Povratak

Bijele nakupine na oku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam danas da jedna od mojih zlatnih ribica ima bjelkastu mrenu na oku. Što mi je činiti?
Zahvaljujem na odgovoru! Darija

O: Bjele nakupine na oku mogu biti posljedica velike količine klora u vodi. Svakako testirajte klor, te po potrebi koristite sredstva za korekciju. Osim klora može biti uzrok i loša kvaliteta vode, pa je potrebno provjeriti kemijski sastav vode (pH, amonijak, nitrite, nitrate itd.). Preporuča se promijeniti i 50% vode, te ju pripremiti sredstvima za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale.

Ukoliko je oko "ispupčeno", može se raditi i o exophtalmusu, poznatom po nazivu popeye. Može biti zahvaćeno jedno ili oba oka, a bično ne zahvaća više ribica u akvariju. Najčešći uzroci su trauma, bakterijske ili gljivične infekcije. Kod ovog stanja ribice se najčešće normalno ponašaju, jedu i plivaju.

Ukoliko su promjene na oku uzrokovane mikrotraumama, najčešće prolaze same od sebe i ne zahtjevaju nikakvu intervenciju. Ukoliko se radi o većim traumama u tom sličaju oko promjeni boji, najčešće u sivu, najvjerojatnije za posljedicu je nastala slijepoća.

Bjelkaste nakupine na oku uzrokovane infekcijom, najčešće su to gljivice Ichthyophonus hoferi ili bakterijama Vibrio (Myxobacteria) ili Psedudomonas. Osim navedenoga mogući uzrok je i metilj.

Kako ne možemo sa sigurnošću utvrditi pravi uzrok ovom stanju, svakako Vam preporučam da osim ispitivanja kemijskog sastva vode i klora u vodi, provedete preventivno tretiranje akvarija preparatom Medi Mor, koji ima široki spektar djelovanja protiv gljivičnih, parazitarnih i bakterijskih infekcija. Možete dodati i multivitaminke pripravke. Za vrijeme liječnja svakako povisite temperaturu vode u akvariju na 30 °C, s time da dnevno povisujete temperaturu za dva stupnja celzijusa.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr