Povratak

Bijele točkice po škrgama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij s 25 litara vode. U njemu četiri zlatne ribice. Nedavno sam primjetila da mi ribce (dvije) imaju bijele piknjice na škrgama. Što to znači? Je li to neka bolest ili infekcija? Kako da to izliječim? U akvariju imam ukrase, kamenje, umijetno bilje i filter. Je li to pretrpan akvarij? Ribe hranim dva puta dnevno po malo. Griješim li u brizi o ribicama i akvariju i ako da, što da promijenim?
Unaprijed hvala! Marta

O: Akvarij kojeg imate je dostatan za dvije zlatne ribice. Dakle, imate previše ribica u akvariju.

Prenapučenost akvarija je vrlo stresna situacija za ribice te dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti. Svakoj ribici treba omogućiti na svaki centimetar duljine tijela 1 - 2 litre vode, uzevši u obzir erličinu koju postignu kao odrasle jedinke. Ako ste u mogućnosti, ribice premjestite u veći akvarij, od najmanje 40 litara. Svakako omogućite adekvatnu filtaciju vode te aeraciju. Ribice možete htraniti dva puta dnevno u malim količinma, jer prevelike količine hrane dovode do nadma i rupture crijeava, što za posljedicu ima smrtni ishod.

Točkice koje opisujete najvjerojatnije su posljedica parazitarne infekcije parazitom Ichtiophtiriasis multifiliis. Oboljele ribice izgledaju kao da su posute grizom pa se bolest lako uočava. Protozoe mogu doseći veličinu i do 1 mm. Osim vanjskih promjena na tijelu javljaju se i simptomi od strane dišnog sustava pa ribice ubrzano i otežano dišu. Paraziti izazivaju pruritus (češanje) te ćemo vrlo često vidjeti ribe kako se češu o neki predmet u akvariju, kako bi se na taj način oslobodile ovoga parazita. Češanje nerijetko uzrokuje daljna oštećenja sluzi kože, što dalje uzrokuje pad lokalnoga imuniteta i podložnost sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Parazit u kasnijim stadijima bolesti napušta ribu, odlazi na dno akvarija i stvara jednu vrstu zaštitne opne. Nakon toga dolazi do diobe stanica pa vrlo brzo broj parazita poraste i na nekoliko stotina. Parazit jedino može preživjeti ako se u kratkom periodu prihvati za ribu, dok u protivnome ugiba. Vrijeme koje je potrebno za prihvaćanje parazita za ribu ovisi o temperaturi. Što je temperatura veća parazit će se u roku 3 - 5 dana prihvatiti za ribicu i obrnuto. U tom slučaju svakako se preporučuje podizanje temperature u akvariju, kako biste onemogućili daljnu diobu stanica parazita koji se ne nalaze na ribicama.

Preparati koji dolaze na naše tržište, djeluju isključivo u fazi bijelih točkica, kada iz bijelih točkica izlaze tomiti - razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarija i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gdje čekaju novi stres kod ribica da se ponovo aktiviraju. Savjetujem da podignete temperaturu u akvariju na 30°C, ali postepeno (1-2 stupnja dnevno), a na isti način se nakon tretiranja temperatura spušta, kako biste izbjegli novi stres, a time i ponovo aktiviranje ichtija.

Od lijekova možete koristiti Sera Costapur kapi, a svakako se pridržavajte uputa koje propisuje proizvođač s obzirom na količinu lijeka i duljinu primjene lijeka. Uz ovaj preparat možete koristiti i multivitaminske pripravke kako bi ojačali imunološki status u ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr