećanja jetre, promjena u boji i konzistenciji fecesa ( proljev), mršavljenje, nervni simptomi, itd. Mnogi od ovih simptoma nisu specifični za bolesti jetre, nego se javljaju i kao posljedica drugih oboljenja.

Uz već spomenuti opći klinički pregled potrebno je uzeti krv i odrediti diferencijalnu krvnu sliku, biokemijske pretrage krvi,  određivanje žučnih kiselina u serumu, analiza urina, ultrazvuk abdomena, RTG, po potrebi biopsija jetre.

Savjetujem Vam da se porazgovarate  sa veterinarom  koji je liječio Vašeg psa o mogućnosti dodatnih pretraga, a pomoć možete zatražiti i na Klinici za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

 

Propalin sirup kao lijek izbora u liječenju urinarne inkontinencije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam psa mješanca (15 kg) koji unazad 6 mj ima problema s urinarnom inkontinencijom. Nedavno smo napravili pretrage i sve je uredno (kateterizacija, rtg, nema kamenca niti tumora, prostata i mjehur ok). Sad sam pročitala na vašim stranicama da postoji lijek koji bi mu pomogao (Propalin) pa vas molim da mi preporučite dozu za njega i mogu li mu to davati? Unaprijed zahvaljujem! Gabrijela

O: Ne znam koliko je Vaš pas srednji mješanac star (dob) i je li inkontinencija nastala zbog poodmakle dobi. Organskih uzroka nema jer ste, kako navodite, obavili sve pretrage organskih sustava koji bi eventualno mogli predstavljati problem. Možda je uzrok ikontinencije promjene u ponašanju koje su nastale zbog mjenjanja životnih okolnosti psa i najčešće vlasnika.

Vezano uz Vaše pitanje o Propalinu kao o lijeku za inkontinenciju, važno je napomenuti da je to lijek izbora i upotrebljava se kod liječenja inkontinencije u ovariohisterektomiranih kuja (steriliziranih ženskih životinja) te nije preporučljiv kod inkontinencije mužjaka i životinja koje imaju smetnje bubrega i srca jer može dovesti do kontraindikacija.

 

Krvarenje psa iz nosa nakon slučajnog udarca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Hvala na vašem prijašnjem odgovoru. Želim vam reći da su svi nalazi urađeni i da je Q veseo i dobro jede. Jedino što mu još nije prestalo povremeno teći krv iz jedne nozdrve. Prilikom moje posjete sinovom ljubimcu ja sam bila prisutna kad je on bio veoma razigran u jednoj livadi i šumi. Trčeći u igri sa drugim psom, u trku je sa leđa u noge udario nenadano mom sinu koji je razgovarao sa drugim vlasnikom psa i oborio čak moga sina sa nogu. Kako dugo je očekivati povremeno curenje iz nosa u slučaju tako jakog sudara? Sa poštovanjem i zahvalnošću, Mina

O: Kao što sam u prethodnom odgovoru naveo, različiti uzroci krvarenja imaju različito trajanje i različite prognoze. Tako, krvarenja kao posljedica površinskih ozljeda (udarca, padova,..) prolaze kroz nekoliko desetaka minuta (ako je riječ o manjim površinskim ozljedama) ili kroz nekoliko sati (ako su to veće ozljede i iziskuju prikladnu veterinarsku obradu). U svim drugim slučajevima, krvarenja kao i njihova pojavnost oscilira ovisno o uzroku krvarenja.

Ovdje je bitno napomenuti da je svako krvarenje potrebno što prije zaliječiti i mirovanjem osigurati dovoljno vremena za potpuno cijeljenje krvnih žila kao i okolnog područja. Stoga, ako je bila riječ o krvarenju uzrokovanom udarcem, potrebno bi bilo maksimalno reducirati aktivnost ljubimca kroz 7-10 dana. Na takav način se može prevenirati dodatna krvarenja kao i oštećenja okolnog tkiva (nedostatna oksigenacija i prehrana tkiva dotičnom krvnom žilom, osjetljivost sluznice nosa,...) kao i osigurati prikladno cijeljenje ozlijeđena područja.

U svim drugim slučajevima liječenje, trajanje liječenja kao i prognoza se dovodi u direktnu vezu s postavljenom dijagnozom.

Zbog svega prije navedenog, ako i dođe do ponovne pojave krvarenja iz nosa, ponovno Vam savjetujem da se direktno s ljubimcem obratite svojem veterinaru ili na Klinike za unutrašnje bolesti (interna) Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.