Povratak

Ogrličasta zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ogrlicasta zeba lijeva 270x330
Jesam li prava životinja za tebe?
Ogrličasta zeba je vrsta koja svojom pojavnošću te ugodnim glasanjem oduševljava okolinu, ali nije ljubimac kojeg ćete moći maziti. U prirodi ih se može naći u jatima s većim brojem jedinki iste pasmine. Općenito ih se može smatrati relativno nezahtjevnom pasminom za uzgoj.

Odakle dolazim?
Ova životinjska vrsta nastanjuje savane zapadne Afrike, južni Sudan, Etiopiju i Somaliju.

Gdje volim živjeti?
Zebice su živahne i vole letjeti. Stoga svojim ljubimcima omogućite što veću krletku (min. 60x40x40 cm), a svaki dodatni prostor zebice će itekako cijeniti. Kako su zebice malene ptice, pazite da rešetke nisu preširoke. Krletku stavite na tiho i mirno mjesto, a možete ih držati i vani. Ipak, treba im nešto vremena kako bi se navikle na novu okolinu pa ih nemojte prečesto premještati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kiše i od propuha. Općenito, zdrave zebice dobro će se osjećati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. Međutim, više temperature su one koje im bolje odgovaraju. U krletku postavite hranilicu, pojilicu i prečke. Odličan dodatak je i ljuljačka te kadica za kupanje.

Kako sa mnom postupati?

Ogrličaste zebe iste veličine i starosti mogu se zajedno držati u odgovarajućim krletkama. Kao i kod drugih ptica, uvođenje novih jedinki implicira postupno navikavanje postojećeg jata s novim jedinkama. To se provodi pomoću odvojenih krletki smještene jedna do druge, kako bi se ptice međusobno "upoznale".


Što rado jedem?

Zebice jedu gotovu mješavinu sjemenki za egzote, špinat, listove maslačka, naribanu mrkvu i krastavce, jabuke, banane... Osigurajte svojoj zebici kalcij u obliku sipine kost, a povremeno im možete ponuditi i ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.


Održi me fit i zdravim

Ukoliko primijetite da zebica sjedi u kutu, nakostriješena je, nema apetita, kiše i općenito izgleda bolesno, obavezno posjetite veterinara.

ogrlicasta zeba desna 270x330

Zdravlje
Ogrličasta zeba je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit


Volim li društvo?

Kao što smo već napomenuli, zebice vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru. Ovdje je potrebno naglasiti, da je za vrijeme parenja poželjno odvajati parove i izbjegavati držanje s pticama drugih vrsta, a sve kako bi se spriječila pojava agresivnog ponašanja. Priviknut će se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da ih se dira i mazi.

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• različite igračke
• gotova hrana za egzote
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati
• sipina kost
• gnijezdo