Povratak

Bolesne ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U zadnje vrijeme ribice su mi počele nešto obolijevati. Prvo su mi uginula dva gupija, nešto su kao omršavili, trbuh je bio kao uvučen u tjelo. Neki dan mi je uginuo black moly, imao je neku bijelu ranu na trbuhu, a na tom djelu rane vidjelo se kako mu nema škrgi. Na silver molyu sam na jednom djelu trbuha uočio kao da je nakostriješen, ali sam ga izliječio. Sada mi zebrica ima nešto kao crveni čir kod škrge i ne znam što da radim? Koristio sam lijek PROTOBAK koji su mi dali u trgovini s ljubimcima. Taj je lijek za bakterijska oboljenja. Molim Vas pomozite mi! Više ne znam što ću, da li trebam staviti tu ribicu u karantenu ili da jos liječim sve u akvariju? Hvala, Tomislav

O: Bolesti u riba najčešće su posljedica pada imunološkog statusa, što najčešće nastaje zbog stresnih situacija kao što su transport, prenapučenost akvarija ribicama (svakoj ribici na centimetar dužine treba omogućiti 1-2 litre vode), nedovoljna aeracija i filtracija akvarija (manjak kisika u vodi, nagomilavanje oraganskog otpada), neadekvatan kemijski sastav vode (pH, tvrdoća vode, amonijak, nitriti, nitrati itd), dolazak novih ribica u akvarij (savjetuje se karantena od najmanje 14 dana), neadekvatno osvjetljenje, prehrana, itd.

Bolesti mogu biti uzrokovane bakterijskim, gljivičnim, virusnim i parazitarnim infekcijama. Bakterijske infekcije se mogu lokalizirati na vanjskim dijelovima tijela ili mogu zahvatiti unutrašnje organe. Lokalne infekcije se mogu generalizirati, a unutarnje infekcije vrlo brzo rezultiraju septikemijom. Bakterijske infekcije mogu se manifestirati vanjskim znakovima bolesti, od kojih su najčešće raspadanje peraja, nastanak erozija, ulceracija, te krvnih podljeva, odnosno hematoma, a ako zahvate unutrašnje organe najčešće nema vanjskih znakova bolesti, pa najčešće dolazi do iznenadnog uginuća ili se pak javljaju problemi s održavanjem ravnoteže ako je zahvaćen plivaći mjehur i sl.

Gljivične infekcije su najčešće lokalne, a često se pojavljuju i sistemske gljivične infekcije. Od vanjskih znakova najčešće vidimo bijele nakupine, slične vati. Ako sporangije rastu u tkivo i oštećuju organe najčešće se ribice ne uspiju izliječiti. Gljivične infekcije mogu se komplicirati bakterijskim infekcijama i obrnuto. Tada govorimo o mješovitim infekcijama, a najbolji izbor je lijek koji ima široki spektar djelovanja i na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije.

Parazitarne infekcije najčešće su uzrokovane parazitskim crvima ili protozoama. Očituju se kao pojava bijelih točkica, ribice izgledaju kao da su posute grizom, te se češu o predmete u akvariju. Ovakve infekcije se često kompliciraju gljivičnim infekcijama.

Virusne bolesti također mogu biti klinički manifestne ili bez vidljivih znakova bolesti, a česte su i sekundarne komplikacije bakterijama.

Kod Vaših ribica najvjerojatnije je došlo do mješovitih infekcija, pa je najbolje koristiti sredstvo sa širokim spektrom djelovanja. Trebali biste svakako tretirati čitav akvarij i to sredstvom Medi Mor od Aquarium Munstera. Svakako je potrebno se držati uputa koje propisuje proizvođač s obzirom na doziranje i duljinu primjene preparata. Temperaturu u akvariju bi trebalo povisiti na 30°C, s time da dnevno povećavate najviše za 2°C. Na isti način, nakon liječenja spuštajte temperaturu. Na svakih 50 litara vode dodajte jednu jušnu žlicu kuhinjske soli. Obavezno provjerite kemijski sastav vode, što možete napraviti specijalnim testovima, koje možete nabaviti u našim trgovinama. Eventualna odstupanja od referentnih vrijednosti, možete korigirati specijalnim preparatima koje također možete nabaviti u našim trgovinama.

Savjetujem i multivitaminske pripravke, kako biste ojačali imunološki status u ribica. Provjerite broj ribica s obzirom na litražu akvarija, te obavezno pojačajte filtraciju i aeraciju vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr