Povratak

Bezvoljna pajčolanka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 35 litara i u njemu 2 zlatne ribice, jednu pajčolanku, teleskop i čistača. Zadnjih nekoliko dana pajčolanka je stalno na dnu i to na jednom te istom mjestu, tek kad se netko približi akvariju ona se pomakne i zapliva prema gore. Primjetila sam da je jedna zlatna ribica stalno napada, pa mislim da nije možda to razlog tog bezvolljnog ponašanja. Hranim ih dvaput dnevno. Recite mi što da učinim, već sam pomišljala da možda odvojim tu ribicu koja je napada.
Zahvaljujem, Žaklina

O: Vaša ribica koja boravi na dnu akvarija vjerojatno je bolesna.

Ako nema vidljivih vanjskih znakova oboljenja najvjerojatnije se radi o unutarnjoj infekciji organizma. Unutarnje infekcije, ponekad se mogu proširiti i na vanjske dijelove tijela ribice.

Infekcije mogu biti različite etiologije, odnosno bakterijske, gljivične, parazitarne i virusne. Najčešće su bakterijske infekcije, koje vrlo često završavaju septikemijom.

Uzroci oboljenja su najčešće neadekvatni uvjeti u akvariju, koji djeluju vrlo stresno na ribice, što dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti. Prenapučen akvarij, odnosno mali akvarij s obzirom na broj i veličinu ribica, nagle promjene temperature, uvođenje novih ribica u akvarij, neadekvatna rasvjeta, filtracija, te kemijski sastav vode (pH, nitriti, nitrati, amonijak i dr.), prečesto hranjenje i velike količine hrane (sve što padne na dno akvarija, predstavlja višak), česte promjene vode ili neredovita zamjena trećine vode najčešći su faktori koji dovode do slabljena imunološkog statusa.

Svakako Vam savjetujem da obratite pozornost na navedeno, a kemijski sastav vode provjerite pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama.

Ribice i unutar iste vrste mogu pokazivati agresiju, odnosno teritorijalno se ponašati, pa svakako izdvojite takvu ribicu iz akvarija, kako ne bi ozlijedila druge ribice, te time pogoršala stanje ove ribice. Svaka ozlijeda na tijelu ribica, idealno je mjesto ulaza mikroorganizama.

Provedite tretiranje akvarija s preparatom širokog spektra djelovanja, a preporučila bih Vam Medimor od Aquarium Munstera. Ovaj preparat djeluje na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije. Uz lijek svakako Vam savjetujem i vitaminske preparate, koji će ojačati imunološki odgovor u ribica. Možete dodati i jednu jušnu žlicu kuhinjske soli na svakih 50 litara vode.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr