Povratak

Bolest gupija i molija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam toplovodni akvarij već godinu dana i do unazad dva mjeseca je sve bilo uredu. Akvarij ima 20 litara, a od ribica imam 6 gupija i 4 molija. Prvo se je ženka gupija savinula u desnu stranu u obliku slova 'u', otpao joj je rep i ne može se izravnati. Odvojila sam je od ostalih rubica jer je one grizu. Nakon nekog vremena i ženka molija je dobila iste simptome, ali ona nije tako jako savinuta i može relativno dobro plivati, jedino joj je jedno oko postalo kao da ima mrenu iliu nešto slično, a drugo je normalno. Obje ribice dobro jedu. Probala sam im staviti General Tonic, ali nije bilo nikakvih rezultata. Bila sam i u Vašoj trgovini i prema preporuci sam im stavila Furanol tabletice, ali ni od toga nažalost ništa.

Obje ženke su već nekoliko puta imale male. Molim Vas da mi pomognete jer žao mi ih je takve gledati. Unaprijed zahvaljujem, Željka

O: Bolesti u akvarijskih ribica vezane su za uvjete držanja. Stres je jedan od glavnih čimbenika koji dovodi do pada imunološkog sustava i pojave bolesti. Stres uzrokuje transport ribica, prenapučenost akvarija, temperaturne oscilacije, dolazak novih ribica u akvarij, neadekvatna filtracija i aeracija itd.

U vašem akvariju je previše ribica, što vrlo stresno djeluje na ribice. U akvarij od 20 litara možete smjestiti oko 5 takvih ribica ili im, ukoliko ste u mogućnosti, omogućite veći akvarij. Vodite računa i o areaciji i filtraciji vode. Voda se u manjim akvarijima češće i onečišćuje pa ju je potrebno i češće mjenjati. Na taj način mjenjamo i cijelokupni medij u kojem ribice žive, što remeti biološku ravnotežu akvarija. Zato je preoručljivo imati veći akvarij sa adekvatnom filtracijom, u kojem nećemo imati tako često potrebu mijenjati vodu. Pri svakoj zamjeni vode , obavezno koristite sredstva za pripremu vode Dajana Start plus, te Dajana Biofilter, za obnovu korisne filter bakterije.

Kod Vaših ribica svakako se radi o mješovitoj infekciji. Mješovite infekcije mogu započeti bakterijama, te se kasnije komplicirati parazitima ili gljivicama, i obrnuto. General Tonic je univerzalno sredstvo, dok Furanol, djeluje isključivo na bakterijske infekcije. Savjetujem Vam da podignete postupno temperaturu vode na 30 stupnjeva celzijusa, te koristite sredstvo Medi Mor, koje ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija. Svakako se držite uputa koje propisuje proizvođač. Svakako tretirajte čitavi akvarij. Za vrijeme liječenja, ukoliko imate , ne filtrirajte kroz ugljen. Pojačajte aeraciju i filtraciju akvarija, te koristite multivitaminske pripravke kako bi ojačali imunološki sustav u ribica.

Novonabavljene ribice obavezno je držati u karanteni 14 dana, minimalno.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr