Povratak

Bijeli mjehurići (točkice) na ribama - Ichtio (Ich)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam nabavila akvarij i nakon par dana na jednom se paru pojavili mali bijeli balončići. Molim vas za savjet što učiniti i treba li ih izolirati od ostalih ribica? Da napomenem, ribice su toplovodne i u akvariju od 50 l. Ima ih oko 20 komada, sve su u paru, ali različite vrste. Julija

O: Sitni bijeli "mjehurići" ukazuju na invaziju parazita i to Ichthyopthirius multifiliis.

Potrebno je što prije povisiti temperaturu vode, do cca 30 stupnjeva Celzijusa te pristupiti liječenju.

Ichtio (Ich) je uobičajena bolest u akvaristici, a vrlo je česta kod novih akvarija. Bolest se aktivira prilikom stresa kada ribi opada imunitet, što olakšava djelovanje uzročniku.

Jedina faza bolesti u kojoj je moguć tretman je faza bijelih točkica, budući da preparati djeluju isključivo na tomite (razvojni oblik ichtia) koji izlaze prilikom pucanja ciste (bijele točkice), a ne na odrasle parazite. Liječenje je uglavnom uspješno ukoliko se s tretmanom započne na vrijeme.

Od mnogobrojnih preparata na tržištu izdvojio bih Punktol (JBL), Costapur (Sera), Bioicht (Dajana) i Contraspot (Tetra medica).

Za vrijeme tretmana potrebno je izvaditi ugljen iz filtera i po mogućnosti ugasiti rasvjetu u akvariju jer je preparat (aktivna tvar) fotosenzibilna, tako da rasvjeta smanjuje djelotvornost preparata.

Prilikom tretmana potrebno se strogo pridržavati uputa proizvođača priloženih uz svaki preparat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr