Povratak

Bijele točkice na ribicama - parazit ichphtyophtirius | Liječenje ihtioftirijaze i utjecaj na kozice, puževe i biljke u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Molim Vas savjet vezano za liječenje ich-a u akvariju u kojem se nalaze kozice (cherry), pužići (helena) i ribica. Radi se o tome da sam na ribici (aymonier čistač) primijetila bijele točkice. Nalaze se na perajama na repu i leđima, koliko sam upućena radi se o ichu. Što se tiče načina liječenja ono što sam saznala je da je potrebno tretirati costapurom, dodati sol, podići postepeno temperaturu do 30 stupnjeva, te ugasiti svijetlo.  Koliko će nedostatak svjetla, te povisivanje temperature i dodavanje soli štetiti biljkama, kozicama i pužićima? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Ivana

O: Kada je riječ je o parazitarnoj bolesti ihtioftirijazi uzrokovanoj protozoom parazitom ichphtyophtirius, na ribicama su uočljive bijele točkice – odrasli paraziti koji parazitiraju na škrgama ili sluznici kože ribica. Ribe koje su invadirane, češu se o kamenje i stijenke, letargične su i slabije jedu. Parazit u svom životnom ciklusu prolazi 3 faze: odraslog parazita, larve i ciste. Nakon lječenja ribica, odrasli parazit  odmah pada s ribica na pijesak i pretvara se u cistu zatim u larvu koja traži novog nosioca. Stoga, liječenje od ove bolesti treba trajati najmanje 7 dana.

Kada smo utvrdili o  kojoj bolesti je riječ, odmah moramo povećati temperaturu vode u akvariju, na prikladnu temperaturu ovisno o vrsti ribica u akvariju odnosno ovisno o tome žive li u tropskim ili u hladnovodnim uvjetima. Povećanje temperature mora biti postepeno, dnevno smijemo povećavati temperaturu za samo 2 stupnja celzijusa. To radimo kako bismo ubrzali ciklus parazita i pritom ubijemo sve larve jer one traže nove ribice na koje bi se mogle prilijepiti. Na tržištu su dostupni lijekovi koji su vrlo učinkoviti u riješavanju ove bolesti, primjerice spomenuti Costapur (Sera), FMC (Dajana Pet), General Tonic (Tetra). Osim povećanja temperature vode, bitno je povećati i aeraciju vode te izvaditi ugljeni filter iz filter pumpe jer bi ugljen apsorbirao sve ljekovite tvari. Potrebna je i redovita izmjena vode te karantena riba u trajanju od najmanje 3 tjedna. Liječenje je potrebno ponoviti 1., 3., 5. i 7. dan bolesti.

U literaturi nije nađen podatak da puževi i račići obolijevaju od ove bolesti, ali gotovo je sigurno da mehanički mogu donijeti bolest u akvarij ili je prenijeti u neki drugi akvarij koji je naseljen ribama. Pri liječenju ribica aymonera, lijekovi koji sadrže malahitno zelenilo mogu izazvati intoleranciju kod Vaših kozica i Helena pužića te se preporuča izmještanje tih organizama van akvarija dok traje liječenje. Stoga bi bilo najbolje preseliti te životinjice u karantenski akvarij jer bi nakon tretmana mogli izgubiti na vitalnosti kao i akvarijske biljke, koje uvijek nakon kemikalija kojima se liječi ihtioftirijaza djeluju izmoreno.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sve dodatne informacije i savjete na raspolaganju su Vam i naši iskusni kolege akvaristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr