Povratak

Akvaristika za početnike - tropske ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovanje. Imam pitanje o tropskim ribicama. Kupili smo akvarij 70 l, dodatno pumpu za zrak i preparate za pročišćavanje vode. Za nekoliko dana, kad voda malo odstoji, ići cemo kupiti ribice. Posto nikada do sada nismo imali ribice, zanima me osnovno o održavanju, prehrani, čišćenju i broju ribica koje u tom akvariju mogu imati.
Hvala,
Željka

O: Tropskih ribica ima različitih vrsta, pa tako i različitih veličina.

Prije odabira ribica za akvrij, svakako bi se prije trebalo posavjetovati sa akvaristom, koji će Vam dati informacije o konačnoj veličini i broju ribica koje ste izabrali, te o vrstama koje mogu boraviti zajedno.

Na svaki centimetar ribice potrebna je jedna litra vode, uzevši u obzir velicinu kada odrastu.

Nakon što ste odabrali adekvatno mjesto za akvarij (ne smije biti izložen dnevnom svjetlu, jer bi to pojačalo bujanje algi), postavili hranjivu podlogu, šljunak i živo bilje, napravljen je prvi korak. Prije stavljanja ribica u akvarij morate ga pustiti da odstoji barem dva tjedna. Za to vrijeme grijač, filter i rasvjeta normalno rade. U tom periodu Vaš akvarij postaje "biološki aktivan". Filter bakterija počinje se nastanjivati i bujati. Bez dovoljnog broja ovih mikroorganiza nemoguće je postići biološku ravnotežu prikladnu za život ribica i biljaka. Bez obzira na ubrzivače koje se dodaju, nikada ne treba žuriti s uvodenjem ribica.

Akvarij ne smije biti blizu radijatora ili nekog drugogo izvora topline, jer u suprotnome dolazi do velikih temperaturnih oscilacija.

Na dno akvarija možete staviti pijesak, koj dolazi u različitim bojama i veličinama. Preporuča se obli šljunak koji omogućava protjecanje vode radi filtriranja, nema oštrih rubova, a i sličan je šljunku u prirodi. Prije stavljanja šljunka u akvarij, temeljito ga operite, kao bi uklonili čestice prašine.

Temperatura mora iznositi izmedu 25-27ºC, a konstantno održavanje temperature postići ćete grijačima. Grijač odabirete s obzirom na veličinu akvarija. Osim grijača, važna je i filtracija te adekvatno osvjetljenje. Osvjetljene mora biti prisutno 12 sati dnevno, dok se noću isključuje kako bi ribice imale potreban mir i odmor.

Izmjena vode u principu ovisi o kvaliteti i snazi filtera, no računajte na 20% promjene svakih 10-14 dana. Voda treba ili odstajati 24 sata, ili u nju treba uliti neko sredstvo za pripravku vode (Aquatan, Aquasafe...) i pustiti je nek odstoji 3 do 4 sata, što je puno bolje rješenje jer Aquatan veže za sebe klor i teške metale kojih ima u vodovodnoj vodi, a u toj količini može biti pogubno za ribe. Aqatan upotrebljavate u količini od 5 ml na 20 litara vode kod novouređenih akvarija i kod svakog mijenjanja vode. Aquasafe neutralizira klor i teške metale. Štiti od rana, povreda i infekcija. Potrebno ga je staviti u količini od 5 ml na svakih 10 litara vode prije dodavanja u akvarij i dobro promiješati cijeli sadržaj.

S vremena na vrijeme potrebno je obvratiti pozornost na kvalitetu i kemijski sastav vode. Provjerite kakva je voda potrebna ribama koje ste kupili. Pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama, redovito provjeravajte pH vode, nitrite, nitrate, amonijak, tvrdoću vode itd.

Činjenice kažu da se većina svih bolesti i poremećaja u akvariju (npr. bujanja algi) javlja kao posljedica lošeg održavanja. Voda je od životne važnosti za vaše ribe i biljke, te je kontrola njene kvalitete svakako jedna od najvažnijih stavki održavanja.

Dnevno održavanje podrazumijeva dnevnu kontrolu i to je obično vizualno promatranje akvarijskog biotopa. Pogledamo da li su sve ribe zdrave i živahne, skriva li se koja riba u kutu s priljubljenim perajama, kako se ribe ponašaju prilikom hranjenja, da li je voda mutna itd. Također, svakodnevno treba pogledati i termometar te da li filter radi ispravno

Mjesečno održavanje podrazumijeva čišćenje filtera. Način na koji ćete cistiti filter ovisi prije svega o vrsti filtera koji imate. U svakom slučaju proučite upute proizvođača te ih se pridržavajte. Patrone uvijek čistite u mlakoj vodi, a nikako u vrućoj, jer možete uništiti osjetljive (i korisne) mikroorganizme koji su vrlo važni stanovnici svakog filtera. Osim čišćenja filtera u svakom dobro uhodanom akvariju bujaju biljke. Redovito ih prorjedujte. Također, ukoliko se pojave alge uklonite ih sa stakla. Postoje razne naprave koje će Vam to olakšati.

Generalno održavanje izvodi se u pravilu vrlo rijetko (u zdravom akvariju jednom u godinu dana), a najčešće nakon pomora uslijed bolesti ili zato što je ravnoteža u biotopu grubo narušena.

Što se tiče prehrane, ribice se hrane 1-2 x dnevno u vrlo malim količinama. Sve ono što padne na dno akvarija je višak i dodatno onečišćuje vodu. Hranu također treba izabrati s obzirom na vrstu ribica.

Za sve dodatne informacije obratite se našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr