Povratak

Odrasla mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
adult cat 270x330px
Odabir mačke
Mačka ima vrlo izraženu osobnost no ona se i oblikuje utjecajem životnih uvjeta i karaktera vlasnika. Ona će prihvatiti ljudski ambijent, prilagoditi se obiteljskoj zajednici, no uvijek će zadržati svoju neovisnost netipičnu za psa. Ne iziskuje veliku brigu, čista je, diskretna i lijepa i prilagodljiva. Bilo da je u Vaš dom došla slučajno ili je izbor mačke uslijedio nakon smotrene i zrele odluke treba znati da čak i kada je odrasla, mačka se vrlo brzo prilagodi novom boravištu.
 
Spavanje i smještaj
Spavanje je neophodno kako svakom živom biću tako i mački no za razliku od čovjeka mačka spava nekoliko puta  tijekom dana i to svaki puta duboko i dugo, što je nagonski regulirano. Mačka uglavnom sama odabire svoje mjesto te tada obično i uporno ostaje ondje zato joj po mogućnosti postavite ležaj na mjesto koje je sama odabrala i omogućite miran san.

Za rješavanje eventualnog problema premještanja s nemogućeg mjesta što ga je ona odabrala, u Pet centru možete nabaviti razna privlačna kao i odbijajuća sredstva kojima mačku možemo »namamiti« na željeno mjesto. U većini slučajeva odabirom mjesta pokraj nekog izvora topline nećemo pogriješiti. U Pet centru možete kupiti ležaj za radijator koji mačke često odaberu kao najdraži ležaj, posebno ako je na mirnijem (manje "prometnom") mjestu u kući.


Ishrana

Obrok treba mački davati u određeno vrijeme naravno prilagođeno satnici Vašeg života no kada je jednom uspostavljena poželjno je ne mijenjati ju da se ne bi remetila probavna fiziologija životinje. Odrasla mačka jede jednom ili dva puta na dan. Profinjena u svemu, mačka je takva osobito u odnosu na svoju ishranu i nije rijetko da će radije postiti danima nego pojesti obrok koji joj se ne sviđa. U Pet centru ćete svakako naći hranu koju će Vaša mačka rado jesti, a najbolji izbor je super premium hrana, koja je savršeno izbalansirana sa svim potrebnim sastojcima, veoma ukusna pa je mačke rado jedu. Ukoliko želite prijeći na novu hranu, činite to miješajući staru i novu hranu te postepeno povećavajući količinu nove.


Mačke vole mlijeko, ali ono će zbog visoke razine laktoze kod većine uzrokovati proljev. Kao alternativu mački možete ponuditi posebno formulirano mlijeko za mačke koje možete kupiti u Pet centru. Voda, uvijek svježa i čista treba biti mački stalno na raspolaganju. Mačke vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju. Nabavite zdjelice za hranu i vodu te ih redovito čistite.


Mačja trava

Potreba mačaka za travom nije prehrambena potreba već trave imaju ulogu nadraživača probavnog trakta. Izazivaju blagotvorno povraćanje koje mački omogućava da se riješi stranih tijela, osobito dlaka što ih je progutala ližući se. Ako to nema, mačka će grickati lišće i sobno bilje uz opasnost da se otruje. U Pet centru možete kupiti mačje trave koje su već pripremljene s podlogom tako da ih samo treba zalijevati kako bi izrasle za par dana.

macka stoji 270x330px
Zubna higijena
Zdravi zubi su vrlo važni u životu Vaše mačke. Mnoge odrasle mačke pate zbog velikih naslaga plaka, koji se odstranjuje u veterinarskim ambulantama. Nastanak plaka može se prevenirati četkanjem zubi posebnom pastom i četkicom za mačke. Ne upotrebljavajte pastu koju vi koristite jer sadrži sastojke koji su štetni za mačku ukoliko ih proguta. Također, plak možete spriječiti i suhom hranom čiji hrskavi komadići mehanički odstranjuju plak.


Gestacija
Gestacija je razdoblje u kojem ženka nosi mlade, započinje u trenutku parenja a završava porodom. Traje prosječno 62 dana, varira između 56 i 67 ovisno o jedinki, pasmini i broju mladunaca (ako ih ima više razdoblje je kraće). Ponašanje mačke se tada mijenja na indikativan način; postaje maznija, traži mirna mjesta i nije više tako zainteresirana za svoje uobičajene igre. Pored promjena na sisama koje se povećavaju promjene su u cijelom metabolizmu pa je potrebno voditi računa o kakvoći njene ishrane. Posebno je to važno za vitamine čija je prehrambena potreba tada puno veća od normalne.

U Pet centru možete naći veliki izbor hrane upravo izbalansirane potrebama gravidne mačke te veliki izbor vitamina prilagođenih, oblikom i okusom, njezinim potrebama. Događa se i tzv. lažna trudnoća (mnogo češća kod kuja) kada mačka pokazuje sve lažne znakove gestacije, a da nije bila oplođena i uslijed učestalog takvog ponašanja treba svakako ustanoviti je li došlo do poremećaja u funkciji jajnika.


Tjeranje
Tjeranje je naziv za vidljivo razdoblje estralnog ciklusa, a mačka je poliestralna vrsta s više ciklusa tjeranja godišnje (najčešće 3–5). Uglavnom su od rujna do siječnja u stanju ne tjeranja. Estrus traje 3–6, no i do 10 dana ako nema mužjaka. Najočitiji znakovi su u promijenjenom ponašanju. Mačka postaje nježnija prema svom vlasniku i u većoj mjeri traži njegovo društvo, doima se uznemirenom i specifično mijauče, pruža stražnje udove i rep postrance i cupka stražnjim šapama. Treba znati da novi ciklus može započeti već tjedan, dva nakon poroda. Mužjak obilježava teritorij svojom mokraćom koja jako zaudara.


Gutanje dlaka
Mačke prilikom dotjerivanja progutaju veliku količinu dlaka što je osobito slučaj u dugodlakih mačaka. Progutane dlake nisu samo smetnja, one donose organizmu lecitin i vitamine no podvrgnute raznim stupnjevima procesa probave probavljaju se samo djelomično te se mrse i tvore manja ili veća klupka različite čvrstoće. Mogu proći kroz želudac i crijeva da ne prouzroče nikakvu štetu no događa se da zbog obilatosti i veličine izazovu probavne poremećaje  od jednostavnijih (povraćanje), do ozbiljnijih (začepljenje). Važno je stoga da mačku oslobodimo dlaka koje je progutala, a Pet centar Vam u tu svrhu nudi veliki izbor pasti za uklanjanje progutanih dlaka. Uza sve to, kako bismo izbjegli da mačka proguta previše dlaka važno je i redovito četkanje.

macka lezi2 270x330px
 

Kupanje i češljanje
Kupanje mačaka osim onih izložbenih nije baš uobičajeni pothvat niti je potrebno i mačke se  tome obično protive iako ima i onih koje to vole. Često, ako mačića od malena naviknete na ovu aktivnost rado će na nju pristajati. Ukoliko imate dugodlaku mačku kupanje će pomoći otpetljavanju i raščešljavanju dlake. U Pet centru možete kupiti posebne šampone za mačke kao i šampone za suho pranje. Nakon kupanja mačku dobro osušite ručnikom. U Pet centru možete kupiti i posebne brzoupijajuće ručnike. Izbjegavajte električna sušila jer ih se mačke uglavnom jako plaše.

 

Mačji WC
Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali i sramežljive te stoga WC s posipom za obavljanje nužde postavite na nešto povučenom, tamnijem, no lako dostupnom mjestu koje nije blizu zdjelica s hranom te ga redovito čistite. WC posuda mora biti dopola napunjena posipom, kako bi količina posipa bila dovoljna zadovoljiti nagon mačke da zatrpa svoj izmet. Svakako nabavite lopaticu za čišćenje posude. U Pet centru je dostupan velik izbor mačjih posipa, ovisno o Vašem željenom načinu održavanja (grudajući, upijajući, silikatni, papirnati ili drveni granulat).

 

Vježba i igra
Po svojoj prirodi mačka i kada je odrasla voli se igrati. Bilo da tada ispoljava refleks "kad mačka ulovi miša", bilo kao potreba da održava svoju gipkost, živahnost, spretnost i snagu. U Pet centru, uz veliki broja igračaka za mačke, nudimo i one koje sadrže eterično ulje mačjih trava čiji miris toj igrački daje dodatnu privlačnost.

Mačka isto tako voli grebati – oštriti kandže. Kako Vaš namještaj ne bi stradao, nabavite joj grebalicu – po mogućnosti višu i stabilnu sa čvrstim osloncem, a da bi se grebajući mačka mogla ispružiti. Igračke poput zezalice, mišića i loptica, idealna su zabava za Vašeg ljubimca, a tuneli s rupama te višekatne grebalice bit će pravi izazov i izvor neiscrpne zabave.

Cijepljenje
Mačke bi trebalo cijepiti viševalentnim vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovno cijepljenje se provodi kod mačaka starijih od 9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna. Mačiće mlađe od 9 tjedana može se cijepiti, s time da se nakon prve doze cjepivo daje svaka 3–4 tjedna sve dok životinja ne navrši 12 tjedana. Docjepljivanje se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja dostatno je mačke docijepiti jednom godišnje. Mačke starije od 3 mjeseca može se cijepiti i protiv bjesnoće.

Čišćenje od parazita
Najčešći oblići u mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5–10 cm, bijele ili smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima mačka ih može povratiti ili cijeli (neoštećeni) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se uklonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita. Na sreću, postoje učinkoviti lijekovi za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita. U ponudi Pet centra su učinkoviti preparati za dehelmintizaciju mačaka u obliku paste, tableta i spot-on ampula (uključujući i ampule koje istovremeno djeluju protiv vanjskih i unutarnjih nametnika).

Buhe i krpelji
Mačka može "pokupiti" buhe bilo gdje. Kako biste ih eliminirali, osim mačke morate tretirati i cijelu kuću – tepihe, zavjese, parket, pokrivače te ležaj mačke. Vrlo je važno istodobno tretirati mačku i protiv endo- i ektoparazita jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica. Ako imate više životinja u kući, savjetujemo da sve životinje istodobno tretirate protiv parazita. Krpelji koji su tako česti u pasa, u mačaka su vrlo rijetki, no ako ih nađete možete ih odstraniti pincetom. U Pet centru možete nabaviti i posebne pincete za odstranjivanje krpelja. Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego je lagano zarotirajte. Možete upotrijebiti i neki od insekticida neškodljivih za mačke te ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć također možete koristiti i trik s uljem ili alkoholom.

zena macka 270x330px
 

Kastracija/Sterilizacija
Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke pa tako i sterilizacija mačke. Činjenica je da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani. Sterilizacija ženki se, s veterinarskog stajališta, preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži jer žive 14 do 18 godina. Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritorij i ostavljati neugodne mirise. Također neće imati potrebu za lutanjem i tučnjavom.

Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije. Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan – ljepši i sretniji dom jer se energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera preusmjerava na čovjeka. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama.

Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu. Kastracija/sterilizacija danas je rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. Za bezbriažn odlazak do veterinara mačku smjestite u transporter za mačke u kojemu će ona biti sigurna tijekom vožnje ili nekog drugog oblika transporta.

Starost
Prvi znakovi starosti pojavljuju se u desetoj godini života, a prvo zahvaćaju dlaku i oči. Krzno se prorjeđuje a bijela se područja proširuju osobito oko glave. Oči se zamućuju no kod mačaka ta staračka katarakta rijetko dovodi do sljepoće. Najočitije su promjene na  zubima; obično su požutjeli s naslagama i manjkavi. Starije mačke piju više vode, manje se kreću, a znaju ponekad biti i čangrizave što je samo znak da i one pokazuju znakove reumatičnih bolova, promjena u zglobovima i drugih staračkih simptoma.

Najvažnije za mačku starije dobi je prilagoditi ishranu takovim promjenama jer uobičajena hrana kod starije mačke »primorava« jetru, bubrege, krvotok na pretjerani rad. Pet centar Vam nudi veliki izbor hrana za starije mačke i takvim odabirom ćete Vašoj ljubimici produžiti kvalitetan život. Korisno bi bilo da mačku stariju od 12 godina  jednom do dva puta godišnje pregleda veterinar te se analizom mokraće i krvi  na vrijeme otkriju neke smetnje uzrokovane starenjem koje se mogu adekvatnom ishranom suzbiti. U tu svrhu služi medicinska hrana (izbor u  Pet centru od raznih proizvođača) prilagođena točno određenim potrebama mačke, ovisno o bolesti.


Sve što trebate za Vašu mačku

U Pet centar trgovinama možete pronaći sve za Vašu mačku. Kako bismo Vam pomogli, pripremili smo popis osnovnih potrepština:

 

• hrana za mačke                                                             
• poslastice za mačke
• vitamini za mačke
• ležaj
• igračke
• grebalica
• WC za mačke
• pijesak za mačke
• lopatica za čišćenje WC-a

• zdjelica za hranu i vodu
• četka
• ogrlica
• transporter
• sredstvo za higijenu zuba

• pasta za pomoć pri izbacivanju dlake
• sredstvo protiv buha
• sredstvo za čišćenje od parazita