Povratak

Boja teleskopa / Mangrov korijen u hladnovodnom akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Bok. Zanima me da li smijem imati Mangrov korijen sa hladnovodnim ribicama. Da li im to možda smeta? Imam akvarij od 400 l  i držim temperaturu  22 i za sada je sve ok. Još nešto, kako mogu spriječiti gubljenje boje na teleskopu? Teleskop je crni i po trbuhu gubi crnu boju i postaje nekako srebrnasta.
Hvala, Mario

O: Teleskop je slatkovodna ribica iz porodice šarana. Nastao je kao varijetet križanja zlatnog karasa (Carassius auratus) i običnog, srebrenastog karasa (Carassius carassius). Boja ovih riba varira od zlatnožute do crne.

Svi šarani imaju brz metabolizam i traže velike količine kisika u vodi. Stoga im je u akvariju potrebno omogućiti dobru filtraciju i aeraciju vode.

U svom prirodnom okruženju borave među gusto obraslim dnom, ali je to često nemoguće postići u akvariju jer one jedu i čupkaju većinu zasađenog bilja. Dobro ispran mangrov korijen možete staviti u akvarij s hladnovodnim ribicama.
 
Križanjem je dobijen cijeli niz novih varijeteta, koji se međusobno razlikuju po obliku peraja i boji krljušti. Neki varijeteti ne podnose dobro hladnu vodu kao obični karasi, te u njoj gube boju ili ugibaju.

Za boju teleskop ribica vrlo je važno i pravilno osvjetljenje. Tako npr. ribe koje žive u potpunom mraku gube boju i postaju bijele.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr