Povratak

Seniori

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
senior 270px v2
Teško je odrediti trenutak kada pas postaje star i počinje gubiti životnu moć. Vjerojatno je da će pas početi stariti do kraja svoje 8. ili  9. godine života. Velike pasmine mogu se smatrati starima kada imaju oko 8. godina (ili čak ranije), dok male pasmine kao  i druge miješane vrste mogu doživjeti i 15 godina ili više. Životni vijek im ovisi i o okolini, zdravlju, higijenskim prilikama, kretanju, ali i pravilnoj ishrani. Neke pasmine žive jako dugo, primjerice špic i foksterijer mogu doživjeti i 18 do 20 godina, dok su bokseri i njemački ovčari stari već sa 12 ili 13 godina.
Proces starenja razlikuje se od psa do psa i bez obzira na pasminu,  neki psi stare polako dok se kod drugih odjednom pojave tipične staračke teškoće. Vanjske promjene prvo zahvaćaju dlaku i oči. Kod pasa tamnije ili smeđe boje pojavi se siva boja, najprije po glavi. Gubica posivi, kasnije postane bijela, njuška je veća i svjetlija, oči postanu mutne, rožnica postane sivkasta i nerijetko kod jako starih pasa dolazi do sljepoće. Osjetilo njuha obično je dobro očuvano do kasne starosti.
 
Nakon 8-10 godina starosti kod pasa se javljaju problemi vezani uz zglobove, bolnost, šepavosti, oteknuća, nevoljkosti. Zbog bolesti mehanizma kretanja i poteškoća s krvotokom stariji pas se manje i opreznije kreće, a problemi se još jače ispolje kada vanjska temperatura padne (jesen, zima) te zbog vazokonstrikcije površinskih krvnih žilica (smanjena cirkulacija, smanjen dovod kisika u mišiće, smanjen odvod upalnih nusprodukata) dolazi do pojačane upale zgloba i okolnog tkiva.  
 
Starijim psima se preporuča koristiti preparate bogate omega-3 masnim kiselinama (uglavnom ribljeg porijekla), koji podržavaju i sprječavaju razvoj mnogih bolesti tipične za starije pse poput kožnih problema, srčanih i cirkulatornih problema, a utječu i na jačanje imuniteta, obnavljanje retine, povoljno utječu na artritise, degenerativne promjene zglobova, nervne bolesti, jetrene bolesti, sprječavanje razvoja diabetesa mellitusa, bubrežne bolesti, čak i probleme vezane uz ponašanje (hiperaktivnosti). U tu svrhu se koriste preparati koji sadrže glukozamin, kondroitin sulfat, prah od mesa dagnje (za obnavljanje hrskavice, smanjenje bolnosti, povećanje pokretljivosti).

senior at vet 270x330px v2
U Pet centru možete pronaći zaista veliki izbor preparata s navedenim ljekovitim tvarima: Senior tonik, Lososovo ulje od Dr. Claudersa, Gag prašak i tablete, Artro tablete, Canhydrox GAG od Canine, Caniviton od Vetoquinola, Cosequin tablete i drugo.
Ove preparate preporučamo u slučaju kada vlasnik ne želi mijenjati uobičajenu ishranu svoga psa (posebno stariji i osjetljivi psi) te dodavanjem navedenih preparata u obliku tablete ili praha ne mijenja uobičajenu rutinu ishrane.
Ako vlasnik želi promijeniti ishranu, preporučamo koristiti veterinarsku dijetu, odnosno hranu koja je već obogaćena ljekovitim tvarima te u tom slučaju vlasnik ne mora paziti da li je dao i koliko je dao u jednom danu preporučeni pripravak za smanjenje bolnosti i upale zglobova  kao što su Mobility support od Royal Canina, j/d od Hillsa i Joint Mobility od Eukanube. Kod starijih pasa se javlja i pseća senilnost (Canine Cognitive Dyfunction Sydrome), odnosno oboljenje slično Alzheimerovoj bolesti kod čovjeka.

Najčešće oboljevaju psi većih pasmina iznad sedam godina starosti. Kod ove bolesti u mozgu se akumuliraju beta amiloidi, uz oštećenje živaca i stvaranja plaka (barijere) koji inhibira transmisiju nervnih signala. Potpune terapije do ozdravljenja nema, već se koristi određeni preparat koji smanjuje demenciju i održava aktivnost mozga. Hill's za ovu bolest preporuča veterinarsku dijetu Canina B/D koja sadrži vitamin E, antioksidanse, L karnitin, alfa-lipoičnu kiselinu, omega 3, taurin i drugo.

Znakovi koje vlasnik uočava kod oboljelog psa su izgubljenost, zaboravljivost (npr. ne sjeća se gdje su vrata stana ili sobe), stajanje u kutu sobe jer ne može napraviti niti jedan običan korak, nekontrolirano vršenje nužde, ne prepoznaje ostale članove obitelji niti želi biti u društvu ljudi, nekontrolirano lajanje noću i kada se "izgubi" u vlastitom dvorištu, zaboravljaju jesti, spavaju više od uobičajenog i zamijene dan za noć, ne prepoznaju glas vlasnika te se lako isprovociraju uz ispoljavanje agresivnosti.