Povratak

Akvarijska kozica - Red Cherry (Neocaridina heteropoda)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi napišete nešto o akvarijskim kozicama, njihovoj prehrani, razmnožavanju itd. Hvala, Maja

O: Kako niste naveli koja kozica Vas zanima, ovdje je kao primjer navedena Red Cherry kozica (Neocaridina heteropoda).

Potpuno odrasla jedinka može doseći 4 cm duljine. Preferiraju akvarije s čistom vodom, pH između 6.5-8, temperature 18-30°C (65-85°F). Omnivori su, a žive 1-2 godine.

Kozice su poprilično jednostavno za uzgoj. Prilagodit će se u većinu akvarija. Puno vremena provode na bilju, posebice nakon presvlačenja, hraneći se algama na lišću, a pritom ga ne oštećuju. Javanska paprat i mahovina im je omiljeno mjesto za skrivanje.

Poput većine vodenih beskralješnjaka, vrlo su osjetljive na povišene koncentracije amonijaka u akvariju. Ne smije ih se stavljati u akvarije koji nisu dobro "zaciklirani", kao ni u akvarije s lošom filtracijom. Razina amonijaka u akvariju ovisi količini (nepojedene) hrane, gustoći nasada riba, nedovoljne filtracije i slično.

Bitno je napomenuti kako su izuzetno osjetljive i na bakar, tako da u akvarijima s kozicama treba izbjegavati tretman vanjskih parazita na ribama s preparatima na bazi bakra.

Iako su primarno algojedi, prihvaćaju i gotovu hranu na bazi algi.

Mužjaci su manji od ženki i nešto "slabije" obojeni, a i nešto mršaviji.

Razmnožavanje je vrlo jednostavno. U dobro zacikliranim akvarijima dovoljno je u isti akvarij staviti mužjaka i ženku. Razvoj jajašaca kod ženki možete pratiti golim okom u vidu bijelih ili žutih trokutasto-sedlastih mrlja na leđima. Kada je ženka spremna za polaganje jajašaca otpušta feromone u vodu kao signal mužjaku da je spremna za parenje.

Nakon kratkog udvaranja ženka polaže jaja i fiksira ih na tijelo, a kada se mlađ izvali iz jaja gotovo je identična odrasloj jedinki.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr