Povratak

Bijele mrlje na tijelu ribe - bakterijska infekcija i način tretiranja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d. i. a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ajkulicu - pangasius sutchi već nekih 6 godina. U akvariju je zapremine oko 100 l i dijeli ga sa čistačem jedino. U zadnjih 5-6 dana ne jede uopće i počela je dobivati bijele fleke po tijelu. Oči su joj malo kao ispupčene i mutne. Molim Vas savjet što raditi, u čemu je problem s ribicom.

Unaprijed hvala, srdačan pozdrav! Mirela

O: Bijele “fleke” po tijelu mogu biti početni simptom bakterijske infekcije (Body roth). Bakterijsko raspadanje (peraja, usta, tijela...) je bolest koja je usko povezana s kvalitetom vode u akvariju. Bakterije različitih sojeva (Aeromonas, Pseudomonas, vibrio...) uobičajeno žive u akvarijskoj vodi. Ukoliko je kvaliteta vode zadovoljavajuća, a riba nije pod stresom, odnosno ima dobar imunitet, a navedene bakterije se u vodi nalaze u „normalnom“ broju uglavnom ne izazivaju probleme. Kada se kvaliteta vode iz bilo kojeg razloga „pokvari“, odnosno dođe do opadanja imuniteta kod riba može doći (dolazi) do pojave bolesti bilo bakterijske, virusne ili neke druge bolesti.

U početnom stadiju bolesti javljaju se bijele mrlje s jedva vidljivim upalnim rubom po perajama, ustima tijelu... Nakon toga dolazi do propadanja peraja, odnosno bijele mrlje po tijelu postaju krvavo crvene. Kod stadija ubrzanog raspadanja dolazi do propadanja tkiva.

S liječenjem je potrebno početi što prije (čim se primjete prvi simptomi). Svakako je potrebno zamjeniti dio vode iz akvarija i na pravilan način isprati filter materijale. Obavezno se iz filtera mora izvaditi ugljen. Preporučam i upotrebu Easy life FFM pri izmjeni vode kako bi što prije došlo do uspostave „balansa“ u akvariju. Od preparata koje možete koristiti bih spomenuo Sera Bactopur i Bactopur Direct, JBL Furanol, Easy life Multicura i slične preparate. Preparate teba koristiti isključivo po uputi proizvođača priloženoj uz svaki preparat.

Budući da ste spomenuli i zamućene oči, preporučio bih da prije izmjene vode testirate amonijak i „njegove“ spojeve (nitrite i nitrate) budući da dugotrajno povišena koncentracija navedenih spojeva u akvarijskoj vodi može rezultirati navedenim simptomom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr