Povratak

Agresivno ponašanje afričkih ciklida

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U akvariju od 75 l imam 4 afrička ciklida. U posljednje vrijeme, otkako su postali odrasli, stalno se tuku, a te borbe često završavaju velikim ozljedama peraja, pa čak i ljusaka i područja oko ustiju. Molim Vas savjet kako spriječiti njihove borbe i smiriti ih. Jedna ribica već je uginula zbog tih ozljeda te su je ostale čak počele jesti. Hvala, Rene

O: Poznato je da su mnogi afrički ciklidi poprilično agresivne ribe, koje trebaju puno prostora. Kako niste naveli o kojoj se vrsti radi, vrlo teško je dati precizan odgovor.

Uglavnom je pravilo da se afrički ciklidi (s iznimkom nekih "miroljubivih" patuljastih vrsta) ne drže u akvarijima manjim od 120 l do 150 l. To se u praksi pokazalo kao donja granica za držanje većine ciklida čiji primjerci mogu narasti 12-15 cm pa i mnogo više. Postoje iznimke od navedenog, ali tu je uglavnom riječ o ljudima koji ulažu jako puno vremena, volje i znanja da takav akvarij opstane.

Kako ste naveli da se radi o odraslim ribama, bitno je obratiti pažnju na odnos spolova. Pojedini ciklidi trebaju tri ženke na jednog mužjaka. Ukoliko se na malom prostoru nađu dva mužjaka, borbe su neizbježne.

Dakle za Vaš akvarij su primjerene meke manje vrste miroljubivih ciklida, mada i kod njih treba paziti na, primjerice, omjer spolova i mjesta za skrivanje. Ponekad se znaju boriti oko dominacije za greben, kamen, špilju ili školjku, pa ovisno o vrsti ribe i njenim prirodnim potrebama, treba paziti da im se iste i osiguraju.

Nažalost, ne postoji meni poznati način da se u akvariju kakav Vi imate spriječe borbe između četiri odrasla spolno zrela ciklida. Svakako bi bilo dobro kada biste mogli svoje ribe premjestiti u nešto veći akvarij. Time bi po meni glavni uzročnik Vašeg problema bio rješen, ali ni to, nažalost, nije garancija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr