Povratak

Bolesna balerina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva dana sam primjetila da je na zlatnoj ribici (balerini), na glavi između očiju izrasla oteklina slična prištiću bijele i pomalo crvenkaste boje. Imam ju oko dvije godine i držim ju u kugli kapaciteta oko 7 litara i sama je u njoj. Pošto imamo jako dobru vodovodnu vodu (voda se vadi iz bunara i ima jako malo metala i dobar pH) mijenjam joj vodu svakih tjedan do dva tjedna čim postane malo mutnija i prije nego joj ju promjenim ostavim jedan dan da odstoji. Do sada nikada nije bila lječena niti sam vodu ičime tretirala (nema ni filter ni pumpicu). Ribica se i sada normalno ponaša i normalno jede. Napomenula bi da sam joj prije mjesec dana promjenila pijesak i umjetnu biljku, te hranu.

Prije je jela Nutrafin max granule, a zadnjih dva - tri tjedna Serinu hranu Goldy color granule. Hranim ju dva puta dnevno ujutro i navečer sa po dvije tri granule.Kugla je na jako dobrom mjestu gdje ima dovoljno svjetlosti koja nikada direktno ne udara u nju, a voda je uvijek sobne temperature. Da li je uzrok tome ova vrućina kada se vjerojatno i voda u kugli povisi za koji stupanj? Ili joj možda hrana ne odgovara? Moram li joj možda sada ćešće mjenjati vodu? Do sada nisam imala nikakvih problema. Molim vas da mi pomognete. Unaprijed zahvalna, Mirna

O: S obzirom na opisano pretpostavljam da se radi o bakterijskoj infekciji koja je usljedila najvjerojatnije zbog pada imuniteta koje je posljedica stresa (moguće zbog povećanja temperature vode u akvariju što ubrzava metabolizam i čini ribicu podložnijom infekcijama).

Trebalo bi započeti sa terapijom i to pokušajte tretmanom JBL Ektol fluidom ili Sera bactopur ili Tetera GoldMed. To su preparati protiv bakterijskih i ostalih oboljenja akvarijskih riba. Uspješnost terapije ovisi o stupnju infekcije i općem zdravstvenom stanju Vaše ribice. Uz liječenje svakako upotrebljavajte Atvitol od JBL-a, multivitaminski dodatak koji će pojačati imunološki odgovor za vrijeme infekcije. U vodu možete dodati i kuhinjsku sol u količini od jedne jušne žlice na svakih 50 litara vode.

Nadam se da će se Vaša ribica oporaviti, a za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr