Povratak

Činčila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

cincila

Jesam li prava životinja za tebe?

Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu obitelj koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nježnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih dominantnih harambaša. Izuzetno su inteligentne životinje. Životni vijek im je 15 - 20 godina.

 

Odakle dolazim?
Domovina činčila su južnoameričke Ande. Početkom 20. stoljeća dopremljene su u SAD i Kanadu, gdje postaju omiljeni kućni ljubimci. U Europu dolaze tek sredinom prošloga stoljeća.

 

Gdje volim živjeti?
Zbog izuzetno gustog krzna, ne preporuča se držati kavez sa činčilama na temperaturi višoj od 25ºC. Treba izbjegavati propuh i izravnu sunčevu svjetlost.  

Kako se činčile danju odmaraju, kavez treba biti na mirnom mjestu. Kavez treba površinom biti što veći, a kako se činčile vole penjati, bilo bi dobro da je i visok. Kavez nikako ne bi trebao biti plastični, jer će ga činčile pregristi. Isto vrijedi i za posude za hranu i vodu. Stavite svojoj činčili u kavez i kućicu kako bi imala svoj mir. Kavez pospite steljom za činčile i redovito čistite. U kavez svakako stavite i grančice voćaka (jabuke, kruške, lješnjaka) za grickanje, kupovne "grickalice" te igračke. Jednom do dva puta tjedno priuštite svojoj činčili kupku u pijesku (specijalan pijesak za kupanje za činčile).

Kako sa mnom postupati?
Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im prvi puta pristupate, krećite se polako i govorite tiho da ih ne prestrašite. Dopustite prvo da Vas malo ponjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da Vaša činčila otkrije novu "granu" za penjanje. Možete postaviti i par grožđica tako da se činčila mora popeti kako bi ih dohvatila. Nakon nekoliko dana činčila bi se trebala priviknuti na Vašu ruku. Nakon toga, otvorite kavez i potaknite je da Vam se popne na rame. Nagradite je grožđicom. Ukoliko je želite primiti, nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pijesak za kupanje, pa ukoliko se ne želi vratiti u kavez, stavite pijesak u zdjelu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete prenijeti u kavez. Nikako je nemojte agresivno loviti.

Što rado jedem?
Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, sijeno, listove radića, maslačka, jabuku, suho voće, marelicu... te obavezno vodu. Najbolje ih je hraniti navečer kada su budne i aktivne.

 

Održi me fit i zdravom
Općenito, dobro održavane činčile imaju vrlo malo zdravstvenih tegoba. Ukoliko primjetite promjenu u gustoći izmeta, ako mjestimično nedostaje krzna te ako su oči vodenaste, bilo bi dobro kontaktirati veterinara. Isto vrijedi ako se vaša činčila ponaša drugačije nego ste naviknuti, ako spava i po noći, previše miruje, ne uzima hranu...

Zdravlje 
Činčila je zdrava kada:
- aktivna je i živahna i ima dobar apetit
- ima bistre, sjajne oči i suhu njuškicu 
- ima gusto krzno
- ima normalnu stolicu

cincila2

Razmnožavanje
Činčila se može razmnožavati sa šest mjeseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosječno se činčila razmnožava tri puta godišnje te okoti 1 - 4 mladunaca. Graviditet traje 109 - 120 dana.

Volim li društvo?
Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same. Tada Vi za njih postajete "druga" činčila. Ukoliko žive od mladosti u društvu s drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu samu s drugim ljubimcima, čisto iz razloga da u igri ne povrijede činčilu.

 

Popis za kupovinu

• informativni letak o činčilama                                                 
• kavez (min. 120x60x50 cm)                          
transporter
kućica za spavanje
zdjelica za hranu
posuda za vodu
stelja

pijesak za "kupanje"

gotova hrana za činčile

 

vitaminski preparati
mineralni kamen

poslastice
drvo za glodanje
igračke

četka
dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza
natkrivena vrtna ograda za glodavce