Povratak

Bijeli sluzavi izmet kod riba / Hexamita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: 20.07. dobila sam 4 akvarijske hladnovodne ribice i akvarij od 16 litara. Vodu u akvariju pripremila sam tri tjedna prije nego što su ribice stigle. Tri su ribice došle zajedno iz jedne trgovine, a jedan somić čistač iz druge trgovine. Somić je sam u čošku akvarija od kad je stigao, ali već su sve naučene na vrijeme hranjenja i to je jedino vrijeme kada mu je aktivnost povećana. Općenito sve ribice imaju apetit i dolaze na površinu tražiti hranu. Dvije ribice imaju  bijeli sluzavi izmet poput niti a rijetko je smeđe boje. Jedna od tih ribica je bijele boje pa se jasno vidi da joj je unutrašnjost potamnila.Pri mijenjanju vode, svaki petak u tjednu 1/3, vodu stavim da odstoji i držim se pravila doziranja "SafeStart-Tetra" i "Filter Medium-EASY-LIFE". Puno sam čitala o bolestima ribica i mislim da postoji mogućnost da imaju bolest "HEXAMITA". Molim Vas za Vaše stručno mišljenje i terapiju te postoji li u Vašim trgovinama lijek za ovu vrstu bolesti. Unaprijed hvala. Lijep pozdrav, Elena

O: Hexamita je crijevna praživotinja koja napada unutrašnje organe. Prvo napada probavni trakt, a zatim prelazi na bubrege i jetru.

Riba se skriva po kutovima akvarija, boja joj potamni, pliva unatrag izlučuje bijeli sluzav izmet. Izmet je prvi simptom hexamite još dok se riba ponaša normalno. Kod riba može doći do nemogućnosti držanja okomitog položaja jer dolazi do nakupljanja plina u crijevima. Šteta nastala bolešću ne može se popraviti. Hexamitu može riba nositi dugo vremena bez vidljivih znakova. Novi akvarij, nove ribe ili poremečaj kvalitete vode mogu iznenada oslabiti ribu i hexamita se počne razmnožavati. Kada počne razmnožavanje, riba obično umire u roku od 3 dana.

Hexamita je unutrašnji parazit i sa sigurnošću se može utvrditi tek kada se riba secira i pregleda mikroskopski.  Liječi se lijekovima koji sadrže metronidazol. Sredstvo za liječenje ove bolesti naziva se  JBL Spirohexol, učinkovito sredstvo protiv crijevnih flagelata kao što su hexamita i spironucleus.

Nedostatak minerala, koji predstavlja jedan od uzroka ove bolesti, može se učinkovito riješiti dodatkom preparata JBL AquaDur Plus.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr