Povratak

Bolesna zlatna ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Bok! Ja sam Sara i imam 12 godina. Nedavno sam si kupila zlatnu ribicu (otprilike prije tjedan dana) i zadnjih par dana mi stalno pliva na tlu, sve su joj peraje stisnute, i kada malo propliva rep joj ide udesno. Ona pojede hranu ali pola ispljune van, povremeno joj stavim filter koji ispušta mjehuriće, ali ne  smijem stalno jer joj previše ugrije vodu. Ona je zasad sama ali ću za par dana nabaviti još jednu ribicu. Je li to zato što je sama? Kakva je to bolest i kako se liječi?
Stalno je na tlu i sve su joj peraje stisnute, a i ima neku crnu mrlju na vrhu leđne peraje. Što je to? Molim Vas da mi odgovorite jer ne želim da moja ribica Nika ugine!

O: Ribica koja nerado pliva, odnosno leži na dnu skupljenih peraja, na taj način pokazuje da s njom nešto nije u redu. Prvih 14 dana od naseljavanja riba u novi akvarij naziva se periodom aklimatizacije. U tom periodu se kod riba mogu javiti razne bolesti vezane uz stres. Simptomi koje ste Vi naveli su preopćeniti da bi se sa sigurnošću moglo diagnosticirati što nije u redu kod Vaše ribice.

Nikako Vam ne bih prporučio nabavu nove ribice, dok se ne utvrdi što nije u redu kod sadašnje ribe, a simptomi koje ste naveli ne mogu se dovesti u vezu s time što je ribica sama u akvariju.

Kao što smo već naveli, simptomi su preopćeniti za sigurnu dijagnozu pa bih Vam preporučio uporabu nekog od preparata širokog spektra djelovanja, kao što su FMC (Dajana PET), Goldmed (Tetra) ili Medimor (Aquarium Munster) po uputama priloženim uz svaki od navedenih preparata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr