Povratak

Štakor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

rat

 

Jesam li prava životinja za tebe?

Štakor je inteligentna i društvena životinja koja voli živjeti u parovima ili grupama. U društvu se međusobno čiste, češkaju, spavaju, komuniciraju, svađaju i tuku. To su ljubimci čija je aktivnost jače izražena noću. Najaktivniji su u ranu zoru i predvečer. Preporuča ih se držati u istospolnim parovima, a nikako s drugim, manjim glodavcima jer postoji opasnost da bi ih napali. To su vrlo znatiželjne životinje koje su dosta jednostavne za održavanje i pripitomljavanje. Životni vijek im se kreće od 2 do 3 godine. 

 

Odakle dolazim?

Crni štakor (Rattus rattus) je najpoznatija vrsta štakora. Podrijetlom je iz Azije i pripada među najrasprostranjenije životinjske vrste u svijetu. Kao kućni ljubimac popularan je već od 19. stoljeća.

 

Gdje volim živjeti?

Za smještaj štakora trebalo bi koristiti srednje visoke do visoke kaveze jer se vole penjati. Dimenzije nisu točno određene, ali se preporuča da visina kaveza bude barem 80 cm, dok bi površina poda za dva štakora trebala biti minimalno 50 x 60 cm.U kavezu je potrebno štakorima prirediti dodatke za igru i zabavu jer u periodu rasta i razvoja vole svašta grickati. Također preporuča se da dio kaveza bude pokriven ili da štakori imaju svoju kućicu u kojoj se mogu sakrivati. Osim prostranog smještaja, potrebno im je priuštiti i slobodno kretanje izvan kaveza. Idealno bi bilo barem sat vremena na dan.U samom kavezu, osim mjesta za spavanje, potrebno im je osigurati posudicu za hranu i vodu te stelju (piljevina, sijeno, novine, stara odjeća) kojom ćete prekriti dno kaveza. Kavez postavite na mirno mjesto, bez buke, propuha ili direktnog sunčevog svjetla.  

 

Kako sa mnom postupati?

Što više pažnje budete posvećivali svom novom ljubimcu to će se on prije naviknuti na Vaš glas i Vaš miris. Držite ga u rukama što češće, iako mu se u početku to možda neće jako svidjeti. Također, dobar način da se sprijateljite je da ga probate nositi sa sobom na ramenu. Nemojte ga nikada podizati za rep jer to ne vole, već ga oprezno s jednom ili obje ruke uhvatite ispod prsa, iza prednjih nogu. 

 

Što rado jedem?

Prehrana štakora je bazirana na gotovoj hrani, mješavini za štakore ili na namirnicama poput pšenice, ječma, riže, kruha, suncokretovih sjemenki, jabuka, blitve, špinata, mrkve te drugog voća i povrća. Masne sjemenke (orasi, bademi) daju se prvenstveno kao poslastice. U manjim količinama može im se također dati mesa, sira ili jogurta. Ljudski slatkiši, agrumi, kupus i druge biljke iz porodica kelja su u prehrani štakora zabranjene. Svježa voda mora uvijek biti dostupna.

 

Održi me fit i zdravim

Ukoliko primijetite da je vaš štakor letargičan, pogrbljen, da su mu oči poluzatvorene, da nema apetita, otežano diše ili da mu je dlaka neuredna i razbarušena, najbolje je da potražite pomoć veterinara.

 

Zdravlje

Štakor je zdrav kada:

- Aktivan je i znatiželjan

- Ima dobar apetit

- Ima normalnu i redovitu stolicu

- Ima uredno i čisto krzno

- Ima bistre i sjajne oči

- Nema poteškoća s disanjem 

rat4

 

Razmnožavanje

Štakori dostižu spolnu zrelost u dobi od 1 do 3 mjeseca. Ženke se tjeraju skoro svakih 5 dana. Tada im se donekle promijeni ponašanje pa postaju nešto aktivnije. Graviditet traje 21 do 28 dan. U leglu obično bude 4 do 10 mladunaca, a jedna ženka može u jednoj godini imati 4 do 6 okota. Mladunčad dolazi na svijet slijepa i bez krzna. Tijekom prvih 4 do 6 tjedana potrebno je da dobivaju majčino mlijeko. S 8 mjeseci starosti završavaju rast i razvoj te dostižu svoju stalnu veličinu. 

 

Volim li društvo?

Budući su štakori društvene životinje, ne preporuča ih se držati same. Biti će im puno zanimljivije i biti će sretniji ako žive u parovima ili skupinama istog spola. Kada se uvode nove životinje, najbolje je da su mlade (do 10 tjedana starosti), iako se i starijeg štakora može uvesti u društvo. U svakom slučaju to je potrebno učiniti postupno kroz nekoliko dana. Prije toga, važno je kavez dobro očistiti i oprati kako bi se neutralizirao miris štakora koji tamo boravi od prije.

 

Popis za kupovinu:

• informativni letak o štakorima                                            

gotova hrana za štakore    

poslastice                       

veći kavez

vitaminski preparati

kućica za spavanje

• zdjelica za hranu i vodu

drvo za glodanje

četka

stelja

dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza

igračke