Povratak

Afrička patuljasta žabica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva mjeseca kupila sam dvije male afričke patuljate žabice-Hymenochirus. Jedna mi se učinila čudnom prije par dana: između zadnjih nogu joj se jako zacrvenila koža i na leđima joj je narasala čudna grbica. Strah me, mozda je bolesna. Kako joj mogu pomoći i je li to možda uobičajena pojava kod njih? Pokusala sam naći na netu o tome ali ne piše ništa. Puno hvala unaprijed, Matea

O: Afrička patuljasta žabica (Hymenochirus boettgeri) pripada porodici Pipidae, vodenim žabicama bez jezika. Prirodno joj je stanište zapadna Afrika. Kada je odrasla veličine je oko 3,5 cm a prosječno živi 2-3 godine.

Ova žabica je smeđe-sive boje, s malim točkicama. Mužjake se može čuti kako proizvode zvuk klika. Ženke su obično veće od mužjaka i imaju deblji trbuh. U mužjaka je timpanum dvostruko veći nego u ženki a doima se poput otečenja na stražnjoj strani glave. Kada su mužjaci spremni za parenje na stražnjoj strani prednjih nogu pojavljuje se bjelkasta točka.

Ova žabica je vrlo popularan ljubimac a može se držati u akvariju u zajednici s ribicama. Ako se drži jedna, trebalo bi osigurati akvarij veličine minimalno 10 litara za jednu žabicu. U potpunosti zahtijevaju vodene uvjete (poput ribica). Osim podloge od pijeska ili šljunka u akvariju treba osigurati temperaturu od 18-25°C, fluorescentnu lampu kao izvor svjetla, filtraciju, akvarijsko bilje za pružanje zaklona. Voda mora biti čista i pripremljena sa sredstvima za pripremu vode koja vežu klor i teške metale.

Žabice se svakodnevno hrane mješavinom insekata odgovarajuće veličine (dafnije, larve komaraca, tubifexi, crvi). Također, ove žabice može se naučiti da se hrane peleticama riblje hrane a ako se drže u zajednici sa ribicama treba imati na umu da jedu one ribice manje od svoje veličine.

Mirne su i zabavne životinje. Karakteristično je za njih da se presvlače a to presvlačenje nešto je češće u mladih životinja koje rastu. Ova pojava tada se odvija svakih nekoliko tjedana a traje nekoliko trenutaka. Kožu obično pojedu na u suprotnom treba je ukloniti iz akvarija isti dan.

Ako se drže u optimalnim uvjetima i hrane primjerenom i raznolikom prehranom rijetko obolijevaju jer su vrlo otporne i stoga vrlo prikladne za početnike.

No ipak, ponekad se bolesti ne mogu izbjeći. Mogu se javiti određeni problemi a najčešće je to bakterijska infekcija (bolest crvene noge) i ascites (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini).

Kako ste spomenuli promjene na nogama opisati ću o kakvom se problemu vjerojatno radi. Kod ove bolesti noge ili tijelo mogu biti crvene boje i ljuskave. Vrlo je teška bolest i obično akutna bakterijska infekcija. Uzrokuje krvarenja na nogama (najčešće sa unutarnje strane bedara) kao rezultat septikemije. Drugi dijelovi tijela i unutrašnji organi također mogu biti zahvaćeni.

Najčešći uzročnik ove bolesti je bakterija Aeromonas sp. ali se mogu javiti i infekcije sa bakterijom Pseudomonas sp., Proteus sp., Citrobacter sp., Salmonella sp. i Escherichia coli. Bolest je u uskoj vezi s lošim uvjetima života kao što su prenapučenost, loša higijena i održavanje, pokvarena hrana, voda kontaminirana fekalijama, ozljeda kože, preniska temperatura i izlaganje toksinima poput pesticida. Ako su držane zajedno, obično obolijeva više životinja.

Pojava bolesti obično je vrlo nagla. Životinja gubi apetit, čini se napuhnuta, slaba je i apatična. Krvarenja na udovima i drugim dijelovima tijela mogu biti veličine točkice pa do većih razmjera. Također, mogu se razviti i čirevi a javljaju se i otečenja po nogama i tijelu. Može se javiti povraćanje i grčenje kako se stanje pogoršava i na kraju završava uginućem.

Dijagnoza se postavlja pregledom životinje i uvjetima života. Nasađivanjem bakterijske kuluture i antibiogramom se dobiva najbolji uvid u uzročnika. Liječenje je najbolje provesti na osnovu antibiograma a neadekvatne parametre vode treba odmah ispraviti. Liječenje se provodi davanjem antibiotika oralno kroz 5 dana. Također treba istovremno tretirati i vodu kroz tjedan dana i dezinficirati akvarij. Osim što oboljelu životinju treba izdvojiti od ostalih i zasebno liječiti, dobro je preventivno tretirati cijelu zajednicu.

Čak i uz liječenje većina životinja ugiba od ove bolesti. Ponekad je toliko brzog tijeka da su već nastala ireverzibilna oštećenja unutrašnjih organa kada su vidljivi simptomi.

Svakako što prije posjetite veterinara. Također, provjerite kemijske parametre vode (tvrdoću vode, pH, nitrite, nitrate, amonijak itd.). To možete napraviti pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama. Prema nalazima vrijednosti moći ćete ispraviti nepravilnosti te na taj način osigurati adekvatne životne uvjete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr