Povratak

Vaš novi mačić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
kitten 270x330px
Vaš novi mačić
Mačke su dražesna i inteligentna bića. Mada su ljupke i nježne, mačke su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života.  Pustite mačića da istraži novi životni prostor, mjesto za spavanje, wc s pijeskom, ali ga cijelo vrijeme pratite. Ponudite mu hranu i vodu te ga pripazite sve dok se ne smiri i zaspi. Ne dozvolite da ga se uznemirava i tretira kao igračku. U ovo fazi bit će pod stresom jer je u  novoj sredini, bez majke, braće i sestara. Stoga ga nježno mazite, pripremite mu topli ležaj i mekanu igračku.

Spavanac
Igra prije spavanja osigurat će dobar san za mačića i cijelu obitelj.  Mačići vole osjećaj topline, pogotovo kada drijemaju. Udoban ležaj je ono što trebaju nakon dugog dana. Ležaj postavite na tiho mjesto bez propuha. Zapamtite, mačić je mlada životinja, a ne igračka. Poštujte to i dajte mu dovoljno vremena za spavanac.

Vježbanje odlaska na wc
Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali novom mačiću morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. Wc s pijeskom za mačke postavite na lako dostupno mjesto, koje nije blizu zdjelica s hranom, te ga redovito čistite. Svakako nabavite lopaticu za čišćenje posude. Nakon obroka i nakon spavanja mačića odnesite do wc-a i pričekajte da obavi nuždu. Ukoliko imate pristup vrtu, postepeno ga upoznajte s okolinom i s vremenom će mačić sam odabrati gdje želi vršiti nuždu.

Prehrana
Mačićima je potrebno davati više obroka dnevno. Saznajte što je Vaš mačić jeo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite prijeći na novu hranu, činite to miješajući staru i novu hranu te postepeno povećavajući količinu nove.  Najbolji izbor je superpremium  hrana, koja je savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj Vašeg mačića. Mačke vole mlijeko, ali ono će zbog visoke razine laktoze kod većine uzrokovati proljev.Kao alternativu, mačiću možete ponuditi posebno formulirano mlijeko za mačiće, koje možete nabaviti u Pet centru. Svježa voda mačiću mora biti stalno dostupna.Mačići vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju. Nabavite zdjelicu za hranu i vodu te ih redovito čistite.


Zubna higijena

Zdravi zubi vrlo su važni u životu Vašeg mačića. Mnoge odrasle mačke pate zbog velikih naslaga plaka, koji se odstranjuje u veterinarskim ambulantama. Nastanak plaka može se prevenirati čekanjem zubiju posebnom pastom i četkicom za mačke. Ne upotrebljavajte pastu koju vi koristite jer sadrži sastojke koji su štetni za mačku ukoliko ih proguta. Također, plak možete spriječiti i suhom hranom, čiji hrskavi komadići mehanički odstranjuju plak.

kitten playing 270x330px

Kupanje i češljanje
Preporučljivo je svaki dan četkati mačku, pogotovo ako je dugodlaka. Četkanjem ćete odstraniti otpalu dlaku, nečistoću i prašinu. Četkanjem također pomaže pri spriječavanju nastanka kuglica od dlake u želucu, ali i osigurava Vama i Vašem ljubimcu neprocijenjivo vrijeme koje provodite zajedno. Kupanje nije potrebno, međutim ukoliko imate dugodlaku mačku, kupanje nekoliko puta godišnje pomoći će otpetljavanju i raščešljavanju dlake. U Pet centru možete kupiti posebne šampone za mačiće, kao i šampone za suho pranje. Ukoliko mačića od malena naviknete na ovu aktivnost, rado će na nju pristajati. Nakon kupanja mačića dobro osušite i iščetkajte.

Vježba i igra
Mačići trebaju kretanje kako bi bili u dobroj formi. Također vole grebati – oštriti kandže. Kako Vaš namještaj ne bi stradao, nabavite mačiću grebalicu – po mogućnosti višu, kako bi se mačić mogao grebajući ispružiti. Igračke, poput zezalice, mišića i loptica, idealna su zabava za Vašeg ljubimca, a tuneli s rupama te višekatne grebalice bit će pravi izazov i izvor neiscrpne zabave. Svakako osigurajte dnevnu dozu zajedničke zabave sa svojim mačićem.
 

Cijepljenje
Mačiće bi trebalo cijepiti viševalentnim vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovno cijepljenje se provodi kod mačaka starijih od 9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna. Mačiće mlađe od 9 tjedana može se cijepiti, nakon prve doze cjepivo se daje svaka 3 - 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 12 tjedana. Docjepljivanje se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja dostatno je mačke docijepiti jednom godišnje. Mačke starije od 3 mjeseca možete cijepiti i protiv bjesnoće.


Čišćenje od parazita

Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5-10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se ukonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita. Na sreću, postoje učinkoviti lijekovi za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita. U ponudi Pet centra su dostupni učinkoviti preparati za dehelmintizaciju mačaka - u obliku paste, tableta i spot-on ampula (uključujući i ampule koje istovremeno djeluju protiv vanjskih i unutarnjih nametnika).


Buhe i krpelji

Mačić može pokupiti buhe bilo gdje. Kako bi ih eliminirali, osim mačića morate tretirati i cijelu kuću "- tepihe, zavjese, prostor iza lajsni, parket, pokrivače te ležaj mačića. Vrlo je važno istodobno tretirati mačića i protiv endo i ekto parazita, jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi. Ako imate još životinja u kući savjetujemo da sve životinje istodobno tretirate protiv parazita.

Krpelje možete odstraniti pincetom, a u Pet centru možete nabaviti i posebne pincete za odstranjivanje krpelja. Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego ga lagano zarotirajte. Možete upotrijebiti i neki od insekticida neškodljivih za mačke te ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć također možete koristiti i trik s uljem ili alkoholom.

kitten wc 270x330px
Kastracija / Sterilizacija
Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i sterilizacija/kastracija mačke. Činjenica je da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani. Sterilizacija ženki se, s veterinarskog stajališta, preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina.
Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritorij i ostavljati neugodne mirise. Također, neće imati potrebu za lutanjem i tučnjavom. Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.
Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama.
Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi, te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebiRadi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu.

Kastracija/sterilizacija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse.Za bezbrižni odlazak mace do veterinara, nabavite transporter za mace, u kojemu će ona biti sigurna tijekom vožnje ili nekog drugog oblika transporta.


Sve što trebate za Vašeg mačića
U Pet centar trgovinama možete pronaći sve za sretan početak života Vašeg mačića. Ukoliko ste dobro pripremljeni, Vaš će mačić puno lakše postati dio Vaše obitelji. Kako bismo Vam pomogli, pripremili smo popis osnovnih potrepština:

 

• hrana za mačiće                                                            
• poslastice za mačiće
• vitamini za mačiće
• ležaj
• igračke
• grebalica
• WC za mačke
• pijesak za mačke
• lopatica za čišćenje wc-a

 

 

• zdjelica za hranu i vodu
• četka
• ogrlica
• transporter
• sredstvo za higijenu zuba

• pasta za pomoć pri izbacivanju dlake
• sredstvo protiv buha
• sredstvo za čišćenje od parazita